Pilula „de-a doua zi” si avortul

Sursa: Population Research Institute, 19 martie 2004

Administratia pentu Medicamente si Alimentatie ar trebui sa precizeze, in respingerea cererii de aprobare a eliberarii pilulei de-a doua zi fara reteta, ca acest medicament este abortiv. Institutia medicala, care a abandonat stiinta fertilitatii in favoarea ideologiei radicale feministe, ar trebui impusa sa readopte o definitie traditionala si clara a momentului cand apare sarcina (la conceptie) si cand apare avortul (in orice moment dupa conceptie). Steven W. Mosher, presedintele Population Research Institute

In 1998, un studiu foarte important al pilulei de-a doua zi a fost realizat de catre Grupul de lucru al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe probleme de metode postovulatorii de reglare a fertilitatii. (1) Efectul post-ovulator al pilulei de-a doua zi nu poate fi negat de catre acest grup de lucru, din moment ce scopul sau a fost sa studieze ceea ce era deja inteles a fi un efect post-ovulator si nu sa stabileasca existenta acestuia. Natura abortiva a pilulei de-a doua zi nu poate fi negata. Cu toate acestea, promotorii contraceptiei de urgenta au continuat sa nege caracterul abortiv al pilulei de-a doua zi. Un alt studiu sublinia ca „ar trebui facuta o distinctie clara intre contraceptia de urgenta si avort, in special in tarile in care avortul este restrictionat prin lege sau comporta un stigmat moral. O confuzie a contraceptiei de urgenta cu avortul ar putea impiedica eforturile de a preveni sarcina neintentionata prin limitarea contraceptiei de urgenta… Contraceptia de urgenta trebuie raspandita ca un mod important de a reduce necesitatea avortului chirurgical.” (2)

Redefinirea conceptiei, sustinandu-se ca ar incepe in momentul implantarii, si nu in momentul fecundarii, este o incercare de a impiedica sustinatorii pro-vita sa arate natura abortiva a pilulei de-a doua zi. Cu alte cuvinte, fertilizarea poate aparea, dar din moment ce se afirma ca conceptia apare la implantare, s-ar putea crede ca acest tip de contraceptie nu provoaca avorturile precoce. (3) Dar cum opozitia morala la pilula de-a doua zi ia amploare, chiar si definitiile evazive nu ofera o acoperire completa a ceea ce sustinatorii avortului doresc sa impuna. Astfel, promotorii avortului au elaborat noi studii, ce sustin ca nu s-ar putea da niciodata un raspuns la intrebarea daca pilula de-a doua zi modifica sau nu endometrul. (4)

Printre embriologii de astazi, la nivel global, exista un consens de 100% ca fiinta umana isi incepe existenta in momentul fertilizarii (5). O revizuire stiintifica comprehensiva a problemelor care se pun in efectul abortiv al pilulei de-a doua zi a fost oferita Comisiei consultative a Administratiei pentru Medicamente si Alimentatie, in decembrie 2003, de catre Dianne Nutwell Irving, fost cercetator, biochimist si biolog. Dr. Nutwell Irving a explicat ca „in timpul implantarii, embrionul uman viu are o varsta de aproximativ 5-7 zile. Acest lucru nu este doar o parere, este un fapt stiintific obiectiv, care nu a fost cunoscut in mod stiintific decat in urma cu o suta de ani”. Dr Irving a mai spus: „Daca medicii sau oamenii de stiinta nu recunosc aceste fapte stiintifice, aceasta inseamna inca o data lipsa lor de cunostinte mai degraba decat o confuzie.” (6)

Cu toate acestea, membrii Comisiei consultative a Administratiei pentru Medicamente si Alimentatie, la 16 decembrie 2003, au audiat producatorul pilulei de-a doua zi cu privire la efectul abortiv al metodei amintite de contraceptie. Mai mult, aceasta comisie s-a interesat daca pilula de-a doua zi este inteleasa de catre utilizatori ca avand un efect abortiv. In timpul audierii, unii membri ai comisiei au afirmat ca acest produs nu este abortiv. Dr. Joseph Stanford, membru al Comisiei, s-a referit la un studiu al pilulei, care oferea raspunsuri grila la intrebari de genul, „Pentru ce este utilizata pilula Plan B?” Raspunsurile includeau urmatoarele raspunsuri: „un tip de avort, daca consideri ca esti insarcinata” si „un tip de avort pentru ziua de „dupa”” (7).

Dr. Valerie Montgomery Rice s-a concentrat asupra implantarii: „Exista date, care arata ca, in dozaje foarte mari, exista posibilitatea ca aceasta sa interfereze cu implantarea” (8). In ciuda recunoasterii naturii abortive a pilulei de-a doua zi, dr. Rice a votat in favoarea statutului de eliberare fara reteta a pilulei Plan B, fara sa insiste foarte mult asupra descoperirii naturii abortive, pentru informarea adecvata a consumatorilor. (9)

Dr. Charles Lockwood a explicat: „Noi stim ca progesteronul administrat in timpul implantarii poate afecta exprimarea HOXA-10. Aceasta poate afecta exprimarea integrinului, poate afecta exprimarea Lith prin glandele endometriale etc. Astfel, se pune intrebarea… afecteaza Plan B implantarea si actioneaza aceasta pilula ca un DIU mai degr aba decat un agent anti-fertilizare? Se pare ca incercati sa sustineti ca nimeni nu a facut studii in acest sens.” Reprezentantul producatorului pilulei Plan B, dr. Ben-Maimon, a repetat aceasta minciuna: „Nu sunt disponibile studii”. (10)

Dr. Lockwood a votat pentru aprobarea eliberarii fara reteta a pilulei Plan B cu urmatoarele mentiuni: „mecanismul de actiune poate fi prevenirea fertilizarii sau a implantarii, insa pilula Plan B nu poate cauza un avort”. (11)

Dr. Joseph Stanford a recunoscut: „Aceste date arata ca pilula de-a doua zi poate actiona uneori dupa fertilizare si exista date disponibile, care arata ca este eficienta timp de 4-5 zile dupa fertilizare. Este o problema de probe epidemiologice, care sa arate ca ea actioneaza dupa fertilizare, o anume perioada de timp”. (12)

Institutia medicala americana, in definitia pe care o da sarcinii, afirma ca ea ar incepe in momentul implantarii, iar avortul ar aparea dupa acest moment. Aceasta institutie sacrifica viata umana printr-un joc de cuvinte, iar jocul de cuvinte a generat multe minciuni.

Pe masura ce se intensifica presiunea pentru eliberarea pilulei de-a doua zi fara reteta, organizatii internationale doresc sa arate cat de mult ajuta aceste pilule la reducerea numarului de avorturi. Un studiu din 2002 (13) realizat de Institutul Alan Guttmacher (AGI) a relatat ca pilula de-a doua zi ar fi impiedicat aparitia a 51 de mii de avorturi provocate in plan national, in 2000. (14) Aceasta afirmatie, desigur, n-a luat in considerare avorturile in sine provocate de pilula de-a doua zi. Afirmatia ca pilula de-a doua zi ar reduce dramatic numarul avorturilor provocate se afla in contradictie cu afirmatia mai multor cadre medicale. De aceea este important sa examinam cu atentie aceasta metodologie eronata din studiile si concluziile Studiului Institutului „Alan Guttmacher” (IAG) din 2002.

Studiul privind utilizarea contraceptiei efectuat de IAG in 2002, s-a redus de fapt la un chestionar distribuit in 100 de clinici de avort, completat de femeile care asteptau sa faca un avort. 10.683 de „chestionare utilizate au fost returnate in final la IAG”. (15) Datele studiului au fost colectate in imprejurari de stres extrem, emotie si posibila confuzie, adesea avand ca rezultat pierderea datelor. Din moment ce pilula de-a doua zi era inca destul de noua pe piata americana, intrebarea vaga privind acest medicament a fost omisa de catre femeile care nu auzisera niciodata de ea. Pentru a compensa datele lipsa, autorii sondajului au declarat ca anumite intrebari au fost scapate din vedere. (16) Fabricand datele, acest studiu a ajuns la concluzia ca 1,3% din 10.683 din femeile care au fost supuse unui avort au utilizat si pilula de-a doua zi. (17) Studiul concluzioneaza ca, la nivel national, 1,3% din femei ar reprezenta 17 mii de femei care au facut avorturi in acel an. Bazandu-se pe estimari nefondate precum ca „la fiecare esec al pilulei de-a doua zi, care a avut ca rezultat o sarcina, au fost evitate trei sarcini neintentionate” (18), studiul a concluzionat ca utilizarea pilulei de-a doua zi a impiedicat 51.000 de avorturi provocate.

Actualul studiu realizat de catre producatorul pilulei a relatat ca 60% dintre femeile care au solicitat pilula nu au utilizat nici o metoda de contraceptie (19), contrazicand afirmatiile sustinatorilor pilulei de-a doua zi ca ar fi un remediu corect pentru momentele cand „esueaza pilulele de fiecare zi.”

Nici un studiu de pana acum nu a demonstrat ca pilula de-a doua zi ar reduce ratele sarcinilor neintentionate (20) sau ar diminua rata avorturilor. De fapt, datele arata ca pilula de-a doua zi creste ratele sarcinilor neintentionate si ale avorturilor. In Suedia, dupa ce a fost introdusa pilula de-a doua zi, la nivel national, ratele avortului printre adolescenti a crescut de la 17 la mia de femei, la 22,5 la mie. (21) British Medical Journal a publicat un studiu, conform caruia adolescentele ale caror sarcini sfarsesc printr-un avort provocat au fost mai predispuse sa ia pilula de-a doua zi chiar inainte de conceptie. Studiul presupune ca utilizarea pilulei de-a doua zi este un indicator al adoptarii unui comportament de risc. (22)

Realitatea foarte convingatoare ca viata umana incepe in momentul fertilizarii si ca avortul poate aparea oricand dupa acest moment ar putea fi revizuita de catre institutia medicala a SUA. Dar, avand in vedere criza din prezent, speram ca eliberarea pilulei de-a doua zi si pilula de-a doua zi sa fie respinse.

NOTE:

  1. Task Force on Postovulatory Methods of Fertility Regulation, „Randomised Controlled Trial of Levonorgestrel versus the Yuzpe Regimen of Combined Oral Contraceptives for Emergency Contraception”, The Lancet, Vol. 352:428-33, 8 august 1998. Studiu sponsorizat de UNDP/UNFPA/OMS/Banca Mondiala, Programul special de cercetare, dezvoltare si instruire in reproducerea umana, Organizatia Mondiala a Sanatatii.
  2. Anna Glasier, Evert Ketting, V.T. Palan, „Case Studies in Emergency Contraception from Six Countries”. International Family Planning Perspectives. iunie 1996; 22(2) p.57-61. http://www.hsph.harvard.edu/Organizations/healthnet/Sasia/suchana/0507/glasier_etc.html.
  3. „Contraception, Not Abortion. An Analysis of Laws and Policy Around the World”, Center for Reproductive Rights, aprilie 2002, Item: B012. Reproductive rights
  4. „Briefing Document: Nonprescription Drugs and Reproductive Health Drugs Advisory Committee Meeting, Women’s Capital Corporation, Plan B for Emergency Contraception Rx-to-OTC Switch”, 14 noiembrie 2003, Apendice 1: Mecanismul de actiune. Vezi: ?Fda.gov. (Pentru a-si sustine afirmatiile ca pilula de-a doua zi nu este abortiva, in Comunicatul de Presa al Women’s Capital Corporation’s, a fost inclus un buletin de informatii medicale al International Planned Parenthood Federation intitulat, „Emergency Contraception Pills: How Do They Work?”, „Contraceptia de urgenta: Modul de actiune” Conform acestui buletin, din moment ce nu se cunoaste daca pilula de-a doua zi a fost luata inainte sau dupa ovulatie si din moment ce nici un studiu nu ar putea, in mod etic sau logic, sa stabileasca acest lucru, „nu exista nici o dovada directa pentru sau impotriva ipotezei ca pilulele de-a doua zi impiedica sarcina, interferand cu evenimentele de dupa fertilizare”. In buletin, se iau in discutie studii privind alterarea endometrului, in cazuri in care s-au facut biopsii ale endometrului. Se afirma ca „ciclul femeilor sub tratament in care procesul ovulatoriu se crede a fi anormal sau intrerupt s-au exclus, deoarece dezvoltarea endometrului ar reflecta o functie ovariana anormala, mai degraba decat un efect al pilulei de-a doua zi. Totusi, cand apare o ovulatie anormala sau intrerupta, schimbari ulterioare in dezvoltarea endometriala ar putea fi un efect indirect, dar abortiv, al pilulei de-a doua zi”.
  5. Dianne Irving, PhD., „New Drug Application 21-045 Levonorgestrel [Plan B, and Preven, Emergency Contraceptives] and Their Possible Abortifacient Effects”, Scrisoare catre Comisia consultativa a Administratiei pentru Medicamente si Alimentatie, 5 decembrie, 2003. Life issues.
  6. Ibid., Irving.
  7. Ibid., Briefing Document; FDA Transcript, Nonprescription Drugs Advisory Committee in Joint Session with the Advisory Committee for Reproductive Health Drugs Meeting, Food and Drug Administration, 16 decembrie 2003, P. 288, 289. Fda.gov.
  8. Ibid., FDA Transcript; Fda.gov.
  9. Ibid.
  10. Ibid.
  11. Ibid.
  12. Ibid., p. 269-271.
  13. Center for Reproductive Rights Petitions FDA Petitions FDA to Change Emergency Contraception from Prescription to Over the Counter, Center for Reproductive Law and Policy [now Center for Reproductive Rights], 14 februarie 2001. Crlp.org.
  14. Rachel K. Jones, et al., (Contraceptive Use Among U.S. Women Having Abortions in 2000-2001, tis ctive son Sexuality and Reproductive Health, The Alan Guttmacher Institute, Vol. 34, nr. 6, noiembrie/decembrie 2002. Agi-Usa. (Studiul a aratat ca 46% din femeile care aveau un avort nu utilizau nici o metoda de contraceptie in luna in care ramaneau insarcinate).
  15. Ibid.
  16. Ibid.
  17. Ibid.
  18. Ibid. (Este interesant ca James Trussell, al carui studiu arata o rata de eficacitate de 75% a pilulei de-a doua zi, a fost membru cu drept de vot al Comisiei consultative a Administratiei pentru Medicamente si Alimentatie la 16 decembrie 2003, care recomanda adoptarea statutului de eliberare fara reteta pentru pilulele de-a doua zi.)
  19. Briefing Document.
  20. Tina Raine, MD, MPH, et al., „Does Improving Access to Emergency Contraception Through Pharmacies Make a Difference in Unintended Pregnancy Rates?”, American Public Health Association 2003 Annual Meeting, 19 noiembrie 2003, Extras nr.70869. http://apha.confex.com/apha/131am/techprogram/meeting_131am.htm. (Nu este clar daca rezultatele acestui studiu au fost publicate. Acest studiu a fost sustinut de o bursa de cercetare oferita de Women’s Capital Corporation, producatorul pilulei Plan B.)
  21. K. Edgardh, „Adolescent Sexual Health” Sexually Transmitted Infections, 19 iulie 2002; 78:352-356. sti bmjournals.
  22. Dick Churchill, et al., „Consultation Patterns and Provision of Contraception in General Practice Before Teenage Pregnancy: Case-Control Study”, British Medical Journal, 19 august 2000; 321 (7259): 486-489. Pub Med Central

Pericolele contraceptiei © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply