Sarcina, nasterea, maternitatea si emotiile femeii gravide

Autor: Ekaterina Burmistrova, pe baza cartii „Sarcina, nasterea, maternitatea: emotiile femii gravide”,  de acelasi autor, aparuta la Editura „Nikeia”, Moscova, 2012. O carte destinata viitoarelor mamici si tuturor celor care le inconjoara cu dragoste.

Ekaterina Burmistrova este psiholog de familie si mama a 10 copii.

Sursa: Pravmir.ru, 15 noiembrie 2012

Sarcina este o stare minunata si plina de mister. Toti cei care au intrat in contact cu o femeie insarcinata stiu, probabil, ca acesteia i se schimba caracterul in mod semnificativ. Dar, daca sotia dvs este la prima sarcina, ati putea fi surprins si chiar socat de cat de radical se schimba psihicul viitoarei mame.
Multor culturi, cum e cea chineza, indiana si romana, le era specifica o atitudine deosebita fata de femeile gravide. Acestora li se creau conditii speciale, un fel de prototipuri ale actualelor clinici perinatale, unde femeile erau inconjurate de obiecte rafinate, sunete și arome deosebite. Se credea ca o atmosfera calma, ireprosabila din punct de vedere estetic, armoniza cu starea lor – fizica, emotionala si mentala. Potrivit credintei multor popoare, femeile gravide nu trebuie sa se uite la uratenii, boli si nenorociri, deoarece le puteau afecta negativ fatul.
Situatia si climatul megaoraselor de astazi este infinit departe de atare conditii ideale, spre care se nazuia in acele perioade din trecut. Ritmul rupt, nervos, galopant al vietii din marile orase se face simtit. In jurul nostru exista intotdeauna prea mult – prea multe informatii foarte diferite, prea multe experiente și multi oameni.
Sa incercam sa ne imaginam dinamica starii emotionale a femeilor gravide, legand schimbarile care au loc in psihicul ei de termenele sarcinii.

 Primul trimestru

Uneori, o femeie inca nu stie ca este insarcinata, dar simte ca ceva se intampla cu ea. Si, adesea, schimbarile care au loc in acest moment, sunt esentiale. Multi specialisti cred ca primul trimestru este unul crucial. Aceasta deoarece prea multe lucruri se reasaza atat la nivelul metabolismului, cat si la nivel hormonal, fiziologic si, desigur, la nivel psihologic. De exemplu, se schimba preferintele de gust si culoare, gravidei poate sa inceapa sa-i placa anumite genuri de muzica, care altadata nu-i a provocau vreun raspuns emotional.

In opinia mea, unul dintre cei mai importanti factori care determina starea psihologica a femeilor gravide este toxicoza devreme. Fiti de acord ca nu-i usor sa te bucuri de viata si te faci placut, daca aproape tot timpul ti se face rau, iar alimentele preferate deodata capata un miros si un gust de nesuportat. Simti ca un aspect al vietii aluneca de la tine, iar ceea ce va oferea o anumita satisfactie se transforma intr-o pura agonie.
Mai mult de o treime din femei,  in primele trei luni de sarcina, percep lumea printr-o ceata a starilor de greata. Nu este surprinzator, toxemia, de obicei, cauzeaza stari depresive, modificari bruste ale dispozitiei si, uneori, chiar depresie. In nici un caz nu dati vina pe sotul dvs! Aceste stari complexe trebuie acceptate pur si simplu si indurate.


In limba kazaha exista un cuvant care descrie capriciile culinare ale sarcinii. Iar realizarea lor este o lege nescrisa: sotul este obligat sa lase tot si sa-i aduca sotiei ceea ce doreste, pentru ca aceasta este dorinta copilului.


Femeile gravide sunt adesea afectate de mirosuri neplacute, intepatoare, care vin literalmente de peste tot. In special, un miros neplacut pentru ele emana frigiderele, precum si produsele aflate la gatit. Femeile gravide nu mai suporta parfumul preferat, ca inainte, precum nici mirosurile celor apropiati. Uneori, respingerea se extinde si la sot.

Pe langa asta, apare o dorinta permanenta de a dormi. Somnolenta vine ca un val tulbure imens, care parca le acopera, incepand de la cap. Somnul este atat de profund incat, uneori, este dificil sa te trezesti. Uneori puteti visa vise surprinzator de clare. Daca vreti sa dormiti, dormiti cat vreti. Cum se spune, „soldatul doarme, serviciul trece”. Multe sentimente si experiente neplacute din primul trimestru de sarcina se trateaza anume prin somn.
Starea emotionala a femeilor gravide in primul trimestru de sarcina este foarte variabila. Se manifesta stari de euforie neintemeiata brusc, urmate apoi de depresie. Evenimentele externe sunt doar un pretext pentru  izbucnirea emotiilor. Nu trebuie sa fiti surprinsa de aceste modificari ale dispozitiei si nu trebuie sa va fie frica de ele: sunt cauzate de schimbari bruste hormonale.
N-ar trebui sa va faceti griji pentru un minut de confuzie si anxietate, care va cuprinde in primele ore sau in primele zile ale sarcinii. In opinia mea, ar trebui sa vorbiti cu prietenele care deja au nascut. Ele va vor calma cu siguranta, iar raspunsul negativ nu inseamna ca nu va iubiti copilul. Intre timp, scopul principal al gravidei este ca, cel putin la sfarsitul primului trimestru, nu numai sa fie impacata cu sarcina, ci, de asemenea, sa invete sa se bucure cu adevarat de ea. Credeti-ma, vor trece doar cateva saptamani si va veti simti destul de confortabil cu aceste modificari. Desi, desigur, nu am intalnit nici o femeie careia sa-i fi placut starea de toxicitate… In cazul in care exista indoieli, adresati-va neaparat unui profesionist, iar alegerea acestuia ar trebui sa se faca cu seriozitate si inteligenta.

 

Sarcina nu este deloc o boala


Uneori, medicii trimit una-doua gravidele la ultrasunete, apoi, fara sa fie absolut necesar, le prescriu medicamente sau, la cel mai mic pericol, le interneaza.
In acest fel, unei femei sanatoase i se inspira, involuntar, ideea ca ea e bolnava. Poti avea incredere in toate aceste recomandari? Vorbind de consultatiile de rutina, de clinicile unde femeile gravide apartin, medicii ginecologi de acolo, precum si medicii pediatri, sunt legal responsabili de respectarea anumitor standarde si norme existente, fapt care nu le da mana libera si ii impinge la toate masurile de siguranta.
Toate suntem diferite, prin urmare, nici nu exista un singur model de comportament. Cele care au avut tendinta si inainte de sarcina sa viziteze in mod regulat medicul si se incred complet in recomandarile lor, li s-au facut analize in mod regulat si s-au tratat „pentru orice eventualitate”, care cred in puterea salvatoare a antibioticelor, spitalul va fi un mediu familiar pentru ele si ele se vor mai trata inca de o boala numita „sarcina”. Cunosc destule astfel de femei. De regula, aceste persoane sunt excesiv de responsabile si foarte alarmante, multe din ele au crescut in familii de medici. Dar sarcina nu este deloc o boala, ci o anumita stare, care, din cauza pierderii traditiilor, am uitat cum sa ne ocupam de ea.
In opinia noastra, in cazul in care familia are cel putin un minim de resurse financiare, este de preferat sa nu crute banii, alegand optiunea de asistenta medicala privata. Nu inseamna ca in clinicile private medicii sunt mai buni, decat in cele de stat, ci pur si simplu deasupra lor nu va atarna mereu sabia lui Damocles pentru nerespectarea protocolului general, prin urmare, recomandarile referitoare nemijlocit la dvs nu se vor dovedi excesive.

„Eu sunt medic aici si stiu mai bine cum trebuie sa nasti”

Maternitatatile de stat, in special cele de la periferie, pana acum, se mai ghideaza de standardele sovietice. Este posibil sa ai parte de relatii normale si grija fata de tine intr-un astfel de loc? Nu poti sa relationezi cu cineva daca ti se adreseaza ca la biroul de asistenta sociala, ca la primarie sau ca la prefectura. Acesta este un sistem fara suflet, aspru, rigid, care se confrunta cu deficite bugetare cronice, si apoi are o anumita agresivitate, care e doar o consecinta a rigiditatii lui.

 Medicii care nu au reusit sa intre in structurile comerciale, mereu lucreaza in plus, asistand si cate douazeci si cinci de nasteri pe garda, iar asistente medicale, dispuse sa lucreze pentru foarte putini bani, niciodata nu sunt destule. Acum, multumesc lui Dumnezeu, cel putin nu exista cele mai simple medicamente si bandaje. Nu cu mult timp in urma, nu existau nici acestea… Femeile care nasc in aceste conditii pursi simplu n-au voie sa spuna ceva, dorintele lor nu sunt luate in calcul, din cauza principiului: „Eu sunt medic aici si stiu mai bine cum sa nasti. Tu nu esti decat pacienta asa ca e mai bine sa taci.”

In esenta, acelasi lucru se intampla si in gradinitele si cresele de stat. Acesta este un sistem bun pentru a rasuci rotitele aparatului de stat, dar nu mai mult. Nu-l poti repara si nici nu mai merita sa incerci. Nu puteti decat sa va schimbati propria atitudine fata de stat, daca va puneti in situatia medicilor si a personalului de sprijin, si intelegeti de ce sunt ei atat de epuizati si chiar, uneori, atat de inraiti, de ce totul in jur arata atat de sarac si de jalnic.

Nu orice femeie gravida si mai ales, femeia gravida pentru prima data, poate suporta acest lucru. Trebuie dinainte sa-ti faci o idee clara despre interiorul unde vei fi sta, cum va mirosi acolo, ce fel de  oameni te vor inconjura si ce ti se va da sa mananci. Din pacate, pana in prezent, situatia poate fi rezolvata numai cu ajutorul banilor sau daca te cunosti personal cu medicul.

Este greu de spus ce se va intampla in viitor. Medicii care continua sa lucreze in aceste  maternitati gratuite (apropo, relativ gratuite!) apartin in principal generatiei mai in varsta. Cum va fi acolo cand ei se vor pensiona, nu este clar. Majoritatea medicilor tineri nu sunt dispusi sa lucreze pe nimic, fapt care deja duce la lipsa de personal. Cu cat mai mult isi asuma gravida rolul pacientului, cu atat mai problematica e sarcina ei, deoarece nu mai functioneaza intuitia, nu mai functioneaza instinctul maternal, atat de necesar pentru o maternitate deplina.

Uneori, femei destul de calme pot iesi din cabinetul medicului plangand. Si nu pentru ca medicul ar fi un satrap, ci din cauza faptului ca gravida afla brusc ca nivelul sau de hemoglobina nu este optim, iar tensiunea ei este usor ridicata… Dar nimeni nu s-a deranjat sa-i spuna ca cifrele acestea sunt normale si, de fapt, hemoglobina scade in timpul sarcinii, si, pana la inceputul anilor 1930, aceste date erau privite cu calm. Dupa cum sta scris in vechile manuale de obstetrica, la gravide se „subtiaza sangele”. Oricum, nu stiu de ce se considera ca toti indicii de sanatate ai unei gravide ar trebui sa respecte idealul unei persoane.

Desigur, mult depinde de competenta profesionala a specialistului. Tineti minte ca puteti sa va alegeti medicul chiar in limitele consultatiei obstetrice ale zonei si regiunii in care locuiti. In acest caz, cu cat e mai aspru si mai nervos medicul, cu atat mai multa retinere trebuie sa avem fata de recomandarile lui. Multe lucruri se pot deduce deja dupa prima sa intrebare: „Pastrati sarcina?” Sau, de exemplu, dupa o astfel de reactie: „Chiar asa, la varsta dvs [si pastrati sarcina]?”

Sentimentele parentale nu apar imediat si simultan. Daca nu sunt estompate in etapa de consiliere de nenumarate recomandari medicale, sansele ca vocea instinctului matern sa se auda la timp vor creste. Desi si in acest caz nu merita sa se dea recomandari generale coplesitoare. Din pacate, astazi, nu toate femeile tinere, in special cele care locuiesc in metropole, se pot lauda cu o sanatate buna. Obstetricienii remarca faptul ca nasterea devine tot mai putin fiziologica. Iata, a aparut pe lume o a treia generatie de oameni a caror nastere a fost stimulata, ceea ce duce la pierderea deprinderii firesti de a naste in mod natural. Un alt factor important in acest sens este lipsa muncii fizice, lipsa de exercitiu fizic din mediul urban.

Femeile care au avut si anterior probleme cu sanatatea, pot fi ajutate de medici cu o larga specializare, chiar de medici de familie, care pot asista inclusiv nasteri. Eu pot oferi inca un sfat aici: toate intrebarile legate de asistenta medicala cel mai bine este sa le discutati cu sotul dvs., mai ales in timpul primei sarcini, cand o femeie nu stie cu adevarat cu ce se va confrunta si este excesiv de anxioasa si intristata. In acelasi timp, viitorul tata vede situatia detasat. In orice caz, doua perechi de ochi sunt mai bune decat una.

Merita sa se implice in acest proces si bunicii, care, desigur, pot avea opinii proprii cu privire la problema, sau, dimpotriva, este cel mai bun timp pentru a te disocia de ei? Intrebarea nu e  simpla, dar tineti minte: sarcina este un proiect independent al familiei tinere, care presupune intreaga responsabilitate a ambilor soti. Pe ea se si verifica coerenta cuplului si increderea lor reciproca.

Cat de des pot face teste de ecografie?

Femeile intreaba adesea, „Nu sunt periculoase ultrasunetele?” In esenta, efectele pe termen lung ale ultrasunetelor nu sunt inca bine cercetate. Pe de o parte, folosul lor este evident: exista in sfarsit o mare oportunitate de a urmari schimbarile care se petrec cu  fatul, iar pe de alta parte, este clar ca bebelusilor nenascuti nu le plac ultrasunetele, deoarece incearca sa se indeparteze de aparat, avand, probabil o senzatie de disconfort.
Cu cativa ani in urma, am intalnit o femeie care a ramas insarcinata aproape la treizeci si cinci de ani. Din proprie initiativa, ea facea ecografie la fiecare doua saptamani, pana cand a aparut un risc real de pierdere a sarcinii, asociat, probabil, direct cu interventia nejustificata in cursul firesc al evenimentelor.

Cu toate acestea, femeile care au avut in trecut experiente triste in sarcinile anterioare nereusite, de multe ori nu pot depasi starea de anxietate pana cand nu vad pe ecran ca fatul se dezvolta normal. In acest caz, ecografia este justificata, deoarece contribuie la bunastarea psihica a femeii gravide.  Sfatul nostru: tineti minte ca sarcina nu poate fi controlata in cel mai mic detaliu. Acest proces nu poate fi controlat in totalitate nici de femeile gravide, nici de medicii lor, indiferent de arsenalul impresionant de mijloace pe care le poseda. Acest lucru se afla sub puterea Celui Care ne daruie noua viata.


Al doilea trimestru. Mijlocul sarcinii

Multor femei gravide, obisnuite sa se urmareasca cu atentie, modificarile volumului taliei si a soldurilor le cauzeaza un soc psihic de diferita severitate. Desigur, stiati dinainte ca figura dvs va lua proportii si chiar ati asteptat acest lucru, dar atunci cand fusta sau pantalonii favoriti „brusc”  va sunt mici, aveti oricum o surpriza neplacuta.
Acceptati cu dragoste modificarile corpului, simtiti-va din nou frumoasa si iubita – spre aceasta e bine sa nazuiti in aceasta perioada, mai ales ca in multe culturi, o femeie cu pantecele rotunjit este un simbol al frumusetii, armoniei si plinatatii vietii.
Nu uitati ca in interiorul vostru se afla o viata noua, creste un om si multe senzatii se vor schimba. Cand sunteti cu sotul impreuna, veti simti mereu prezenta celui de-al treilea. Pentru unele cupluri cel de-al treilea le poate fi o piedica…
Daca toate schimbarile, pe care le-am amintit deja au avut loc la dvs, incepepeti sa va bucurati pe deplin de viata si dvs., si copilul nenascut, fiind atenta la primele senzatii necunoscute si bucurandu-va de noua situatie. In aceasta perioada, este posibil sa aveti o stare linistita, fericita, de integritate si armonie. Patsreati aceste momente in suflet!

Al treilea trimestru, ultimul

Caracteristicile starii psihologice de la sfarsitul sarcinii se evidentiaza printr-un fel de interiorizare.

Daca totul este bine in familie, daca femeia insarcinata este sigura ca sarcina nu este o boala si nasterea nu e o interventie chirurgicala, daca ea simte sprijinul celor apropiati si se afla in grija unor medici atenti, in lumea ei emotionala decurg modificari esentiale pentru o maternitate armonioasa ulterioara.
In ultimele doua luni de sarcina, se poate observa, in mod regulat, ca femeia gravida ca si cum ar asculta cu atentie ceva. Si are ce – in aceste momente miscarea copilului este foarte, foarte vizibila.

Conceptul de „mentalitate binara”, adica psihicul cu natura duala, acopera multe stari, tipice sfarsitului de sarcina. Femeia incet-incet se obisnuieste cu faptul ca nu este singura, ci mai e cineva, in plus. Acest „cineva” traieste chiar in interiorul ei si acum isi exprima in mod clar dorinta. Uneori, nu doarme, lovind si zvarcolindu-se, altadata, si mama vrea  neaparat sa doarma, deoarece copilul a adormit. Ritmul de somn si veghe al mamei si al copilul sunt legate, dar copilul doarme mai mult, si acest lucru poate provoca somnolenta mamei.

Aceasta perioada se caracterizeaza prin concentrarea asupra sentimentelor interioare: dintr-o data va concentrati asupra miscarilor. Anume acestea, uneori, nu foarte puternice devin mai importante pentru mama decat orice altceva. E ca si cum schimba setarea focalizarii psihicului (ca o lentila a camerei foto sau video), iar ceea ce se intampla in interiorul dvs capata o claritate deosebita, in timp ce restul lumii isi pierde intensitatea si devine irelevant.
Femeia gravida se gandeste din ce in ce mai des despre cum va arata acest om, pe care inca nimeni nu l-a vazut si nu l-a tinut in brate. Aceste ganduri pot interfera cu somnul sau pot fi exprimate in vise vii, pline de culoare.

Puteti pierde gustul companiilor zgomotoase, dorinta de a merge la muzee si expozitii. Acest lucru este normal si este asociat cu o concentrare tot mai mare pe gospodarie si viitorul copil. Nu va fie firca sa reduceti sociabilitatea ca sa nu va suprasolicitati. Totul la timpul lui.
Alte femei, dimpotriva, ar putea dori sa aiba dorinta de a termina totul, de a transforma, de a se depasi pe sine. In aceste cazuri, in ultimele etape ale sarcinii, deodata, apare o hiperactivitate extraordinara – ca si cum cineva ar da drumul la un motor cu reactie. Nasterea iminenta apare ca un munte si este total necunoscut ceea ce se ascunde dupa ea, asa va doriti sa reusiti sa faceti tot acum, in timp ce sunteti aici, pe partea asta. Este o graba buna, dar este important sa nu faceti excese cu dvs si cu altii, incercand sa terminati reparatiile, sa va sustineti licenta sau sa pregatiti un raport trimestrial. Femeile care se suprasolicita ar putea sa nu  aiba putere pentru cel mai important eveniment care este nasterea.

La sfarsitul sarcinii, femeia evita instinctiv complexele, conflictele, adversitatile, relatiile si cercurile complicate, pline de efecte puternice. Marea majoritate are dificultati serioase in a lua hotarari coordonate logice si rapide. La viitoarea mama apare sentimentul clar de „bine” si „rau” si de la rau aproape ca are stari de greata, ca in timpul toxicozei. Oboseala psihica crescuta si retragerea din fata impresiilor suplimentare este doar unul dintre motivele pentru care o femeie insarcinata  respinge tot ceea ce este nearmonios. Pur si simplu ea a recapatat simtul firesc al masurii. Invatati sa aveti incredere in intuitia si gustul dvs. Aceasta va va ajuta, in deosebi, in primele luni de viata ale copilului dvs.

 

Particularitatile psihice ale gravidei

Aproape toate interesele femeilor gravide, in ultimele saptamani inainte de nastere, se concentreaza asupra casei, unde in curand isi va face aparitia bebelusul. Aceasta conditie este tipica chiar si persoanelor carora nu le place deloc sa se ocupe de gospodarie, si care au perceput pana atunci treburile casnice drept ca o povara enervanta. Schimbari de caracter pot aparea in diferite etape ale sarcinii si se pot manifesta in diferite grade de intensitate. Daca nu ati trecut prin toate modificarile mentionate mai sus, atunci sunteti o exceptie fericita, care intareste regula.

Unele caracteristici ale psihicului femeii insarcinate ii complica viata. De exemplu, sentimentalismul excesiv poate aparea chiar si la femeile care nu au fost niciodata inclinate catre astfel de emotii: lacrimile incep sa curga din cauza unor experiente si impresii dintre cele mai banale. N-ar trebui sa va fie rusine de lacrimile dvs., deoarece ceilalti nu sunt decat martorii cresterii unei sensibilitati generale emotionale, care, in viitor, va va ajuta sa va intelegeti mai bine copilul dumneavoastra. Anxietatea care va copleseste periodic cel mai adesea este asociata cu gandul ca ceva ar putea merge prost la nastere, cu copilul sau cu relatiile din familie.

Adesea, cuvintele unei alte persoane, spuse cu intensitate interioara, ii pot crea gravidei o impresie de durata, fapt care o determina sa planga. Aceste lacrimi „din senin” ii pot speria si uimi pe cei dragi. Dvs trebuie sa va adresati acestui lucru cu cat mai mult calm posibil, ca unui fenomen de scurta durata. Incercati sa scapati prin mutarea atentiei, sa nu va scufundati intr-o asemenea stare aducatoare de lacrimi. Nu dati sotului un motiv sa creada ca vi se schimba caracterul iremediabil! Capriciile de moment ale femeilor gravide sunt suportate de barbati usor, insa daca acestea se prelungesc si devin cronice, sotilor le va veni mult mai greu sa le suporte. Nu va concentrati nejustificat de mult asupra nemultumirilor de acest fel. Ele apar de obicei pe un loc gol si sunt doar o proiectie a starii dvs interioare.

In China antica exista o practica destul de curioasa. In saptamana a unsprezecea de sarcina, avea loc ceremonia de prezentare a copilului nenascut tatalui. Se pare ca cele mai multe avorturi spontane, neprovocate, au loc tocmai in acest moment. Ceremonia de „prezentare” consta in urmatoarele: sotul venea la sotia lui insarcinata si vorbea cu copilul: „Eu sunt tatal tau, numele meu este X, sunt fermier etc, am urmatoarea stare si statut social. Vrei sa ma primesti?” Daca avortul nu se va intampla, se credea ca bebelusul l-a primit pe tatal sau.
Femeile gravide seamana cu niste senzori extrem de sensibili, care surprind foarte delicat starea emotionala a altora. Compasiunea si empatia apar la ele mult mai evident decat alti oameni.

Mamele care asteapta un copil se pot surprinde pe ele insele si pe ceilalti, descoperindu-si abilitati neasteptate si care nu s-au manifestat pana atunci. De exemplu, unele dintre ele pot incepe sa deseneze frumos, sa conceapa haine originale, sa scrie poezie sau chiar sa compuna muzica. Oamenii de stiinta nu au ajuns inca la un consens cu privire la cauza acestui fenomen – este el una din primele manifestari ale talentului copilului nenascut sau aceasta inseamna ca, la mijlocul sarcinii, creste activitatea emisferei drepte a creierului, asociata in mod traditional cu creativitatea si imaginatia.

Pentru mamele insarcinate devin interesante si importante brusc multe lucruri pentru care anterior nu au avut suficient timp si efort. Ele incep sa se ingrijoreze de situatia care domina in casa. In ultimul trimestru de sarcina, infloresc abilitatile lor de designer. Sentimentul de confort sau de inconfort depinde de starea psihologica a unei femei.

Se poate schimba atitudinea fata de sotul ei, apare dorinta aproape materna de a avea grija de el. Ar fi bine, daca in timpul sarcinii ati putea consolida si imbogati relatia. Aceasta deoarece in primele luni, copilul va avea nevoie de amandoi si va cere de la dvs preocupari si griji complet diferite. Asa ca folositi perioada de sarcina (dupa incheierea perioadei de toxicitate) ca pe o adevarata „perioada de miere”. Aceasta afectiune reciproca va va fi de folos amandurora in viitor!


Ceea ce nu trebuie uitat:

– Tineti minte ca mama si copilul sunt conectati printr-o unda hormonala uniforma prin placenta, ceea ce inseamna ca toate starile si emotiile majore ale mamei copilul le va recunoaste, ca sa spunem asa, din interior.

–         Copilul nenascut  are o mare rezerva de stabilitate si o situatie de stres particulara nu-i poate dauna. Doar stresul sistematic, repetitiv, zi de zi, ii poate provoca perturbari in dezvoltarea lui, sau poate pune in pericol bunastarea lui fizica. Aceasta inseamna ca femeile gravide trebuie, in masura in care este posibil, sa evite stresul si conflictele, atat acasa, cat si la locul de munca.

–         Daca vi se pare greu sa renuntati la unele obiceiuri proaste, ganditi-va la faptul ca cele noua luni de sarcina inseamna o perioada scurta de timp (desi de multe ori pare foarte mare). Anume in aceasta perioada se stabilesc premisele dezvoltarii copilului dvs.

–         Tineti minte ca vizionarea emsiunilor TV agresive, prea infricosatoare sau pur si simplu, care va solicita prea mult emotional, nu sunt cea mai buna preocupare pentru dvs.


Ce ati putea face:

–         Asigurati-va cat mai devreme posibil de  sprijin de incredere al profesionistilor competenti in sarcina si la nastere. Acest lucru va va ajuta sa va simtiti ca sunteti pe maini bune, iar situatia este sub control.

–         Incercati sa gasiti timp pentru recreere si, nu in ultimul rand, pentru plimbari pline.

–         Intelegeti ca supraincarcarea sistematica la munca sau la scoala nu este deloc buna pentru psihicul viitoarei mame si pentru dezvoltarea fatului.


***
Multor femei le place starea de graviditate. Se pare ca se simt foarte confortabil, atat fizic cat si psihic. Aceste mame, care au reusit sa accepte si sa iubeasca modificarile, care vin odata cu sarcina, pur si simplu stralucesc din interior. Recomandam insistent ca aceasta sectiune a cartii sa fie prezentata nu numai viitorului tata, ci si tuturor membrilor familiei cu care femeia gravida comunica indeaproape. Multe lucruri sotul dv nu le poate intui singur. Are nevoie de mult mai mult stres intelectual si emotional, pentru a se apropia de sotia insarcinata si copilul nenascut.
As dori sa mai spun ca nu ar trebui sa credem ca toate aceste schimbari cu adevarat vulcanice dispar dupa nastere de la ele insele. Psihicul mamei care alapteaza si starea ei emotionala este un subiect aparte, dar multe schimbari care au avut loc la o femeie in timpul sarcinii continua si pe timpul alaptarii. Mai mult decat atat, aproape toate modificarile, intr-un fel sau altul, legate de sarcina – pregatirea interioara pentru maternitate, scoala unica a mamelor este un program care a fost scris de Insusi Creatorul.

A purta un copil in pantece si a fi mama este foarte, foarte interesant! 

Sarcina © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply