Femeile, tot mai probabil sa aiba probleme de sanatate psihica dupa avort

Sursa: Life News/C-FAM, 12 aprilie 2012

Autor: Lucia Muchova, Catholic Family and Human Rights Institute

Un nou studiu din China arata ca femeile care au facut avort indus au probleme omniprezente de sanatate mintala, in timpul unei sarcini ulterioare. De asemenea, studiul confirma faptul ca efectele nefavorabile de sanatate mintala ale avortului indus sunt mult mai severe decat cele ale avortului spontan si persista mai mult.

Cel mai recent studiu publicat in The Bulletin of Clinical Psychopharmacology, de Z. Huang si colegii sai de la Colegiul Medical Anhui din China, a concluzionat ca femeile care au avut un avort provocat cu un an sau mai mult inainte de sarcina au avut cu 49% mai multe  sanse de a experimenta depresie si cu 114 % mai multe sanse de a suferi de anxietate, in primul trimestru de sarcina ulterioara avortului, comparativ cu femeile care nu aveau antecedente de avort.

Femeile care au avut un avort provocat cu mai putin de un an inaintea unei sarcini au prezentat un risc de 97% crescut de anxietate, in primul trimestru si un risc de 64% mai mare de depresie in al doilea trimestru. Femeile care au suferit un avort spontan cu un an sau mai mult inainte de sarcina, nu se confrunta cu un risc de anxietate sau depresie.

La studiul chinez au participat 6.887 de femei, din care, peste 40% au avut cel putin un avort provocat. Educatia de acasa, veniturile, locul de resedinta si indicele masei corporale (IMC), au fost luate in considerare in scopul de a identifica efectul independent al avortului cu privire la problemele de sanatate mintala in timpul unei sarcini ulterioare.

In China, avortul este legal si disponibil pentru femei, ca serviciu platit de stat. Autorii sustin ca avortul joaca un rol imperativ in atingerea obiectivelor Chinei de stabilitate a populatiei prin intermediul politicii unui singur copil.

In zonele rurale, al doilea copil este permis, uneori, dupa cinci ani, mai ales daca primul-nascut este o fata. In zonele urbane, cuplurile, de multe ori, aleg sa avorteze prima sarcina, stiind ca este permis doar un singur copil. Provincia Anhui, o provincie dens populata s-a potrivit de minune studiului, facut aici. Ca rezultat al raspandirii avortului pe scara larga, ea are una dintre cele mai inalte rate de dezechilibru intre sexe din China: peste 130 baieti la 100 fete in conformitate cu un studiu din 2009, publicat de British Medical Journal, intitulat „China’s Excess Males, Sex Selective Abortion, and One Child Policy”. Raportul natural este de 103-105 baieti la 100 de fete.

Noul studiu se adauga unui corp de literatura de specialitate din ce in ce mai amplu, cu privire la efectele avortului asupra sanatatii mintale a femeilor. In ciuda culturii avortului la scara larga in China, acest studiu are rezultate similare cu studii efectuate in Statele Unite, Australia, Norvegia si Africa de Sud. Multe dintre acestea sunt disponibile pe site-ul WECARE, Expert Consortiul Mondial de Cercetare si Educatie privind Avortul (www.WeCareExperts.org).

De asemenea, studiul constata ca problemele de sanatate mintala, in primul trimestru de sarcina, dupa un avort indus, pot avea efecte negative asupra fatului. Dr. Priscilla Coleman sustine: „Toate structurile importante ale organismului sunt formate in timpul primului trimestru de sarcina si hormonii de stres pot afecta dezvoltarea fatului”.

Şi, in sfarsit, exista Implicatii asupra politicilor de sanatate. Autorii studiului au concluzionat: „intelegerea reactiilor emotionale, dupa o intrerupere a sarcinii, poate permite personalului medical sa distinga mai bine acele femei care au nevoie de ajutor suplimentar si de urmarire medicala si poate oferi o perspectiva asupra nevoilor acestor familii, intr-un moment critic”.

Suferinta psihica post-avort © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply