Proiectul de lege privind bioetica în Franța: „Fără o trezire la democrație, omul însuși este amenințat”

Sursa: Genethique.org, 20 ianuarie 2020

Într-un interviu publicat în Liberation, Philippe Meirieu, profesor emerit de științe ale educației la Universitatea Lumière-Lyon II, și Hélène Le Gardeur, formator de bioetică, regretă că dezbaterea privind procrearea asistată medical pentru toți din Franța ascunde restul propunerilor din proiectul de lege privind bioetica, pe care le consideră chiar mai periculoase.

Ei regretă că anumite subiecte importante, cum ar fi autorizarea implantării „embrionilor umani într-un animal în scopul gestației” sau acela de a crea „embrioni trans-genici sau himere”, sunt atât de puțin dezbătute. Aceștia consideră că, prin „posibilitatea «fabricării» copiilor prin manipularea datelor genetice după bunul nostru plac”, acest proiect de lege „schimbă radical relația antropologică dintre oameni și procreare”.

De asemenea, ei sunt îngrijorați de propunerea făcută femeilor de a-și congela ovocitele pentru a-și „alege oficial momentul sarcinii”. În realitate, această opțiune nu ar putea avea alt obiectiv decât „îmbunătățirea «performanței» femeilor la locul de muncă” și deschiderea „ușii pentru angajatorii lor, astfel încât ei să decidă în numele maternității lor”. 

De asemenea, autorii denunță organizarea pe termen mediu „a unei piețe reale a spermatozoizilor, unde oficinele private vor dori să creeze – ademenind oamenii, fără îndoială, contra cost – copii de o mai bună calitate”.

În cele din urmă, „cum să nu vedem că aceasta este, pur și simplu, o comercializare a ființei umane? (…) Cum să nu ne facem griji pentru riscurile eugenismului, care utilizează tehnicile legitimate de această lege: cât a mai rămas până la eliminarea sistematică a embrionilor, care nu corespund exact dorințelor noastre? Și cum să nu ne imaginăm că deschidem ușa – grație colectării sistematice de date genetice (la care legea se referă de mai multe ori) – înființării de fișiere a căror utilizare de către o putere politică sau de către «industrii ale ingineriei umane» ar putea fi îngrozitoare?”

Autorii concluzionează: „Cu siguranță, această lege numită «a bioeticii», e făcută din topor”. Ei consideră că „dezbaterea despre bioetică a fost confiscată. Companiile și laboratoarele de biotehnologie vor beneficia de acest lucru. Însă, fără o trezire la democrație, omul însuși, cu a sa specificitate valoroasă, este amenințat”.

About Post Author

Varia