Sursa: Genethique.org, 20 ianuarie 2020
Organizatorii marșului „Marchons Enfants!” spun că au fost câteva sute de mii de oameni, prefectura i-a estimat la 41.000, iar o companie independentă, Occurrence, a raportat 26.000 de persoane la marșul împotriva modificării legii privind bioetica, mai exact, împotriva extinderii procreării asistate medical pentru toate femeile, ceea ce ar însemna ca un copil să fie creat „fără tată”. Oameni din toată Franța au venit la acest marș pentru a solicita retragerea proiectului de lege privind bioetica, ce urmează a fi examinat marți în Senat. Din Piața Rezistenței până în Piața Operei, au mers cu lozincile „Libertate, egalitate, paternitate”, „Mama 1, mama 2, unde este egalitatea?”. În cadrul marșului, un fermier de produse ecologice a remarcat că „nu este foarte bio să faci copii fără tată. Această lege nu este nici bio, nici etică”. Bărbații purtau măști albe pentru a sublinia pierderea sau ștergerea paternității.
„Copilul, tatăl și mama sunt în pericol”, a spus de la tribună Ludovine de la Rochère, președintele organizației „Manif pour tous”. Ea a avertizat: „procrearea asistată medical, fără tată, este calul troian al mamei-surogat”. Pe de altă parte, Pascale Morinière, președintele Asociațiilor Familiilor Catolice (AFC) consideră că „am pus mult accent pe procrearea asistată medical, dar aceasta ascunde toate derivele” conținute în reforma [legii bioeticii] precum „embrioni transgenici sau himere și cercetarea pe embrion, autorizată până la 21 de zile”.
Pentru François-Xavier Bellamy, europarlamentar LR, intervievat de France info, care a participat la manifestația de duminică, „în joc nu este doar problema procreării asistate medical (…), este o mare transformare a relației noastre cu medicina”. El a adăugat: „Am încercat să punem în aplicare o tehnică, despre care am crezut că este atotputernică pentru a ne satisface toate dorințele”. Intervenția umană tulbură „echilibre de o mare complexitate”. Făcând o paralelă cu problemele ecologice urgente, europarlamentarul francez susține că „în momentul în care am redescoperit că e necesar să stabilim limite în relațiile noastre cu natura, să respectăm limitele pe care ni le stabilește, cred că am face o mare greșeală dacă am vrea să luptăm în continuare împotriva acestor mari echilibre, care ne preced, în ceea ce privește propriile noastre corpuri”.
La sfârșitul manifestației, mii de fluturași-bancnote contrafăcute cu imaginea lui Emmanuel Macron au fost aruncate pe mulțime, invitând manifestanții să se adune și pe 21 și 22 ianuarie, în fața Senatului, care se va reuni în ședința plenară pentru examinarea legii privind bioetica.