Analgezicele in timpul sarcinii afecteaza dezvoltarea organelor sexuale la baieti

Sursa: EurekAlert, 8 noiembrie 2010

Cercetatorii din Danemarca au constatat ca administrarea de analgezice in timpul sarcinii creste riscul aparitiei unor tulburari de dezvoltare a organelor genitale la baietii nou-nascuti, relateaza EurekAlert. Concluziile studiului realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga, sub conducerea Henrik Leffers au fost publicate in revista Human Reproduction.

Studiul a implicat 834 gravide daneze si aproape o mie si jumatate de femei gravide care traiesc in Finlanda. Oamenii de stiinta au fost interesati de frecventa administrarii de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul si aspirina, precum si paracetamolul.

Cercetatorii au testat copiii de sex masculin pentru criptorhidie. In majoritatea cazurilor, aceasta malformatie congenitala, daca nu este tratata, conduce la infertilitate. Rezultatele au aratat ca utilizarea simultana a doua din cele trei medicamente in timpul sarcinii creste de sapte ori riscul de a avea un copil cu criptorhidie, in comparatie cu femeile care nu iau aceste medicamente.

S-a constatat, de asemenea, ca perioada cea mai nefavorabila pentru administrarea de analgezice non-narcotice la gravide, ca cele mentionate mai sus, este al doilea trimestru de sarcina. In special, utilizarea oricaror medicamente in aceasta perioada creste riscul de criptorhidie la baieti de doua ori. Ibuprofenul si acidul acetilsalicilic s-au dovedit a fi mult mai daunatoare, caci administrarea lor a crescut riscul de dezvoltare a acestui defect congenital de patru ori. Administrarea simultana a doua tipuri de medicamente in al doilea trimestru de sarcina a crescut riscul criptorhidiei de 16 ori.

La concluzii similare a ajuns si un grup de oameni de stiinta de la Spitalul Universitatii Aarhus, sub indrumarea lui Morten Jensen. Studiul lor a fost publicat in revista Epidemiology.

Sarcina © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply