Cand libertatea sexuala domina, sanatatea sexuala are de suferit

Dr. Miriam Grossman, medic psihiatru american, vorbește despre eșecul educației sexuale, la conferinta cu numele “Ce anume il inveți pe copilul meu?”, organizata de „Family First” („Familia in primul rand”) din Noua Zeelanda, la 26 iunie 2012.

 © Family First 2012

Traducere: Asociația Provita Media, cu permisiunea Family First

– Buna, sunt Bob McCoskrie, director național al organizației „Family First” din Noua Zeelanda. Dr. Miriam Grossman este medic psihiatru american pentru copii, specialist in psihiatrie adolescentina și copii. A venit in Noua Zeelanda pentru a vorbi la Forumul despre familie din Noua Zeelanda și, in aceasta perioada, a mai vorbit unui grup de directori de scoli, directori in comisiile de administratie a scolilor și profesori despre curricula educației sexuale. Mulțumim pentru ca v-ați facut timp sa-i ascultați prelegerea. Urmeaza dr. Miriam Grossman.

– Mulțumesc, Bob. Cand am absolvit Școala de Medicina, am depus un juramant. M-am ridicat in picioare, am ridicat mana dreapta și am jurat sa impiedic bolile, ori de cate ori pot.  In acel moment, credeam ca batalia care ma aștepta va fi impotriva cancerului, a bolilor cardiace și a tulburarilor emoționale.  Insa dupa doua decenii și mii de ore cu paciente tinere in suferința, am descoperit ca batalia mea decisiva nu este impotriva bolilor periculoase, ci impotriva ideilor periculoase. Ma refer la ideile care sunt centrale intr-un domeniu pe care eu il numesc „industria educației sexuale”.  Aceasta industrie a aparut in SUA și, ca multe alte noțiuni prost concepute, din America, a fost exportata cu succes catre restul lumii. La carma educației sexuale de aici (din Noua Zeelanda – n.tr.), sunt organizații ca „Family Planning” și „Rainbow Youth”. Din analiza facuta de mine site-urilor și altor materiale, pe care aceste grupuri le-au creat pentru tinerii din Noua Zeelanda, vad ca abordarea din Statele Unite, care imi este atat de cunoscuta, a fost duplicata și in țara dvs. Ca medic, am o observație: vreau sa-i țin pe oameni cat mai departe de cabinetele medicale și ale terapeuților. Va voi demonstra astazi modul in care educația sexuala imi face munca mai dificila. Știu ca voi face o declarație dura, dar prioritatea grupurilor precum „Family Planning” nu este sanatatea sexuala, ci libertatea sexuala. Scopul acestor organizații, finanțate de stat, este ca studenții și elevii sa fie deschiși practic oricaror activitați sexuale. Copiilor li se spune ca sexualitatea se extinde de la leagan, pana la mormant. Se presupune o activitate sexuala devreme, cu parteneri multipli, iar comportamentele de risc inalt sunt considerate normale și se proslavește un tip de atitudine de deschidere, de aventura.  Acestea, desigur, sunt acele comportamente care alimenteaza epidemia de infecții genitale, sarcini nedorite, avorturi și suferința emoționala. Fie ca e folosit un prezervativ sau nu, tinerii care practica stilul de viața aprobat de aceste grupuri au mai multe vizite la medic, nu mai puține. Și aceasta se intampla dintr-un simplu motiv: cand libertatea sexuala este prioritatea cuiva, cand tinerilor li se da unda verde ca pot deveni activi sexual, sa exploreze și sa experimenteze cu parteneri multipli, ei chiar fac asta. Iar sanatatea lor sexuala sufera.  Nu trebuie sa ai un doctorat in sanatate publica sa-ți dai seama de asta. Nu trebuie sa ai decat bun simț.Aceste probleme nu inseamna impedimente pentru mine.

De ce n-am știut despre asta? De ce nu mi-a spus nimeni pana acum?

Va relatez chiar din prima linie. In ultimii 25 de ani, am vazut un șuvoi constant de oameni care au trecut prin cabinetul meu, oameni care sufereau din cauza deciziilor sexuale pe care le-au luat. Suferința lor era 100% evitabila. Mai rau, nu puteam face mare lucru pentru ei. Caci era dupa ce faptul s-a consumat. Nu vorbesc despre un pacient ocazional. Nu vorbesc nici macar de cațiva zeci de pacienți. Spun ca am pierdut numarul pacienților pe care i-am vazut, majoritatea dintre ei fete și femei tinere. Acestea erau diagnosticate cu infecții cu transmitere sexuala, erau ingrozite ca ar putea avea HIV, sau erau pur și simplu suparate și confuze, dupa ce s-au culcat de cateva ori cu un baiat, ca au dezvoltat sentimente pentru el, și apoi și-au dat seama ca atașarea emoționala era ultimul lucru pe care il dorea el. Adesea cand le explicam acestor studente știința despre care veți afla mai incolo, ele imi spuneau: „Toate acestea au sens. Dar de ce n-am știut despre asta? De ce nu mi-a spus nimeni pana acum?” Erau intrebari bune și am inceput sa ma gandesc ca daca aș fi  citit cu ani in urma in revistele medicale, de exemplu, de ce fetele sunt, totuși, vulnerabile la bolile cu transmitere sexuala sau despre biochimia atașarii de celalalt, ceea ce inseamna cum suntem noi conectați la o legatura emoționala cu cineva cu cine suntem in relații intime, nu aș fi putut face ca aceste informații științifice sa ajunga la pacientele mele. Ele știau totul despre dieta, despre bolile cardiovasculare, osteoporoza, cancer mamar, știau o serie intreaga de probleme medicale. De unde atunci aceasta ignoranța despre consecințele comportamentului intim? Aceste intrebari și altele m-au determinat sa scriu cartea „Unprotected” („Neprotejata”). Fiecare capitol este despre o pacienta de-a mea, modul in care a fost ea afectata de ideologia sexuala și omisiunea adevarului biologic la orele de educație sexuala. Studentele despre care am scris in aceasta carte, mi-au facut o impresie de neuitat. M-au transformat intr-o activista. Datorita lor eu sunt astazi aici. Dupa cartea „Unprotected”, am studiat mai profund ceea ce se preda la orele de educație sexuala, in special site-urile de internet și carțile recomandate adolescenților. Ca medic și ca parinte, nu mi-a venit a crede ochilor la ceea ce am vazut. De aceea cea de-a doua carte a mea se numește „Ce anume il inveți pe copilul meu?”.

Educația sexuala nu este preocupata in primul rand de prevenirea bolilor, ci este o mișcare sociala

In ultimii aproximativ 7 ani, am studiat disciplina „educație sexuala”, cum a inceput și ce inseamna ea astazi. Am fost șocata cand mi-am dat seama ca educația sexuala nu este preocupata in primul rand de prevenirea bolilor. Mai degraba este o mișcare sociala. Scopul ei este sa schimbe societatea. Asta se intampla acum 50 de ani, cand ea a inceput, și așa este astazi. Ca toate mișcarile sociale, educația sexuala nu se bazeaza pe ceea ce inseamna cu adevarat lumea, ci se bazeaza pe ideea cum ar trebui sa fie lumea. Se bazeaza pe un vis, o viziune a unei lumi perfecte. In aceasta lume, nu exista diferențe substanțiale intre barbați și femei. Daca aceste diferențe existe, ele nu sunt innascute, nu sunt eterne, ele se datoreaza forțelor din societate, impotriva carora suntem obligați sa ne luptam. In aceasta lume ideala, nici un stil de viața particular nu este mai sanatos decat altul. Chlamydia, herpesul, HIV – aceste boli infecteaza oamenii intr-o maniera intamplatoare. Ele sunt boli ale egalitații de șanse. In aceasta lume, un avort este ca o amigdalectomie. Aceasta viziune se adreseaza mai multor oameni pentru ca, la urma urmei, de ce ar trebui fetele sa plateasca un preț mai mare pentru promiscuitate decat baieții? E sexist. Nu e corect. De ce ar trebui ca anumite contacte sexuale sa fie mai periculoase decat altele? E homofobie. Nu e cinstit. Dar aceasta e o lume inchipuita. Ea nu exista.

Fetele au o sensibilitate biologica unica, iar un comportament sexual precoce le pune in pericol mai mult decat pe baieți

Intr-o lume reala, diferențele dintre femei și barbați sunt ample și permanente. Una dintre aceste diferențe este ca fetele au o sensibilitate biologica unica, iar un comportament sexual precoce le pune in pericol mai mult decat pe baieți. Nu e sexist, e ceva care se vede la microscop. Mai departe, referitor la bolile cu transmitere sexuala, anumite comportamente in stilul de viața sunt 100% fara riscuri. Iar altele sunt false. In lumea reala, un avort este devastator pentru unii barbați și pentru unele femei. E o rana ce o poarta cu ei tot restul vieții. Acestea sunt fapte nediscutabile. Nu se poate dezbate despre asta. Dar cand faptele, inclusiv faptele biologice pun la indoiala viziunea educației sexuale despre o lume perfecta, aceste fapte sunt omise. Ceea ce se vede la microscop le amenința visele lor despre o societate care nu exista. De aceea eu sunt de parere ca datorita acestei ideologii, tinerii, in special tinerele, sunt sacrificați pe altarul corectitudinii politice. Toți detestam corectitudinea politica, insa in interiorul profesiunii mele, in cadrul profesiei de medic, cand o informație este reținuta, daca consecințele avortului, de exemplu, sunt acoperite, daca un act sexual particular este discutat intr-un mod obișnuit, fara reținere, fara un semnal de alarma, punem in pericol vieți. Scopul educației sexuale este de a schimba societatea și de a crea o lume fara tabuuri sexuale și restricții. Fiecare individ, fara deosebire de varsta, face alegerile sale sexuale, fiecare persoana decide cat de mult risc dorește sa-și asume și nici un fel de judecata nu este permisa. Aceste idei se afla la baza educației sexuale moderne sau, cum se numește uneori, „educația despre sexualitate”. Sunt idei foarte periculoase.

Trei grupuri platesc prețul cel mai mare, cand adevarul biologic nu poate fi spus 

Trei grupuri platesc prețul cel mai mare cand adevarul biologic nu poate fi spus și libertatea sexuala – de la leagan pana la mormant – este celebrata. Iar aceste trei grupuri sunt: fetele, femeile și barbații care au relații sexuale cu alți barbați.  Va rog sa rețineți ca acești educatori ai educației sexuale iși descriu materialele lor ca fiind „exacte”, „neutre din punct de vedere ideologic” și „in interesul starii de bine a studenților”. Ei pretind ca ofera copiilor dvs., studenților toate informațiile necesare pentru a face alegeri informate. Și insista ca ințeleg la fel aceste lucruri ca și parinții. Acum știu ca aceasta disciplina variaza de la o școala la alta in ceea ce privește conținutul. Dar cred ca e important sa știe fiecare dintre dvs. ca atunci cand am analizat cele mai populare site-uri de pe internet și broșuri, create pentru tinerii din Noua Zeelanda de catre „Family Planning” și „Rainbow Youth”, am descoperit ca informațiile oferite nu sunt exacte din punct de vedere medical, nu sunt neutre din punct de vedere ideologic și ele nu ofera studentelor tot ceea ce trebuie ele sa știe. Presupun, de asemenea, ca ceea ce majoritatea adolescenților aud acasa este foarte diferit de ceea ce le spun aceste organizații. Prin urmare, aceste organizații (cei care predau educația sexuala) promit un lucru și fac altceva. In țara unde locuiesc (SUA) acest lucru se numește mistificare. Știu ca fac o acuzație grava, dar va promit ca acesta este rezultatul unor ani buni de cercetare și deliberare atenta. Deci, ceea ce urmeaza sa fac acum  este sa expun dovezile pe care se sprijina argumentele mele. Trebuie sa va avertizez, cum a facut-o și Bob, ca voi prezenta informații tulburatoare și-mi cer scuze in prealabil dar trebuie sa le vedeți deoarece ele se recomanda copiilor și studenților dvs. Va voi arata cateva dintre lucrurile grave ce sunt predate elevilor de catre grupuri precum „Family Planning” și „Rainbow Youth”, precum și AIDS Foundation, apoi va voi explica știința omisa din mesajul lor.

Organizatiile din industria educatiei sexuale insista ca ar respecta dorintele parintilor, dar se intampla, de fapt, opusul

In primul rand, referitor la pretenția acestor organizații ca ar respecta dorințele parinților, aproximativ 70% din parinții din Noua Zeelanda cred ca  adolescenții trebuie incurajați sa intarzie relațiile sexuale cel puțin pana termina liceul. In formularele publice și in materialele scrise pentru parinți și formatori de opinie, industria educației sexuale insista ca ei au aceleași scopuri (ca și parinții/profesorii). De exemplu, in „Ghidul educației sexuale” (2000) de la Ministerul dvs. al Educației (Noua Zeelanda), pentru directorii de școli, consiliile de administrație și profesori, se spune: „Un mesaj-cheie in cadrul programului nostru de educație a sexualitații este nevoia de a intarzia inceperea activitații sexuale”. Iar in revista „New Zealand Herald” exista un articol despre vizita mea aici și au publicat și un articol drept raspuns de la directoarea executiva de la „Family Planning”, Jackie Edmond. Ea este citata in cotidian, spunand: „Spunem oamenilor sa aiba relații de dragoste și grija unul fața de celalalt, iar tinerilor le spunem sa intarzie relațiile sexuale”. Suna foarte bine. Suna a ceea ce am fi dorit sa auzim. Dar uitați-va la aceasta broșura facuta de „Family Planning pentru adolescenți, numita „Your Choice” (Alegerea ta). In ea se spune: „Doar TU trebuie sa-ți controlezi viața sexuala. Fii sigur/a ca este alegerea ta, daca sau cand te culci cu cineva. Fii sigur/a ca ești cu adevarat pregatit/a.” „Doar TU știi cand este bine pentru TINE” („Family Planning”). Din alt pliant al lor, denumit „Intrebari și raspunsuri despre toate intrebarile interesante despre dezvoltare”, citim: „Nu exista varsta potrivita pentru a avea relații sexuale. Varsta la care cineva alege sa aiba relații sexuale este diferita pentru fiecare. Trebuie sa se intample cand acea persoana simte ca e momentul potrivit”. („Q&A – For pubertal-aged young people”). Pe un alt website, numit TheWord.org, pe care „Family Planning”  il recomanda, citim: „Inainte de a avea relații sexuale, exista categoric cateva lucruri care trebuie discutate”. Suntem gata? Cat de confortabil ne simțim ca sa devenim intimi unul cu altul?” „Contracepția – ce opțiuni funcționeaza cel mai bine pentru tine? Țineți minte, cel mai bine este sa folosiți prezervative ȘI lubrifiant, ȘI contracepție pana cand te afli intr-o relație angajata pe termen lung”. Eu am subliniat aceasta ultima propoziție, deoarece ea implica faptul ca ai putea sa nu fii intr-o relație angajata pe termen lung.

Copiilor li se spune: e treaba ta, e dreptul tau

Deci, copiilor li se spune: e treaba ta. Nu exista o varsta potrivita. Fii sigur ca vorbești cu celalalt despre contracepție și fii sigur ca te simți pregatit. Unii adolescenți ar putea intreba: cum știu eu cand ma sunt gata? Iata alte indrumari de la „Family Planning”, care citeaza un adolescent: „Cred ca ești gata sa ai o relație sexuala, daca crezi ca asta e bine. Daca iți place sa auzi voci de tipul: nu fa asta, nu fa asta, trebuie sa te abții. Dar cand iți spui, da, sunt gata, atunci e OK.” („Your Choice”, Family Planning Association) Rețineți, potrivit acestei recomandari,  poți avea o fetița de 13 ani, care intalnește un baiat de 16 ani, și, daca dupa cateva zile, ea aude voci, spunandu-i: „Sunt gata, sunt gata! Fa-o, fa-o”, atat timp cat ai un prezervativ, potrivit „Family Planning”, acest lucru e foarte bine. Prin urmare, asta nu inseamna sa-i incurajezi pe copii sa intarzie relațiile sexuale, ci exact opusul. Am provocat-o pe Jackie Edmond la dezbateri sau pe oricine altcineva din aceasta organizație, am fi avut oportunitatea unei dezbateri la radio, insa nimeni, pana acum, nu s-a aratat dispus sa vina sa discute, din pacate.

Sfaturi scabroase pentru elevi si studenti pe site-urile recomandate de Family Planning din Noua Zeelanda

Haideți sa ne uitam la afirmația facuta de acești instructori de educație sexuala, ca parinții trebuie sa fie educatorii cei mai importanți ai copiilor lor.  Iata un citat dintr-un alt pliant al „Family Planning” pentru parinți, intitulat „Deschis și onest”: „Parinții și tutorii sunt primii cei mai importanți educatori ai copiilor lor in materie de sexualitate. Educarea sexualitații trebuie facuta acasa”. Acest lucru presupune ca ceea ce fac acești instructori de educație sexuala este sa dezvolte mesajul parinților. Acest lucru presupune ca educatorii și parinții sunt in acord cu ce le predau acești instructori. Dar ma indoiesc ca se intampla așa. De exemplu, uitați-va la acest site (Rainbow Youth & Family Planning Assʼn www.curious.org.nz) la care sunt trimiși studenții  de catre „Family Planning”.  De fapt, organizațiile de educație sexuala le prezinta elevilor și studenților comportamente de mare risc, afirmand ca sunt opțiuni acceptabile și sanatoase. Iar majoritatea parinților și-ar dori ca copiii lor nici sa nu auda despre aceste activitați. Iata site-ul „Curious”. Va las sa citiți…  (Mouth are soft and warm which makes having your penis sucked feel really good). (Be happy with your a… You have probably been told … that your a… is a dirty place and shouldnʼt be touched. This is silly. People should be happy with all parts of their bodies It is true that you get rid of waste out of your anus, but thatʼs not the only thing that is good for. Your p..s out your penis, but you can do more things with your c..k than that. There are some men who only enjoy being the top (doing the fking), and some men who enjoy being the bottom (getting f..ked). But most like it both ways. Itʼs good taking turns at being top and bottom. Your anus is only dirty when it hasnʼt been cleaned just like any other part of your body www.curious.org.nz). (Nota tr.: am preferat sa lasam varianta in limba engleza deoarece este mult prea scabroasa ca sa poata fi tradusa.)

Prioritatea lor este libertinajul, nu sanatatea

Exista multe alte exemple de pe acest site și de pe altele, catre care „Family Planning” ofera link-uri. E suficient sa spunem ca aceste lucruri vin dintr-o anumita viziune asupra lumii, o viziune asupra sexualitații, care se axeaza, dupa cum am mai spus, nu pe sanatate, ci pe a fi deschis sa accepți totul, sa nu judeci pe nimeni. Desigur, ceea ce lipsește aici este biologia pe care anumite forme ale exprimarii sexuale o pun intr-un pericol mult mai mare decat altele, cu sau fara prezervativ. Iar ideea ca toate stilurile de viața sunt egale in ceea ce privește sanatatea este periculoasa. E una dinte celelalte idei periculoase la care m-am referit mai inainte. Prin urmare, prioritatea lor este libertinajul, nu sanatatea. Iar atunci cand libertatea sexuala domnește, sanatatea sexuala sufera.

Fetelor nu li se spune ca sunt biologic mai vulnerabile decat baietii

In ceea ce privește informațiile precise din punct de vedere medical și bazate pe știința, voi incepe  cu faptul ca fetele sunt din punct de vedere biologic mai vulnerabile la infecții decat baieții. Și nu li se spune, nu sunt informate. De exemplu, referitor la papiloma virusului uman, HPV… Iata o imagine a lui și, bineințeles, aici este de multe ori marit. De ce se infecteaza fetele atat de ușor cu acest virus? In Statele Unite, 25% din toate fetele adolescente sunt infectate in principal cu HPV și, de asemenea, cu virusul herpesului. Una din patru adolescente. De ce este atat de ușor pentru acești viruși sa infecteze fetele? Din cauza cervixului lor imatur. Cervixul este intrarea spre uter și daca va uitați aici, la aceasta imagine, in partea stanga, este fotografia cervixului, iar zona centrala se numește „zona de transformare”. Aici este incercuita cu un marker galben. In partea dreapta a slide-ului vedeți o diagrama. Aceasta diagrama indica faptul ca zona din centrul cervixului este acoperita doar de un singur strat de celule. In partea dreapta a diagramei vedeți un singur strat de celule. Acest singur strat este foarte ușor de penetrat de bacterii și viruși. Pe masura ce fetele cresc, ajung la sfarșitul adolescenței și apoi au 20 de ani, aceasta zona vulnerabila devina tot mai groasa și mai compacta, așa cum se vede in partea cealalta a diagramei.

Doi factori de mediu pot intarzia maturizarea cervixului: fumatul si contraceptia hormonala

Ceea ce vedeți aici sunt mai multe straturi de celule, care acopera cervixul și este clar și de ințeles ca e mai greu daca nu imposibil pentru viruși și bacterii sa penetreze aceste straturi. Pe masura ce o fata crește, cu fiece an care trece, iși construiește propria sa protecție biologica, la fel ca un scut. Și, deci, este mai greu sa se infecteze. Sa va arat asta: este o fotografie cum arata cervixul matur. Este neted și, daca te uiți la microscop, are mai multe straturi de celule. Apoi, aici, aveți cervixul imatur, și zona portocalie este zona acoperita doar de un strat de celule, ce se poate infecta atat de ușor. Cercetarile au aratat ca exista doi factori de mediu ce pot intarzia maturizarea cervixului: unul dintre ei este fumatul. Cand o fata fumeaza, cervixul ei se maturizeaza mai incet. Alt factor este pilula contraceptiva, cand o fata ia pilule contraceptive, hormonii din pilula pot impiedica compactarea acestei zone. Cand ii prescriem unei tinere pilule contraceptive, ii putem crește neintenționat vulnerabilitatea la infecții. Aș vrea sa numesc acest singur strat de celule, ce acopera cervixul fetelor tinere „celule incorecte politic”. Asta deoarece baieții nu le au in sistemul lor reproducator. Asta inseamna, de fapt, ca baieții și fetele sunt bineințeles diferiți, este unul din multe moduri in care sunt diferiți. Ințelegeți, anume biologia, nu doar moralitatea și valorile tradiționale sau organizația „Family First”, iți spune: așteapta! Biologia iți spune: așteapta! Biologia ne spune, de asemenea, fetele sunt mai vulnerabile decat baieții. Și ele trebuie sa știe asta!

Adevaratul feminism protejeaza femeile și fetele

Un alt lucru foarte interesant: un alt motiv pentru care este foarte ușor pentru o fata tanara sa se infecteze este din cauza ciclului menstrual neregulat, cand sistemul imunitar este mai slab. Reacția imuna variaza odata cu ciclul menstrual. In mijlocul ciclului, in momentul ovulației, sistemul de aparare al fetelor este cel mai slab, caci organismul ei nu va riposta atat de ușor. Acest lucru poate explica de ce tinerele fete sunt atat de vulnerabile la bolile cu transmitere sexuala. Acest lucru se cunoaște practic de decenii ca „bolile cu transmitere sexuala pun in mare pericol sanatatea și fertilitatea femeilor… Factorii biologici fac femeile mai vulnerabile decat barbații”. Și acest lucru nu se poate schimba, chiar daca Consiliul pentru Libertați Civile amenința cu un proces juridic. Chiar credeți ca e amuzant? Insa datele științifice despre vulnerabilitatea adolescentelor sunt omise de educația sexuala. Și in timp ce aceste organizații pretind ca sunt feministe și promoveaza bunastarea tinerelor, este complet invers. Cervixul imatur trebuie sa fie de cea mai mare importanța pentru oricine preda materia bazata pe știința, numita „educație sexuala”. Adevaratul feminism protejeaza femeile și fetele. 

Consecințele emoționale ale prezentei HPV la tinere sunt adesea trecute cu vederea

Aș vrea sa mai spun cateva lucruri cu referire la papiloma virusul uman și anume, consecințele emoționale in cazul prezenței acestui virus la tinere sunt adesea trecute cu vederea. Am aici un studiu din Noua Zeelanda, ce arata ca 75% din paciente au trecut prin depresie și suparare in momentul aflarii diagnosticului inițial, iar o treime dintre ele au avut timp de ani de zile asemenea sentimente. (H.M. Conaglen, et al (2001) A propective study of the psychological impact on patients of first diagnosis of human papillomavirus, International Journal of STD&AIDS, 12:651-658). Aș vrea sa va reamintesc ca acest virus poate cauza atat negi genitali, cat și cancer cervical și alte tipuri de cancer, in cazuri rare. Una peste alta, educația sexuala, in țara mea, in țara dvs., trece cu vederea aceste date. Cum se simt oamenii care afla ca au acest virus, care nu se vindeca, exista tratament, dar negii adesea recidiveaza? Nu vreau sa va arat prea multe poze, caci știu ca urmeaza sa luați masa sau doar un ceai… Dar sa ai o relație, știind ca oricand poți avea o erupție de negi sau bașici in zonele intime, e greu sa te simți frumoasa. E greu sa te simți atragatoare, cand ești infectata. Acesta e un lucru de reținut.

HPV poate sta in stare latenta in gura și in gat, iar peste ani buni poate cauza cancer de gat

Un alt lucru foarte important care este omis de catre educația sexuala este faptul ca papiloma virusul uman poate fi transmis prin contacte sexuale orale.  „Doar ne-am sarutat”, „Sexul oral și sarutul cu gura deschisa sunt asociate cu dezvoltarea infecției orale HPV”. („Oral Sexual Behaviors Associated with Prevalent Oral Human Papillomavirus Infection”,Gypsyamber DʼSouza, et al. , Jrl Infectious Dis 2009:199 (1 mai) p. 123.) Acesta poate sta in stare latenta in gura și in gat, dupa care, peste ani buni poate cauza cancer de gat. Tot la acest capitol, legat de sexul oral și cancerul de gat: in trecut, aceasta boala era specifica fumatorilor invederați batrani și alcoolicilor. Astazi, exista o incidența mare la tinerii nefumatori și nebautori. Acest tip de cancer este asociat cu peste cinci parteneri de sex oral pe parcursul vieții. Cam jumatate din creșterea imbolnavirilor cu cancer de gat se datoreaza mai multor tipuri de HPV. Rata de supraviețuire in 5 ani este de 52%. (http://newswire.ascribe.org 17/09/2007, DʼSouza et al (2007) Case-Control Study of Human Papillomavirus and Oropharyngeal Cancer, New England Journal of Medicine, 356; 19.)

HPV si bolile cardiace

De asemenea, am aflat aceasta doar saptamana trecuta: „HPV și bolile cardiace: „Femeile care au tipuri oncogene de HPV pot avea un risc crescut de boala de inima și accident vascular cerebral. Acest virus poate inactiva o gena care regleaza bolile de inima”. (Hsu-Ko Kuo și Ken Fujise. Human Papillomavirus and Cardiovascular Disease Among U.S. Women in the National Health and Nutritional Examination Survey, 2003 to 2006. Journal of the American College of Cardiology, 2011; 58:2001-2006). Oricum, sunt atat de multe lucruri despre acest virus pe care nu le cunoaștem. Nu ar trebui sa spunem pur și simplu cum, de exemplu a facut un tanar care mi-a luat un interviu pentru „The New Zealand Herald”. Vorbind despre acest virus, acest tanar a spus: „Bine, dar toata lumea il are”. Nici macar nu a vrut sa auda nimic din ceea ce am vrut sa-i spun despre asta. Adevarul este ca nu toata lumea are acest virus și ca mulți oameni reușesc sa-l evite și acesta este idealul pe care ar trebui sa-l prezentam studenților și elevilor noștri. Nu le putem spune: „Toata lumea il are”.

Zona vulnerabila a barbatilor se afla in sistemul gastro-intestinal

Referindu-ma la ceea ce spuneam mai devreme despre cervix și stratul cu care este acoperit, baieții nu aceasta zona de vulnerabilitate ca la fete, in sistemul lor reproducator. Zona lor vulnerabila se afla in sistemul gastro-intestinal și acesta este unul dintre motive pentru care raportul sexual anal este foarte-foarte periculos. Este unul dintre subiectele dificile, totuși, trebuie sa știți ca copiii sunt invațați ca exista trei tipuri de raporturi sexuale: vaginal, oral și anal. Și copiii nu sunt invațați ca inclusiv avand un prezervativ, raportul sexual anal este o activitate de mare risc. Acest lucru se bazeaza, din nou, pe biologie. Vaginul are aceste proprietați diferite: un pH mic, ceea ce inactiveaza HIV, mucusul vaginal are anumite proteine anti-HIV, stratul care acopera vaginul are o grosime de 20-45 de celule. Țesutul elastic al vaginului permite lungirea acestuia fara durere. Țineți minte: acesta are rol și de canal al nașterii și prin el se pot naște copii destul de mari. Deci, vaginul este construit complet diferit de rect. Rectul este altfel alcatuit și, dupa cum am descris in cercetarea mea recenta, rectul are un tip de celule numite celulele M. Aceste celule, așa cum am scris in cartea mea, preiau HIV și il livreaza direct in sistemul limfatic, infectand persoana. Rectul are un pH mare, este acoperit de strat de o singura celula grosime. Nu este elastic. Celulele M exista din abundența in aceasta zona. Celulele M sunt foarte periculoase și ele nu exista in vagin. Aceasta este unul dintre motivele pentru care, in ceea ce privește transmiterea HIV, raportul sexual anal este cel puțin de 20-30 de ori mai periculos decat raportul sexual vaginal.

 Sfatul doctorului John Potterat

Aș dori sa dau urmatorul sfat studenților și pacienților mei, sfat pe care un prieten de-al meu, pe nume John Potterat, l-a dat copiilor sai. John Potterat, timp de 30 de ani, a fost directorul tuturor programelor bolilor cu transmitere sexuala și SIDA in orașul american Colorado Springs. El este autorul a peste 200 de articole și materiale despre bolile cu transmitere sexuala, prin urmare, este un specialist. Inainte ca copiii sai sa devina activi sexual, el le-a spus: anusul este o ieșire, nu o intrare. Le-a spus ca nu Biblia ne spune acest lucru, ci știința. Natura pune in capatul sau sfincterul, un mușchi care se strange, la intrarea in anus dintr-un motiv foarte clar: ai grija, ferește-te! Puțini dintre noi suntem experți, precum prietenul meu John, insa toți copiii au nevoie sa auda sfatul lui. Dar copiii nu vor auzi acest lucru de la un membru al „Planned Parenthood”, „Rainbow Youth” și chiar nici de la vreun reprezentant al Ministerului Sanatații. Astazi dimineața, Bob mi-a aratat niște broșuri care cred ca proveneau de la o școala, scrise de catre Ministerul Sanatații, și cei care au scris-o nu ofereau asemenea avertismente elevilor. Intrebarea limpede ce reiese de aici este: de ce sa promovezi ideea ca raportul sexual anal și vaginal sunt comparabile? Ce se afla in spatele acestei noțiuni de „relații sexuale generice”? Ceea ce se afla in spatele acestei noțiuni este o idee falsa ca barbații sunt la fel ca și femeile și ca uniunea lor este echivalenta. Asta vor ei sa creada copiii voștri.

Ce este biochimia atasarii?

Urmatorul punct despre care aș dori sa va vorbesc și care este omis din educația sexuala din prezent este biochimia atașarii fața de celalalt. Este o știința captivanta despre atașarea umana prin sexualitate. Va voi povesti pe scurt o poveste a unei paciente ale mele, careia ii spun Kayla, care avea aventuri de-o noapte.  Am lucrat timp de mai mulți ani intr-un centru de consiliere pentru studenți intr-o mare universitate. Kayla avea 18 ani și a venit la cabinetul meu deoarece nu mai putea merge la ore deja de doua saptamani.  Bea și fuma aproape toata noaptea și dormea ziua. Kayla nu putea spune cu claritate cum de a ajuns sa se comporte așa. Dar in curand discuția noastra a dus la David, un baiat care locuia in același camin. Era frumos, draguț și ieșeau impreuna cu același grup de prieteni. Intr-o seara, au inceput sa se sarute, și tot așa, din una in alta, au ajuns sa aiba relații sexuale.  Dupa ce acest lucru s-a intamplat de cateva ori, Kayla a inceput sa aiba sentimente fața de el. „Ma gandesc la el fara incetare”, mi-a spus. „Ce-i cu mine?”. Kayla a descoperit ca cu cat mai mult timp petrecea cu David, cu atat mai mult voia sa fie cu el. Ea dorea o relație de prietenie cu el. Dar el i-a spus: „Nu, in nici un caz”. Kayla știa ca baieților nu le plac fetele cu foarte mari așteptari de la ei. Prin urmare, ea se culca cu el și se comporta de parca acest lucru nu avea nici o importanța. „Asta ar face-o oricine, de ce nu aș face-o și eu?” Dar, de fapt, Kayla dorea sa fie mereu in legatura cu el, aștepta mereu SMS-uri de la el și iși verifica e-mailurile. Dorea nespus un semn de legatura, de conexiune intre ei, un semn ca ea insemna ceva pentru el. Oamenii apropiați ei au observat ca ea devenise iritabila și instabila, și deoarece ea nu se putea concentra asupra a ceea ce avea de facut și sa doarma bine, a inceput sa bea și sa fumeze narcotice ușoare ca scape de tensiunea in care era. David era mereu prin preajma caci locuia in același camin. El era interesat sa se culce cu ea și doar atat. Lucrurile au involuat pana in punctul in care Kayla nu mai era ea insași. Picase examenul la trei obiecte, facea uz de droguri ușoare in fiecare seara. Iar atunci cand era sub influența acestor substanțe se culca și cu alți baieți.

Am considerat comportamentul Kaylei o urgența imediata

I-am spus Kaylei ca pot sa o ajut, dar ea sa se opreasca din fumat și din baut. A fost de acord. Apoi am sfatuit-o sa nu se mai culce cu nimeni: nici sarutari, nici relații sexuale, nimic. Cel puțin pentru o perioada, i-am spus, pentru ca era prea fragila, din punct de vedere emoțional. Ei nu-i venea sa-și creada ochilor: „Nici un fel de sarut?”, m-a intrebat. „Nu pot saruta nici un baiat?” „Sarutul este un comportament intim, i-am spus, și are influența asupra ta. Ce-ar fi sa incerci asta, timp de-o saptamana? Ești de acord?” „Bine, a spus ea, dar asta va insemna o mare schimbare a stilului de viața. Voi avea nevoie de ceva care sa-mi reaminteasca asta.” Aveam pe birou o banda  de cauciuc și am rugat-o sa scrie pe ea: „Nu ma mai culc cu nimeni”. Am rugat-o sa și-o puna la incheietura manii și s-o țina acolo pana la programarea viitoare. Așa iși va aminti de conversația noastra. Sa-i spui unui pacient sa poarte o brațara de cauciuc cu un sfat pe ea nu e ceva ce am invațat la școala de medicina. De asemenea, nu se mai gasește nici soluția de a opri pe cineva dintr-o activitate, daca este in criza. Dar eu am considerat comportamentul sau o urgența imediata, caci chiar daca ea folosea sau nu prezervative, știam ca ar fi putut sa apara la urmatoarea programare insarcinata sau infectata  cu o boala cu transmitere sexuala.  Astfel am facut tot ce am putut ca s-o ajut pe Kayla sa se opreasca din aceste intalniri fara sens. A luat banda de cauciuc, a scris pe ea „Nu ma mai culc cu nimeni” și a plecat. Ce e rau in acest tablou? Kayla era o fata deșteapta. De fapt, ea fusese o eleva eminenta la liceu. Ea știa foarte bine ce inseamna și ce nu relații sexuale responsabile.  Kayla și David urmau, de fapt, „Instrucțiunile pentru comportament sexual responsabil”: relațiile sexuale sa fie consensuale, fara exploatarea celuilalt, oneste, placute și protectoare.” E o lista pe care o am de pe un site de Internet din SUA, un site pentru studenți, de tipul celor promovate de „Planned Parenthood”. Kayla și David indeplineau aceste criterii, urmau niște reguli, deci, ce s-a intamplat? S-a intamplat urmatorul lucru: ca foarte multe alte fete, Kayla era naiva și prost informata. Nu știa absolut nimic despre vulnerabilitațile sale ca femeie, legate de relațiile sexuale, vulnerabilitați pe care David nu le avea.

O singura relație sexuala iți poate schimba viața pentru totdeauna si nu e o chestie sexista, este biologie

Ce se intamplase, de fapt? Kayla nu a ințeles ca relațiile sexuale sunt o problema importanta. O singura relație sexuala, chiar și cu protecție, iți poate schimba viața pentru totdeauna. Nu e o chestie sexista, este biologie. Cand Kayla este cu David, creierul sau este inundat de un hormon numit oxitocina. Este o molecula „incorecta politic”. Ea darama convingerea ca diferențele dintre barbat și femeie sunt in funcție de socializare. Ea, de asemenea, darama convingerea ca comportamentul sexual poate fi ușor separat de atașarea emoționala. Hormonul este o molecula ce calatorește de la un organ catre altul cu un mesaj. In funcție de context, oxitocina duce diverse mesaje. In timpul travaliului, aceasta calatorește de la creier spre uter, cu mesajul: contracteaza-te și impinge copilul afara. In timpul alaptarii, calatorește de la creier la sani, spunandu-i sa faca lapte. Ea mai calatorește in interiorul creierului, cu mesaje despre emoții și comportamente. Daca iei o femela șobolan virgina, o injectezi cu oxitocina, apoi o pui intr-o cușca cu pui de șobolani,  ea se va comporta ca și cum aceia sunt puii sai. Prin urmare oxitocina duce urmatorul mesaj: creeaza o legatura, creeaza o atașare emoționala. Și ceea ce e important ca oamenii tineri sa știe este faptul ca acest hormon este eliminat și in timpul comportamentului intim. Nu e nevoie neaparat de relații sexuale, iar prezervativul nu are nici un efect asupra acțiunilor acestui hormon. Asta nu inseamna ca eu propun ideea ca un contact sexual intamplator creeaza o legatura emoționala profunda, ca intre o mama și copilul ei. Desigur ca nu. E ridicol. Dar eu sugerez ca fetele trebuie sa invețe din biologia lor și sa ințeleaga ca ele pot avea nu doar placere din momentele de apropiere și intimitate, ci, de asemenea, pot avea o reacție emoționala.

Oxitocina ne face sa ne simtim legati de celalalt, dar ne afecteaza judecata, in momentul cand ne asumam riscuri

Nu aș vrea sa va induc in eroare. Și barbații au hormoni, ce promoveaza atașarea și, desigur, ei dezvolta legaturi puternice cu partenerele lor. Dar țineți minte: barbații și in special barbații tineri au foarte mult testosteron. Iar testosteronul dorește ca ei sa-și distribuie ADN-ul cat mai departe și cat mai pe larg posibil. O alta diferența dintre barbați și femei este ca estrogenul, hormonul feminin, care amplifica efectul oxitocinei, iar testosteronul il diminueaza. Și, foarte interesant: cand este estrogenul cel mai crescut la o femeie? Chiar inainte de a ovula. Prin urmare, daca crezi in Dumnezeu, poți spune modul in care am fost creați, iar daca crezi in evoluția omului, poți spune cand am evoluat, oricum ar fi, dar o femeie are potențialul de a crea o noua viața in ea atunci cand e cel mai incarcata, cel mai predispusa sa se conecteze cu persoana cu care este. Pe langa faptul ca promoveaza sentimentul de atașare, oxitocina ne mai afecteaza judecata, in momentul cand ne asumam riscuri. „Oxitocina contureaza circuitul neural al increderii și adaptarii la incredere a animalelor”. (Thomas Baumgartner, Markus Heinrichs, Aline Vonlanthen, Urs Fischbacher și Ernts Fehr, Neuron 58, 639-650, mai, 2008). Ea diminueaza zona creierului care ne avertizeaza atunci cand ești pe punctul de a face ceva periculos. In loc sa fii foarte prudent asupra unor lucruri, adica in loc de lumina roșie, tu poți avea lumina galbena sau verde. Ea afecteaza zona din creier, numita amigdala, care ar trebui sa te avertizeze atunci cand faci ceva periculos pentru tine. In mod fundamental, cand Kayla este cu David, oxitocina eliminata ii afecteaza modul de a gandi și de a simți. Oxitocina este folosita la oamenii cu autism inalt funcțional, caci autismul, dupa cum știți este o tulburare a conexiunilor. Bolnavii de autism au o lipsa de atașare fața de oameni, sunt suparați pe oameni, ei nu citesc semnele sociale bine, nu citesc semnele faciale bine. Evita sa se uite oamenilor in ochi. S-a descoperit ca atunci cand le administrezi oxitocina, comportamentul lor se imbunatațește in aceste zone. Prin urmare, oxitocina deschide supapa dragostei și increderii și o inchide pe cea a precauției și aversiunii. (LouAnn Brizendine, The Female Brain) Deci, cand Kayla m-a intrebat ce se intampla cu ea pentru ca se simțea atașata de David și aștepta niște semnale de la el ca ar ține cat de cat la ea, i-am spus ca nu se intampla nimic rau cu ea. S-a simțit eliberata cand a aflat ca nu e nebuna. Tot ceea ce se intampla cu aceasta tanara era ignoranța ei despre legaturile feminine unice. N-avea nici o ideea despre asta. Dar cum era posibil? Experții in sexualitate, care promiteau sa-i furnizeze informații medicale exacte, la zi, nu au facut asta.

Prezervativul nu este sigur

Rapid voi trece in revista problema prezervativelor. Acestea sunt citate din broșurile organizațiilor de planificare familiala: „Acestea [prezervativele] te ajuta extraordinar, protejandu-te de bolile cu transmitere sexuala (BTS)”, „Folosite corect, prezervativele sunt eficiente 98%”, „Daca sunt folosite corect de fiecare data, prezervativele sunt in proporție de 90-98% eficiente. Ele sunt ușor de folosit, ușor de purtat, sunt protecția ta cea mai buna impotriva BTS și au diverse marimi, culori, gusturi și texturi pentru extra-stimulare! Cele mai ieftine se gasesc la medici, la clinicile de sanatate sexuala sau de planificare familiala, de unde poți lua munți intregi, doar cu 3 dolari!” Aceasta e o problema deoarece atunci cand acestea sunt folosite in mod perfect de adulți, evitarea unei sarcini e in proporție de 98%.  Insa prin utilizarea tipica a adulților, adica nu de fiecare data, evitarea unei sarcini e de 85%. (James Trussell, „Contraceptive Failure in the US”,  Contraception, 70, no.2, (august 2004): 89-96). Aceste date fac referire la evitarea sarcinii.  Daca ne uitam la cifrele adolescenților, a caror utilizare tipica, putem presupune, poate fi mai proasta ca la adulți, daca ne gandim la abuzul de alcool, impulsivitate, evitarea unei sarcini e posibil sa fie sub 80%. Dar intrebarea pusa, in 2001, la o intalnire a experților in afara orașului Washington D.C., a fost: „Care este dovada științifica cu privire la eficiența utilizarii prezervativului din latex de a preveni BTS in timpul actului sexual vaginal?” Acești experți, timp de o saptamana, au discutat și au comparat studii. Și acesta a fost raspunsul: „Depinde”. Aceasta inseamna ca depinde de organism. Exista organisme diferite. Cele mai bune date [in ceea ce privește protecția] sunt pentru HIV. Și acele date sunt de 80%. Cele mai proaste date sunt pentru papiloma virusul uman, pentru care sunt 0%. Chiar daca prezervativele sunt folosite 100%, de fiecare data adica, o mulțime de oameni tot se vor infecta cu herpes și papiloma virusul uman deoarece acest virus traiește pe piele, nu poate fi acoperit de prezervativ. Și chiar daca nu ai o bașica sau un neg, virusul poate fi prezent pe piele și o persoana poate sa i-l transmita alteia.

Ce ma neliniștește pe mine și ce ar putea sa va linișteasca și pe dvs. este faptul ca  sunt folosiți urmatorii termeni [in legatura cu prezervativul]: „protecție foarte buna”, „protecție foarte eficienta”, „protecție excelenta”, chiar „protecție moderata”. Utilizarea prezervativului „a dat un risc cu 30% mai mic in ceea ce privește infectarea cu HSV (herpes simplex virus)-2,in comparație cu 0% in folosirea prezervativului.” Concluzie: „prezervativele ofera protecție moderata impotriva contractarii HSV-2”. (ARCH INTERN MED/VOL 169 (NO.13), 13 iulie , 2009). In acest studiu, utilizarea 100% a prezervativului, scadea riscul doar cu 30%. Nu e grozav sa ai herpes. E chiar devastator. Și daca exista un risc diminuat doar cu 30%, n-aș numi asta „protecție moderata”.

Agenția pentru Medicamente și Alimentație a SUA: “Sexul anal e prea periculos de practicat”

Acum, doresc sa subliniez ca aceste studii se refera toate la raportul sexual vaginal, nu anal. Iar Agenția pentru Medicamente și Alimentație a SUA, care este responsabila de aprobarea dispozitivelor medicale – iar prezervativele sunt considerate dispozitive medicale – daca mergi pe site-ul acestei agenții, vei vedea scris: „Prezervativele se pot rupe in timpul actului sexual anal… Chiar daca prezervativul nu se rupe, raportul sexual anal este foarte riscant…” sau: „Prezervativele ofera o anumita protecție, insa raportul sexual anal este pur și simplu prea periculos de practicat.” Aceasta afirmație a fost facuta de unul din chirurgii noștri generali acum mulți ani. Ea se mai gasește pe site-ul lor și cred ca asta ar trebui sa le spunem noi tinerilor: „Pur și simplu e prea periculos de practicat”.

Dezvoltarea creierului la adolescenti

Cateva cuvinte despre creierul adolescenților. E atat de multa știința aici, incat trebuie sa aleg cateva lucruri vitale: toți dintre cei care au lucrat cu tinerii știu ca ei fac lucruri prostești. Apoi, in ziua urmatoare, cand ii intrebi, la ce te gandeai, adesea ei raspund: „Știi, cred ca nu ma gandeam la nimic”. Și știința a descoperit acum – e un lucru uimitor – ca partea creierului responsabila de judecata, analiza, de prevedere a unor consecințe, adica ce va fi in viitor, daca fac asta etc., este partea creierului care se maturizeaza ultima. Și de fapt, nu se maturizeaza pana pe la 25 de ani. Și ce am aici este un avertisment, realizat de compania Allstate care vinde asigurari pentru mașini. Ei au facut studii despre creierul adolescenților pentru a explica oamenilor de ce polițele de asigurare pentru mașina, pentru adolescenți, sunt atat de mari. Iar cand aceștia fac 25 de ani, polițele scad. Aceasta a fost intrebarea: : „De ce majoritatea adolescenților de 16 ani conduc ca și cand le-ar lipsi o parte din creier?” Deoarece chiar așa se comporta. Iata creierul unui copil de 16 ani, caruia ii lipsește o parte din creier. Dar asta nu e o gluma, a fost demonstrat. Ce relevanța are acest lucru pentru educația sexuala? Este foarte relevanta pentru educația sexuala. Aceasta pentru ca una din ideile proaste ale educației sexuale este sa le dea copiilor informații și mijloace de control al nașterilor, servicii de reproducere a sanatații. Dați-le informații peste informații, munți de prezervative, dați-le fara incetare. Dar noi știm acum ca motivul pentru care aceștia iau adesea decizii proaste nu e din cauza ca nu ar avea informații,  ci pentru ca ei n-au o judecata buna. Daca-i ceri unui adolescent, intr-un anume moment, sa se opreasca, sa gaseasca un prezervativ, sa se asigure ca nu e expirat, sa-l deschida, sa și-l puna –este asta realist, oare??? Cred ca este mult mai realist sa recomanzi studenților ca cel mai bun lucru este sa nu se afle niciodata in aceasta situații.

Stiința de azi afirma ințelepciunea veche de secole, de limitare a exprimarii sexuale la casatorie. Acesta-i idealul

Inchei, spunandu-va ca intr-un interviu recent mi s-a spus ca probabil exagerez. Mi s-a spus ca probabil vorbesc in hiperbole, atunci cand spun ca educația sexuala este o nebunie. Eu chiar o numesc nebunie. Caci ea nu ii invața pe copii adevarul, ci ii expune pe toți la amaraciune. Daca acest lucru e adevarat, de ce nu se fac audieri in Congres pe aceasta tema? Dar eu nu exagerez. Din perspectiva mea, pentru ca am depus juramantul de a preveni bolile, principiile pe care le promoveaza „Planned Parenthood” in Statele Unite și asociația dvs. de planificare familiala,  acele principii reprezinta o nebunie, deoarece ele promoveaza libertatea sexuala. Iar atunci cand libertatea sexuala domina, sanatatea sexuala are de suferit. Oare toți tinerii se angajeaza in relații sexuale devreme? Desigur ca nu. Dar, totuși, avem obligația de a-i informa despre riscurile care-i așteapta. Sa-i invațam adevarul biologic despre vulnerabilitațile lor fizice și emoționale,  sa-i avertizam la modul cel mai serios cu putința cum sa evite un comportament de risc. Și sa-i incurajam sa adopte standardul cel mai ridicat. Facem asta in oricare alta sfera a ingrijirii sanatații. Dar cand vine vorba despre sexualitate, copiii sunt invațați ca se pot juca cu focul. Iar camerele de așteptare ale medicilor și medicilor terapeuți sunt pline cu oameni care „s-au ars”. In interiorul lor și in afara. Apelez la toata lumea: acceptați acest mesaj, spuneți-le elevilor și studenților ca sexul este o chestiune serioasa, ca ceea ce vad la TV și in filme sunt ficțiuni. De fapt, știința de azi afirma ințelepciunea veche de secole, de limitare a exprimarii sexuale la casatorie. Acesta-i idealul. Spuneți-le studenților ca durerea și supararea date de infecțiile cu transmitere sexuala și sarcinile neplanificate sunt 100% evitabile. Totul se afla in mainile lor. Și ei pot face asta.

Informați-va despre aceste organizații, finanțate de guvern și despre materialele pe care le promoveaza studenților. Nu lasați astfel de  materiale sa ajunga in școlile dvs. Mai sunt  multe de facut și nu e deloc ușor sa vorbim despre aceste lucruri. Este incomod și nimanui nu-i place sa vorbeasca despre asta. Dar miza este foarte mare si este foarte important sa nu cadem in plasa. Iar cel mai important este ca multi oameni chiar nu doresc sa auda ceea ce am auzit eu de la studenții mei. Nu dorim ca studenții noștri sa vina inapoi in cațiva ani și sa spuna: „De ce nu am știut? De ce nu mi-a spus nimeni?”. Va mulțumesc foarte mult.

Resurse: pentru a descarca materiale și slide-uri in PowerPoint și exemple de pe site-ul Asociației de planificare familiala și Rainbow Youth, vedeți si http://familyfirst.org.nz/wp-content/uploads/2011/10/Slides.ppt sau scrieți un mesaj la: admin at familyfirst.org.nz

Conferinte © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply