Embrionii hibrizi – imposibil de creat

Conform unui studiu al prof. Robert Lanza, responsabil stiintific al companiei Advanced Cell Technology, ovocitele de vaca, iepure si de alte mamifere nu pot servi drept punct de plecare pentru crearea de celule stem. Amintim ca anumiti cercetatori sperau sa creeze embrioni hibrizi  om-animal, prin integrarea ADN-ului uman in ovocitele de animale sperand ca ar putea astfel dispune de celule embrionare stem cu patrimoniu genetic aproape in totalitate uman. Robert Lanza si echipa sa au inlocuit nucleul mai multor embrioni umani, aducand clonele in stadiu de morula, apoi pana la divizarea in 8 si 16 celule. „Dar lucrurile s-au stricat cand s-a pus problema inlocuirii nucleelor de celule de iepure, soarece sau vaca cu nuclee de celule umane.” „Avusesem niste embrioni draguti, dar n-a mers; in loc sa se transforme in gene bune, ovocitele de animale au esuat in totalitate”, a declarat prof. Lanza.

Pentru Ian Wilmut, directorul Centrului pentru Medicina Regenerativa de la Edinbourgh si redactor sef al revistei  Cloning and Stem Cell, care a publicat studiul, „aceasta lucrare arata ca ovocitele de animale nu pot probabil sa serveasca  drept receptacole pentru reprogramarea nucleelor de celule umane”. (Romandie News, 2 februarie 2009; LifeNews, 2 februarie 2009)

Conform echipei de cercetatori, conduse de Young Chung (Statele Unite), este imposibil de obtinut celule stem embrionare, introducand nucleul unei celule somatice umane intr-un ovocit de animal (pentru a obtine embrioni hibrizi). Cercetatorii vor sa-si concentreze eforturile, in prezent, pe directia celulelor stem pluripotente induse (iPS). (Le Quotidien du Médecin, 5 februarie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply