Prima conferinta din Romania privind transplantul de celule stem

In perioada 3-4 februarie, la Targu Mures, a avut loc prima conferinta internationala din Romania privind transplantul de celule stem. In cadrul acestei conferinte, specialistii au prezentat modalitati de mobilizare, recoltare si crioprezervare a celulei stem din sangele de cordon ombilical. Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures si de Clinica de Hematologie si Transplant Medular. Specialisti in domeniu din Europa, precum prof. dr. Jane Apperley, de la Departamentul de Hematologie al Scolii de Medicina Imperial College din Londra, prof. dr. Arnon Nagler, de la Universitatea Chaim Sheba Medical Centre Tel Aviv, si prof. dr. Jorge Sierra, de la Clinica de Hematologie din Barcelona vor fi prezenti la aceasta conferinta. (Adevarul, 3 februarie 2007)

Recent, la Targu-Mures, s-a realizat un transplant de celule stem adulte prin injectare intra-coronariana la pacientii port-infarct din Romania. Beneficiarii sunt doi pacienti, de 46 de ani, fara antecedente, si altul de 67 de ani, cu antecedente. Operatia a fost realizata la Spitalul Judetean Mures de o echipa de medici din Targu-Mures, Viena si Debreczen. Prin aceasta operatie se urmareste imbunatatirea performantei inimii, prin regenerarea miocardului. (Adevarul, 24 februarie 2007)

In prealabil, pacientilor le-au fost recoltate celulele stem din maduva osoasa, care au fost transplantate cu ajutorul unei tehnici avansate direct in inima. (ProTV, 26 februarie 2007)

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply