Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) trebuie sa se pronunte asupra cazului a 3 femei, care acuza Irlanda de incalcarea drepturilor omului si interzicerea avortului. Respectarea legii irlandeze anti-avort a fost ingaduita Irlandei de catre Uniunea Europeana in schimbul ratificarii Tratatului de la Lisabona. Din acest motiv, toata presa din Irlanda a fost cu ochii atintiti spre Strasbourg: „CEDO desfide legea irlandeza”, titra cotidianul Irish Examiner.
Cele trei femei se plang ca ar fi trebuit sa mearga, cu mari riscuri, in Marea Britanie, pentru avort, dupa ce au aflat ca sunt insarcinate. Ele sustin ca imposibilitatea de a avorta in Irlanda a facut procedura inutil de costisitoare, complicata si traumatizanta si afirma ca au trecut prin complicatii medicale. Ele au adus procesul in fata CEDO pentru a denunta „sentimentele de oprobriu si umilire”, pe care le-au resimtit, pe langa „punerea in pericol” a sanatatii lor.
Cele trei femei se bazeaza pe Conventia Europeana a Drepturilor Omului si, in special pe Articolul 2 (dreptul la viata), Articolul 3 (interdictia tratamentelor inumane si degradante) si Articolul 8 (dreptul la respect si la viata privata si de familie). Ele afirma ca legea irlandeza este imprecisa, deoarece termenul constitutional de „copil nenascut” este vag, facand ca interdictia penala sa se suspuna diverselor interpretari.
Decizia Curtii va fi pronuntata abia peste cateva luni. Totusi, o eventuala condamnare a Irlandei nu o va obliga sa-si modifice legislatia deoarece deciziile CEDO nu sunt constrangatoare. La Strasburg, insa, se aud voci murmurand ca „de fapt, o decizie a CEDO ar obliga tarile, mai mult sau mai putin, sa se conformeze”. (Le Point, 9 decembrie 2009)