Sursa: Genethique.org, 1 august 2018
Condamnat în 2016, în Franța, pentru refuzul de a vinde un dispozitiv intrauterin (DIU) din cauza potențialelor efecte abortive ale produsului, farmacistul Bruno Pichon, a înaintat Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) o cerere pentru a „i se respecta libertatea de conștiință”.
În Franța, potrivit legislației care reglementează profesiunile din domeniul medical, farmaciștii nu au dreptul la obiecții de conștiință, în ciuda faptului că ei sunt „în prima linie în ceea ce privește livrarea produselor ce ar putea duce la avort” și, posibil, la eutanasie, în viitor. După ce a refuzat să vândă acest produs, farmacistul a fost forțat să intre în concediu timp de o săptămână. În ciuda diferitelor căi ale sale de atac, inclusiv a unui recurs la Curtea de Casație, care a refuzat să examineze cazul său, decizia nu a putut fi anulată. Și, deși, așa cum a subliniat ECLJ [1], care a sprijinit eforturile farmacistului în fața instituției europene, „interdicția de a practica în calitate de farmacist timp de o săptămână poate părea o sentință ușoară, adevărata semnificație a acestei sentințe este obligația domnului Pichon de a vinde DIU și alte produse similare (cum ar fi pilula de-a doua zi) în viitor, adică această sentință îl forțează să se opună conștiinței sale sau să părăsească profesia”.
„Epuizat de aceste încercări și incapabil să-și exercite profesia în liniște, în conformitate cu convingerile sale morale”, Bruno Pichon și-a vândut farmacia și nu mai e farmacist înregistrat. Acum se îndreaptă spre CEDO deoarece „se gândește în primul rând la tinerii săi colegi, care sunt forțați să-și părăsească profesia aleasă și la toți farmaciștii care practică, care doresc să-și urmeze convingerile, dar nu au dreptul să facă acest lucru”.
În conformitate cu jurisprudența, CEDO ar putea să condamne Franța și să decidă în favoarea farmacistului. De fapt, în 2011, a confirmat că este de datoria Statelor să „garanteze […] exercitarea efectivă a libertății conștiinței profesioniștilor în domeniul sănătății”. Rezoluțiile adoptate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au confirmat „dreptul la obiecția de conștiință în contextul asistenței medicale legale”. Și, după cum subliniază ECLJ, „protejarea libertății conștiinței profesioniștilor din domeniul medical, în special a farmaciștilor, presupune garantarea dreptului lor de a nu participa la nici o acțiune ce ar putea dăuna vieții umane”.