Legatura dintre avort si cancerul mamar

Sursa: www.whiteclinic.ru

In organismul unei femei, inca din primele zile de sarcina, exista anumite schimbari hormonale, indreptate spre pastrarea sarcinii. Unii hormoni sunt produși in cantitați suficient de mari, iar alții in cantitați mult mai mici.  Intregul organism al femeii este implicat in procesul fiziologic de menținere a sarcinii, iar organele care sunt direct implicate in aceste schimbari sunt in primul rand uterul, ovarele, tiroida și sanii, desigur, pentru ca anume ei sunt dependenți de hormoni.

Inca de la inceputul sarcinii, organismul femeii incepe sa se reformeze și sa se pregateasca pentru alaptare. In aceasta perioada, orice intervenție in acest proces poate cauza prejudicii semnificative organismului. De exemplu, urmarile avortului asupra sanului au un efect absolut devastator! Dupa avort, celulele sanului incearca prin toate mijloacele sa revina la normal. Anume in acest moment, in organismul femeii incepe o furtuna hormonala reala, provocand noduli ai sanului și tumori maligne.

Una dintre cele mai frecvente complicații ale avortului in organismul unei femei este dereglarea hormonala. Avortul provoaca un șoc psihic suficient de grav și perturba procesul complex neuroendocrin de refacere a organismului. De asemenea, sunt destul de intalnite și complicațiile ginecologice grave dupa avort – condiția precanceroasa și cancerul de san. Mai mult decat atat, in cazul avortului la femeile nulipare, probabilitatea complicațiilor maligne este semnificativ mai mare, indiferent de metoda de avort.

Astazi, utilizarea anticoncepționalelor este o practica comuna in randul femeilor moderne, ca „protecție” impotriva sarcinii nedorite. In special, este șocant faptul ca majoritatea femeilor se incred in publicitate și iau acești hormoni fara a consulta vreun medic! Dar este de remarcat faptul ca efectele unor contraceptive asupra țesutului mamar nu doar ca pot provoca complicații grave, ci finalul poate fi catastrofal!

O creștere semnificativa a riscului de cancer la san ca urmare a utilizarii contraceptivelor hormonale și a avortului a fost clar stabilita de numeroase studii științifice. Avortul și contraceptivele hormonale lasa celulele sanului imature, fapt care le predispune la cancer.

Avortul și cancerul mamar merg mana in mana. Este dovedit faptul ca riscul de cancer mamar la femeile care au avorturi este de 2 ori mai mare decat la femeile care nu au recurs absolut nici o data la avort. Rezultatul general al datelor statistice este ca riscul cancerului mamar la femeile/fetele care avorteaza prima sarcina  crește cu cel puțin 50%.

Mai mult decat atat, la femeile care au o predispoziție la bolile canceroase riscul de a dezvolta tumori mamare este mult mai mare pentru ca, dupa avort, aceste tumori  se pot intensifica dramatic. Condițiile periculoase includ, de asemenea, și eroziunea de col uterin, chisturile ovariene, fibromul uterin, mastopatia și intarirea glandelor mamare (atat dureroasa, cat și nedureroasa).

Este de remarcat faptul ca femeile, care au apelat la marirea sanilor cu silicon, dupa avort, sunt deosebit de expuse riscului transformarilor maligne mamare.

Multe femei gandesc profund greșit ca avorturile repetate sunt mai puțin daunatoare pentru sanatatea lor reproductiva. Nimic mai fals! O „ACOMODARE” a organismului la avort  NU EXISTĂ și NU POATE EXISTA!!!

Țineți minte: mai multe avorturi inseamna mai multe „furtuni hormonale”, la care organismul unei femei nu se poate adapta – este limpede!!! Astfel, aritmetica aici este simpla : 1 avort inseamna ca exista riscul, la 2 avorturi, riscul se dubleaza, la 3 avorturi, riscul este de patru ori mai mare, iar la 4 avorturi riscul de cancer mamar este de opt ori mai mare!! Prin urmare, o femeie trebuie sa se gandeasca foarte bine, inainte de avort, sa se informeze ce inseamna avortul pentru ea și pentru copilul sau.

©Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply