Olanda: cercetătorii vor crearea de embrioni „doar pentru cercetare”

Sursa: Institut Européen de Bioéthique via Contact Medisch, 8 iunie 2018

 

„Există o exigență morală de a face cercetare pe embrioni pentru a avea rezultate mai bune în materie de reproducere asistată (RAM) pentru toate cuplurile infertile” – astfel își justifică unii cercetători olandezi disponibilitatea de a extinde legea „embrionului” în Olanda.

În prezent, legea interzice crearea de embrioni umani în scopuri de cercetare. Dar săptămâna trecută, la cererea celei de-a doua Camere, doctorii, cercetătorii și eticienii olandezi și-au prezentat argumentele pentru o eventuală adaptare a legii în cauză.

Unele embriologi evidențiază faptul că prea multe lucruri rămân neexplicate, inclusiv de ce unii copii născuți prin procrearea asistată medical sunt mai puțin rezistenți și au, în medie, o greutate mai mică decât copiii concepuți în mod natural. „În funcție de metoda de fertilizare care se folosește, greutatea copiilor variază. Și, până în prezent, nu pot explica motivul”, spune Sebastiaan Masterbroek, cercetător și embriolog.

La rândul său, șeful Centrului de medicină a reproducerii AMC, Sjoerd Repping, a subliniat că obținerea de embrioni umani pentru cercetare științifică (și, prin urmare, distrugerea acestora) va duce la rezultate mai bune în ceea ce privește implantarea în cadrul reproducerii asistate medical.

Potrivit acestuia, „100.000 de embrioni, pe an, în Olanda, provin din tehnici de reproducere asistată. Dintre aceștia, 5.000 de embrioni se dezvolta și duc la o sarcină. La restul de 95.000, ceva nu funcționează, si nu înțelegem ce. Răspunsul este în laborator, așa că trebuie să fim capabili să creăm embrioni doar pentru cercetare”.

Utilizarea celulelor stem embrionare sau chiar embrionii supranumerari umani (congelați după câteva zile și apoi decongelați) nu le mai convine [cercetătorilor], deoarece ceea ce este esențial pentru oamenii de știință este înțelegerea procesului de fecundare, cu un ovul și spermă proaspătă, în primele momente ale apariției vieții.

Cercetarea embrionilor supranumerari, dar și crearea de embrioni exclusiv în scopuri de cercetare este permisă în Belgia, începând cu anul 2003. Ea este posibilă și în Suedia, Regatul Unit, Statele Unite și China.

Geneticiana Christine Die și embriologul Aafke Van Montfoort se mobilizează împreună cu parlamentarii olandezi pentru a schimba legea „embrionului” și ca cercetarea să nu mai fie limitată. „Avem nevoie de aceste «celule fecundate», fără a trebui să depindem de femeile care ni le donează prin procesul de procreare asistată medical, a adăugat ea. Cercetătorii vor avea cel mai mare respect pentru aceste „celule fecundate” (NDRL, Embryons). Cabinetele noastre de consultații sunt pline de cupluri care nu pot avea copii sănătoși. După 3 cicluri [de FIV], doar 50% dintre femei rămân însărcinate. Și, prin urmare, mai sunt încă multe de făcut pentru toate celelalte cazuri”.

About Post Author

Varia

One thought on “Olanda: cercetătorii vor crearea de embrioni „doar pentru cercetare”

Leave a Reply