Nasterea optima – intre 20 si 35 de ani

Sursa: Daily Mail, 3 ianuarie 2011

Astfel recomanda medicul Tony Falconer, noul presedinte al Colegiului Regal de Obstetrica si Ginecologie (RCOG) din Marea Britanie. El a cerut ca elevele de scoala sa fie invatate ca varsta potrivita pentru o femeie sa aiba un copil este intre 20-35 de ani. Dr. Tony Falconer spune ca femeile ar trebuie sa-si rezolve „mai bine conflictul” dintre cariera lor si viata de familie.

El a avertizat impotriva tendintei in randul femeilor de a avea copii la o varsta inaintata, ca sa se concentreze in primul rand pe cariera lor, insistand ca astfel se deterioreaza fertilitatea, ceea ce duce la probleme de conceptie. „Nu exista nici o indoiala ca intre 20 si 35 de ani este momentul de a avea copii. Ne ridicam dificultati noua insine, ca societate, prin asteptarile oamenilor, care asteapta [sa faca copii atunci] cand sunt mai in varsta. Este o problema foarte complexa si chiar este o problema”.

Multe femei inclina, din ce in ce mai mult, sa aiba copii la sfarsitul celor 30 de ani sau chiar la 40 de ani, in ciuda riscurilor crescute de sanatate, incurajate de celebritati, care au nascut la o varsta inaintata, cum ar fi Madonna si Nicole Kidman. Tehnici medicale din ce in ce mai sofisticate arata ca multe femei se bazeaza pe un tratament de fertilitate sau FIV, crezand ca va fi posibil sa conceapa, in ciuda varstei lor avansate. Dar Dr Falconer emite un avertisment indraznet viitoarelor mame mai in varsta, spunand: „Din punct de vedere reproductiv, incidenta unui rezultat tragic si tris este mai des intalnit cu cat mama este mai inaintata in varsta”.

El a avertizat ca avortul spontan, sarcina ectopica sau nasterea unui copil mort se intampla la aproximativ 30% din mamele de 40 de ani si la 40% din mamele de 45 de ani. Dr Falconer a sugerat ca informarea elevilor despre riscurile maternitatii de mai tarziu ar putea ajuta fetele adolescente sa-si dea seama ca nu este recomandabil sa amane sarcina prea mult timp. „Cand insturiti tinerii despre contraceptie si sarcinile in randul adolescentelor … s-ar putea sa discutati chiar despre care este cea mai propice varsta de a avea copii. La fetele de 15 ani, care se pregatesc pentru examenul GSCE (echivalentul cl.VIII in Romania si trecerea la liceu) informatiile in aceasta etapa, ca cel mai bun timp pentru a avea copii este varsta de 20-35, s-ar putea sa insemne doar o semincioara pentru ele.

In acelasi interviu, Dr Falconer a avertizat ca mamele care nasc noaptea sunt in pericol, deoarece medicii tineri, cu experienta mai putina, sunt atunci de garda. „Ingrijirea obstetrica nu este aceeasi la ora 3 noapte, ca la 3 dupa-amiaza, desi ar trebui sa fie. Aceasta este o chestiune de grija imensa”, a declarat el pentru „The Guardian”, in primul sau interviu in calitate de presedinte RCOG. „Ingrijirea peste noapte nu este la fel de completa cum este la ora 9 dimineata sau ora 2 dupa-masa. Nu e la fel de buna. La 2 dimineata, nu poti avea aceeasi experienta”.

„Una dintre ironiile serviciilor de sanatate – si aceasta opinie este impartasita si de oameni cu foarte multa experienta –  este aceasta cultura ca Serviciile Nationale de Sanatate, practic, functioneaza la un nivel, timp de 40 de ore pe saptamana, si la un nivel complet diferit in restul saptamanii. Iar atunci cand ai de-a face cu servicii importante, acest lucru nu ar trebui sa se intample”. El a adaugat: „Nu vreau sa sperii oameni si sa spun ca serviciile medicale la 2 noaptea au o calitate ingrozitoare, dar nu sunt de acelasi nivel [ca ziua]. Noaptea lucrurile se intampla sa iasa prost mai des decat in timpul zilei”. Departamentul de Sanatate a declarat ca ar trebui sa nu fie nici o diferenta in calitatea ingrijirii de maternitate a Serviciilor Nationale de Sanatate. „Toate mamele trebuie sa astepte in mod constant servicii excelente de maternitate, indiferent de ora din zi sau noapte”, a spus un purtator de cuvant. „Serviciile de maternitate locale ar trebui sa asigure ca are personal profesionist si de sprijin in numar corespunzator, iar personalul trebuie verificat anual”.

Sarcina © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply