In Africa, cercetari de amploare asupra unui gel contra HIV, au esuat

O asociatie necomericala a 16 institute de cercetare, numita Microbicides Development  Programme, a anuntat esecul cercetarilor de amploare asupra experimentrobian, denumit PRO 2000, a fost elaborat in cadrul luptei cu raspandirea infectiei HIV in Africa. Experienta ularii unui gel vaginal pentru profilaxia infectiilor cu HIV. Gelul antimictimilor ani a aratat ca reclamele si distribuirea prezervativelor nu sunt sufieciente, deoarece multi barbati africani prefera sa nu le foloseasca. Un gel antimicrobian eficient in legatura cu aceasta infectie, care ar fi fost folosit de femeie ar fi putut  constitui o solutie la aceasta problema, au considerat specialistii de la institutia amintita.

Experinete anterioare ale gelului pe un numar nesemnificativ de voluntari au aratat ca PRO 2000 poate scadea riscul infectiei cu aproximativ 30%. Totusi, cercetari ulterioare, pe scara larga, cu participarea a 9.385 de femei din 4 state africane, nu au confirmat aceste rezultate – riscurile infectiei cu folosirea gelului si, in paralel, a unor preparate placebo, nu se deosebeau din punct de vedere statistic. Participantele la experiment au primit prezervative gratuite si consiliere pe tema „relatiilor sexuale protejate”. Potrivit spuselor conducatorului experimentului, Sheena McCormack, rezultatele deplorabile arata ca informatii temeinice despre eficienta unui nou preparat se obtin doar in cercetari la scara larga.

Cercetari in scopul descoperirii unei substante de tip gel, pelicula sau burete vaginal, care sa distruga HIV inainte ca acesta sa ajunga in circulatia sanguina, se duc deja de multa vreme. Inca in 2003, Fondul lui Bill si Melinda Gates a inceput finantarea cercetarilor, considerand ca aceasta directie are multe perspective. Totusi, pana in prezent, nu s-a descoperit niciun mijloc eficient de combatere a HIV. Iar, in 2007, experimentarea gelului Uchercell, elaborat de compania americana Polydex, a trebuit retras imediat. S-a dovedit ca acesta crestea riscul infectiei, in loc sa-l scada.  (Medportal.ru, 14 decembrie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply