Soarta embrionilor congelati

Monsenior Jaques Suaudeau, medic si director al Sectiunii stiintifice a Academiei Pontificale pentru Viata, revine in revista Liberté Politique asupra impasului moral in care au ajuns embrionii congelati. El aminteste ca Biserica Catolica „nu considera acceptabila moartea programata a acestor embrioni si ca Biserica a vazut intotdeauna in embrionul inainte de implantare o fiinta umana, in intregime, la inceputul «ciclului sau vital», in care viata trebuie protejata, si care nu trebuie supusa manipularilor.”

El evoca punctele importante ale acestei chestiuni si subliniaza ca Biserica Catolica este ingrijorata fata de soarta embrionilor umani congelati orfani:

1)Caracterul ilicit al fecundarii in vitro si a transferului (FIVET), care marcheaza o absenta totala a respectului pentru embrion si pentru drepturile sale.

2)Scopul nu justifica niciodata mijloacele. Nu putem folosi un mijloc imoral (FIVET) pentru un scop bun (nasterea unui copil).

3)Viata umana este primul lucru dintre cele mai bune si, prin urmare, trebuie pe deplin respectata, insa ea nu este un bine, daca nu exista si obligatia de a nu omori (adica a dori moartea altuia, a o lua direct sau indirect).

4) Biserica Catolica nu recomanda adoptia embrionilor congelati. Ea estimeaza ca aici e vorba despre o propunere „laudabila” in aceste intentii, dar care antreneaza o cooperare la un rau moral, cel al FIVET. Biserica nu declara aceasta procedura ilicita si nu o interzice formal.

5) Printre cazurile avute in vedere, Msr Saudeau evoca transferul tuturor embrionilor ramasi congelati, in uterul unei femei care va fi si mama biologica, la sfarsitul perioadei de fertilitate a acelei femei. El aminteste ca Biserica judeca disproportionat „acest transfer” cu un singur scop de a nu distruge acesti embrioni prin decongelare.

6) Biserica cere sa nu se mai practice mai mult congelarea embrionilor si sa se puna capat conditiilor nedemne in care sunt mentinuti acesti embrioni.

In final, Msr. Suaudeau explica faptul ca trebuie sa se evite instrumentalizarea embrionilor si prelevarea de celule stem din ei. El preconizeaza deci a se decongela acesti embrioni si a fi pusi in conditii normale de supravietuire, in mediu de cultura, la 37 de grade C. Embrionii care vor supravietui la decongelare isi vor sfarsi astfel existenta, prin degenerare naturala, fara a fi „omorati”. (Liberté Politique, 1 aprilie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply