Legatura dintre avort si nașterea prematura, ignorata in continuare

Sursa: AfterAbortion.org, autor: Brent Rooney,  14 august 2015

Brent Rooney  este directorul Coaliției pentru reducerea riscului nașterii premature din Vancouver și publica buletinul de știri „Justice for Kids NOW”.

In anul 1967, susținatorul vocal de mai mult timp al avortului, dr. Malcolm Potts, scria: „… se pare ca nu exista nici o indoiala dintre o legatura reala intre incidența ridicata a avortului terapeutic și prematuritate. Intreruperea sarcinii la persoanele tinere (sub 17 ani) este mai periculoasa decat in alte cazuri”… [1] In ce publicație medicala a aparut acest citat al lui Potts? Raspuns: intr-o revista care a promova eugenia, și anume Eugenics Review.

Acum patruzeci de ani, doctorul ungur Leslie Iffy avertiza profesioniștii din domeniul medical din SUA, intr-o revista medicala, ca  dezastrul prematurilor  din Ungaria prevestea o catastrofa a prematurilor in SUA. Iata un paragraf-cheie din scrisoarea doctorului Iffy catre editor, publicata in Obstetrics & Gynecology, in ianuarie 1975:

„Un articol recent din Magyar Hírek, o revista sponsorizata de guvern, conținea explicații detaliate privind noua legislație [ce restricționeaza avortul]. Editorialistul face referire pe larg la cercetarea profesorului Jenő Sarkany, care a prezentat probe, considerate concludente de catre guvern, potrivit carora avorturile provocate in mod artificial predispuneau la nașteri premature in sarcinile ulterioare. Studiul sau privind statisticile morbiditații perinatale și infantile a evidențiat o creștere izbitoare din punct de vedere al handicapurilor fizice și/sau mentale ale copiilor nascuți din mamele care avusesera un avort terapeutic anterior. Aparent, aceasta povara sociala neprevazuta depașește beneficiile asupra presiunilor economice ale avortului liber, iar guvernul, subliniind in același timp importanța neschimbata a controlului populației, s-a simțit obligat sa abroge legile sale privind avortul. [2]

Copiii nascuți prematur au un risc crescut de retard mintal, autism, paralizie cerebrala și epilepsie, plus riscuri mai mari de orbire, surditate, detresa respiratorie, leziuni intestinale și infecții grave.

Nașterea prematura este o preocupare medicala majora  in Canada și SUA. Exista peste 60 de factori de risc ai prematuritații, dar acest articol se va concentra pe un factor de risc important, ce poate fi evitat.

Sa nu fim orbi la ceea ce ne arata istoria

In anii 1960 și inceputul anilor 1970, Ungaria era recunoscuta ca fiind o țara cu cea mai mare rata a nașterilor premature din Europa, mulți dintre copiii nascuți prematuri din Ungaria suferind probleme medicale grave. Guvernul ungar a solicitat profesorului Jenő Sarkany sa investigheze motivul sau motivele acestei epidemii de nașteri premature.

In decembrie 1973, au fost date publicitații rezultatele studiului extins al lui Sarkany, intr-o publicație finanțata de guvern, Magyar Hírek (Hungarian News). Iata un fragment-cheie din acel articol:
„Rezultatul cercetarii profesorului Sarkany: mamele care au suferit avorturi induse intre nașteri au avut mult mai puțini copii sanatoși. Doar jumatate dintre mamele care au avut un avort indus intre nașteri a dat naștere la copii sanatoși. Multe femei [au avut un] avort indus inainte de 25 de ani, deși de mult timp se știa ca procedura nu era fara urmari… * Inainte de acest studiu din decembrie 1973, majoritatea sarcinilor femeilor maghiare se incheiau prin avorturi induse.

Nimeni nu ia in seama trecutul

Dupa ce am aflat despre dezastrul maghiar, unii ar putea fi inclinați sa gandeasca in felul urmator: „Oricare ar fi problemele avortului indus in Ungaria, ele s-au intamplat in anii 1970. De atunci, au fost rezolvate și, cu siguranța, avortul indus nu mai prezinta nici un risc de prematuritate in secolul XXI, in țarile avansate”.

Dar in 2013, trei medici de la Universitatea McGill, conduși de dr. Ghislain Hardy, au amintit ca nașterea prematura este un factor de risc al paraliziei cerebrale. [3] Studiul lor a aratat ca femeile canadiene cu avorturi anterioare induse iși mareau riscul de naștere foarte prematura (intre 28 și 32 de saptamani de gestație) de 1,45 ori (de ex., un risc cu 45% mai mare). Astfel de copii foarte mici au un risc de 55 de ori mai mare de paralizie cerebrala fața de copiii  duși la termen. Rezultatele studiului au fost semnificative din punct de vedere statistic. Astfel, dezastrul avort-naștere prematura continua și in secolul XXI.

Știința confirma

In anul 2009, prin intermediul a doua lucrari pe „studiu de studii” (studii sistematice), s-a constatat științific ca avorturile provocate anterior cresc semnificativ riscul de a avea o naștere prematura in viitor. [4, 5] Unul dintre autori, dr. Prakesh Shah de la Universitatea din Toronto, și-a publicat studiul in prestigioasa revista British Journal of Obstetrics & Gynecology. Dr. Shah a relatat ca un avort ante-provocat multiplica riscul nașterii premature de 1,36 ori, dar mai mult de un avort provocat aproape ca dubleaza riscul (un risc de 1,93 or). **

Aceste doua studii confirma constatarile din 2007 ale Institutului de Medicina din SUA ca unul din paisprezece „factori imuabili de risc medical, asociați cu nașterea prematura” („Immutable Medical Risk Factors Associated with Preterm Birth”  este „avortul provocat, inainte de primul trimestru de sarcina”.(subl.ns.). [6]

Intrebarea de 64 de milioane de dolari este de ce nici una dintre persoanele nascute prematur și cu handicap grav, din Canada sau SUA, nu a dat in judecata vreun medic de avort pentru ca a fost supus unui risc crescut de naștere prematura? Doar in cazuri rare, intr-un formular de consimțamant inainte de avort exista avertismentul cu privire la riscul ridicat al unei nașteri premature viitoare.

Referințe

1. Potts, M., „Legal abortion in Eastern Europe”, Eugenics Review, 1967; 59:232-250.

2. Iffy, L., „Abortion Laws in Hungary”, Obstetrics Gynecology,  ian. 1975; 45(1):116-117.

3. Ghislain, Hardy, Alice, Benjamin, Haim, A. Abenhaim, Effects of Induced Abortions on Early Preterm Births and Adverse Perinatal Outcomes, Journal Obstetrics Gynaecology, Canada 2013; 35 (2):138-143.

4. Shah, PS, Zao, J. Induced termination of pregnancy and low birthweight and preterm birth: a systematic review and meta-analysis, BJOG, 2009; 116:1425-1442.

5. Swingle, HM, Colaizy, TT, Zimmerman, MB et al, Abortion and the risk of subsequent preterm birth: a systematic review and meta-analysis, J Reproductive Med, 2009; 54:95-108.

6. Behrman, RS, Butler, AS, Alexandar, GR, Preterm Birth: Causes, Consequences, and Prevention , Washington, DC: National Academy Press, 2007, 625.

*Iata un extras din articolul lui Judit Kovacs, din Magyar Hirek, intitulat „Cateva idei despre demografia noastra: un program pentru copii mai sanatoși”: „«Numai familia noastra ne poate implini viața și numai urmașii noștri ne-o pot face completa», spunea medicul și profesorul Jenö Sárkány la una din conferințele sale. In timp ce cercetatorii medicali incearca sa previna nașterile premature și problemele copilului nenascut, adesea medicii sunt rugați sa trateze nou-nascuții subponderali și subdezvoltați.

Pe parcursul ultimilor 15 de ani, numeroase studii au fost efectuate și au fost colectate date statistice extinse și despre istoricul familiilor, pentru a afla motivul nașterii unui numar foarte mic de copii sanatoși, care erau duși la termen și nascuți sanatoși, cu o buna șansa pentru o dezvoltare normala. (…) Copiii, care se nașteau din mame cu varsta peste 25 de ani și care deja aveau unul sau doi copii, cantareau adesea mai puțin de 2500 de grame (și, uneori, mult mai puțin) și erau, din punct de vedere fizic și mintal, subdezvoltați. Rezultatul cercetarii profesorului: mamele care au suferit avorturi induse intre nașteri aveau mult mai puțini copii sanatoși. Doar jumatate dintre mamele care au avut un avort indus intre nașteri au dat naștere la copii sanatoși. Multe femei [au avut] un avort indus inainte de 25 de ani, deși se cunoștea de mult timp ca procedura nu era fara pericol. Complicații ca sterilitatea, bolile cronice cauzate de avortul indus erau cunoscute de o lunga perioada de timp.

Alte cercetari au contribuit la constatarile doctorului Sarkany. Bolile ereditare, comportamentul mamei – fumatul, consumul de alcool – și bolile mintale pot provoca, de asemenea, nașterea de copii prematuri. Insa acestea nu au infirmat rezultatele cercetarilor doctorului Sarkany. Limitarea disponibilitații avorturilor poate proteja sanatatea mamelor și a copiilor lor. Ingrijirea prenatala adecvata este, desigur, de asemenea foarte importanta. Noua legislație se adreseaza acestor doua sarcini”. (Traducerea articolului „Népesedéspolitikánk néhány kérdése: A Különb Utódokért”, Magyar Hirek, 26; 10, 1973. Traducere de  dr. Elizabeth Demeter, 2005)

**Actualizare:

Nota autorului: Exista trei studii sistematice și o meta-analiza (SRMAs) care confirma riscul de avort-naștere prematura. Al treilea a aparut in iunie 2015: Ankum WM, Lemmers M, Vershoor MAC, Hooker AB, Opmeer BC. Does dilation and curettage (D & C) increase the risk of preterm birth in subsequent pregnancies? A systematic review and meta-analysis.

Nici un studiu sistematic inca n-a dovedit contrariul: acela ca nu exista risc scazut de naștere prematura la femeile cu avorturi provocate.

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply