Crearea de himere, abandonata in Marea Britanie

Revista britanica The Indipendent a anuntat recent lipsa finantarilor publice pentru cercetarile pe embrionii hibrizi om-animal. Acest fapt va face ca oamenii de stiinta englezi sa plece in alte tari pentru a-si putea duce la bun sfarsit cercetarile. Asemenea declaratii au fost auzite cu ocazia plecarii profesorului Justin St.John, unul dintre cei trei oameni de stiinta, care a obtinut licenta de la Autoritatea britanica pentru Fertilizare si Embriologie Umana pentru cercetarea pe himere. El a primit un post la Universitatea Monash din Australia. Comentatorii au dedus ca e vorba de absenta mijloacelor care l-a fortat pe cercetator sa se expatrieze.

Chiar daca cercetarea pe embrionii hibrizi a fost acceptata de catre Parlamentul britanic, finantarea sa publica nu se face in mod automat. Colin Miles, membru al Consiliului de Cercetare in Stiinte Biologice si Biotehnologie, explica faptul ca finantarea are in vedere „excelenta stiintifica, impactul strategic si potentialul proiectului in progresul semnificativ al corpului de cunostinte din acest domeniu”. Confruntandu-se cu o serie de critici, Sir Leszek Borysiewicz, directorul executiv al Consiliului Medical pentru Cercetare din Marea Britanie, neaga ca opiniile personale ar fi influentat deciziile consiliilor de finantare.

Astazi, cele trei proiecte de cercetare pe embrioni hibrizi, care au primit licenta, sunt, practic, abandonate. Aceasta pentru ca unuia din cercetatorii care a primit licenta, anume profesorului Stephen Minger, pe atunci profesor la King’s College London, i-a expirat licenta. Iar  celalalt, profesorul Lyle Armstrong, de la Universitatea Newcastle, care reusise sa creeze „cu succes” 278 de embrioni hibrizi, n-a mai primit fonduri pentru proiect. Potrivit cotidianului englez, Armstrong conduce in prezent cercetari in Spania. (The Independent, 5 octombrie 2009;  Bionews, 12 octombrie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply