Bucăți dintr-un implant contraceptiv, descoperite în plămânii unei paciente

Pacienta a dat în judecată medicii și laboratorul.
Sursa: Génèthique.org, 4 februarie 2020

În urma eșecului de a îndepărta un implant contraceptiv, franțuzoaica Marine Bocquet, 25 de ani, mamă a doi copii, a demarat proceduri în instanță împotriva laboratorului și a medicilor. Implantul contraceptiv marca Nexplanon i-a fost implantat tinerei femei în iunie 2019. Neînțelegând de ce „din acel moment sau aproximativ de la instalarea acelui implant, a început să-i fie tot mai rău”, a cerut să i se elimine implantul, „care s-a dovedit a fi de negăsit”. „În noiembrie, după mai multe examene medicale”, acesta a fost în cele din urmă „localizat în plămâni”.

Ea a fost supusă unei intervenții la Spitalul Central Regional (CHR) din Lille. Operația a eșuat. „O radiografie a corpului arată că patru bucăți de 3mm, 8mm, aproximativ 10 mm și 25 mm sunt împrăștiate în mai multe zone ale plămânilor”. CHR indică faptul că, în ceea ce o  privește pe tânăra femeie,  nu se mai pot scoate acele bucăți. „Trebuie să trăiască cu ele”.

Femeia se află în concediu medical începând cu 25 noiembrie. Ea afirmă: „Îmi este rău câte trei zile la rând, nu  pot face nimic, deoarece mă doare capul, mă doare tot … De îndată ce depun efort, rămân fără suflare, fapt ce nu mi s-a întâmplat niciodată, chiar și atunci când am fumat”. Ea se întreabă dacă va mai putea lucra vreodată.

Emmanuel Riglaire, avocatul său, a lansat o citație pentru a obține o expertiză medicală, ca să determine „responsabilitățile fiecăruia dintre cei trei actori”: medicul care a pus implantul, laboratorul Merck Sharp & Dohme France, „unul din greii industriei farmaceutice”, care îl comercializează, și chirurgii, care au încercat să-l înlăture din organismul dnei Bocquet.

Agenția Națională pentru Medicamente și Produse pentru Sănătate din Franța (ANSM) a dat alarma la 6 decembrie 2019 (cf. Migrația implanturilor contraceptive: o nouă alarmă din partea ANSM): „Există riscul ca implantul contraceptiv Nexplanon (singurul brand comercializat în Franța) să migreze prin vasele de sânge, inclusiv spre plămâni”. Au existat „107 cazuri la nivel mondial în perioada august 1998 (data primei comercializări) și 3 septembrie 2019”. Și „mai sunt raportate 30 de cazuri în Franța din mai 2001.” (cf. Migrația implanturilor contraceptive spre plămâni: treizeci de cazuri raportate în Franța). În Franța, 200.000 de femei își implantează anual câte un astfel de dispozitiv contraceptiv.

About Post Author

Varia