Cum functioneaza si, mai ales, cum esueaza pilula ?

Autor: John Wilks, medic farmacist, M.P.S., M.A.C.P.P., octombrie 1998 E-mail: bpharm at ozemail.com.au

Materialul este publicat cu acordul dr. John Willks.

Intrebare: Medicul mi-a prescris contraceptive orale. Am citit ca exista diferite tipuri de astfel de pilule. Ati putea sa-mi dati mai multe date despre ele ?

Raspuns: „Pilula”, cum e numit acest medicament in mod obisnuit, este facuta dupa doua formule: pilula numai cu progesteron (PP) si pilula contraceptiva orala combinata (PCOC). PCOC contine un estrogen, cel mai frecvent etinil estradiol, si un progesteron, fie levonorgestrel, fie noretisteron. Formulele fixe ale pilulei combinate contin aceleasi nivele de estrogen si progesteron pentru 21 de zile, urmate optional de 7 tablete de zahar. Noile versiuni contin nivele hormonale care variaza de 2-3 ori pe luna (de aici si denumirea de bi-fazice si tri-fazice data unor asemenea produse). In ultimii cativa ani, a fost scoasa pe piata pilula combinata ce contine gestoden sau desorgestrel, ca o componenta a progesteronului. Aceste produse sunt cunoscute ca fiind a treia generatie de progesteroni. Ele sunt facute dupa o formula cu doza fixa, de exemplu, „Minulet”, sau dupa o formula tri-fazica, de ex., „Tri-Minulet”. Ele nu sunt foarte populare deoarece dubleaza riscul femeii de a face cheaguri de sange.

Intrebare: Cum functioneaza de fapt pilula ?

Raspuns: Exista patru moduri in care pilula actioneaza pentru a impiedica spermatozoidul sa fecundeze ovulul. In primul rand, hormonii din pilula incearca sa opreasca expulsia ovulului din ovar in fiecare luna. Acest proces este cunoscut sub numele de suprimarea ovulatiei. Cercetarile arata ca nici pilula doar cu progesteron, nici cea cu formula combinata, cu progesteron si estrogen, nu opresc intotdeauna ovulatia.

In al doilea rand, toate tipurile de pilula provoaca schimbari ale mucusului cervical, produs de organismul dvs. Mucusul cervical se poate ingrosa, facand dificila fecundarea ovulului de catre spermatozoid.

In al treilea rand, toate tipurile de pilula provoaca schimbari ale invelisului uterului (cunoscut sub denumirea de endometru). Sub influenta substantelor chimice din pilula, invelisul uterului nu dezvolta densitatea necesara. Veti observa ca menstruatia dvs. este mai usoara, cand luati contraceptive. Asta din cauza ca endometrul nu s-a dezvoltat complet. Dar aceasta schimbare mai inseamna de asemenea si faptul ca uterul nu se afla intr-un stadiu propice de dezvoltare pentru a permite unui ovul fecundat sa nideze (proces, care se mai numeste implantare). Aceasta actiune a pilulei va fi discutata mai jos.

In al patrulea rand, pilula provoaca schimbari in miscarea trompelor uterine (falopiene). Acest efect poate reduce posibilitatea ovulului de a fi fecundat.

Este foarte important sa intelegeti ca nici unul dintre aceste moduri prin care actioneaza pilula nu este complet sigur. Ovulatia nu este suprimata intotdeauna, mucusul cervical nu impiedica intotdeauna deplasarea spermatozoizilor, deteriorarea invelisului uterului, uneori, permite implantarea, iar modificarea motilitatii trompelor uterine nu opreste intotdeauna fecundarea ovulului de catre spermatozoid ca sa creeze o noua persoana umana.

Intrebare: Cred ca aveti dreptate deoarece o prietena de-a mea a ramas insarcinata, chiar daca lua pilula in fiecare zi. Mie medicul mi-a spus ca pilula impiedica aparitia sarcinii si sper ca este corect, dar, totusi, sunt putin ingrijorata.

Raspuns: ingrijorarea dvs. este rezonabila. Sarcina prietenei dvs. este cea mai evidenta si mai simpla dovada ca cele 4 actiuni ale pilulei, legate intre ele, nu functioneaza „reusit” la fiecare femeie. In teorie, aproape nici o femeie nu ar trebui sa ramana gravida, atunci cand ia pilula. Reusita teoretica a pilulei combinate este de 99,66%. Aceasta inseamna ca doar 0,34% sau 34 de femei din 10.000 ar trebui sa ramana insarcinate. Realitatea este ca pilula combinata previne o sarcina la doar 90-96% din femei. Cu alte cuvinte 4-10 femei din 100 in decursul unui an raman insarcinate. Jurnalista pe teme medicale si de stiinta Melissa Sweet a publicat cifre „ce tin de realitate” in acelasi sens.

Intrebare: Dar daca pilula nu functioneaza atat de bine, cum esueaza ea de fapt ?

Raspuns: O parte a raspunsului la aceasta intrebare este ca unele femei uita sa ia pilula in fiecare zi. Omiterea unei singure pilule este de ajuns ca ovulatia sa apara. Chiar si companiile de medicamente sunt de acord ca neglijarea unei singure doze este importanta. Poate aparea ovulatia care duce la sarcina. Iata de ce in instructiunile de folosire din pachetul de pilule se recomanda utilizarea prezervativului sau a diafragmei, chiar daca ati intarziat cu doar 12 ore sa luati pilula zilnica. Producatorii pilulei sugereaza de asemenea sa se foloseasca timp de 7 zile prezervativul sau diafragma din cauza riscului aparitiei ovulatiei si sarcinii.

Un alt motiv pentru care unele femei raman gravide in timp ce iau pilula il poate constitui dereglarile stomacale, care produc voma sau diaree. Aceste manifestari pot preveni absorbtia totala a dozei pilulei in organismul femeii. Absorbtia incompleta a unei doze are acelasi efect cu neglijarea unei doze si atunci poate aparea ovulatia. Din nou, producatorii pilulei recomanda utilizarea prezervativului sau a diafragmei timp de 7 zile complete pentru a preveni fecundarea.

Un al treilea motiv pentru care poate aparea o sarcina la femeile care iau pilula ar putea fi interactiunea pilulei cu antibioticele (cum ar fi, amoxicilina, co-trimoxazol, tetraciclina, eritromicina si amfotericina), cu dozele mari de vitamina C, cu medicamente anti-epileptice, cu barbituricele si rifampicina (utilizata in TBC). Efectul interactiunii este reducerea cantitatii de hormoni absorbiti. De aceea poate aparea ovulatia.

Intrebare: Dar prietena mea nu a avut nici una din situatiile descrise mai sus. Ea isi lua pilula intotdeauna in timpul micului dejun, nu a avut nici o dereglare stomacala si nu a luat nici un alt medicament. Cum se face ca acum e insarcinata ?

Raspuns: Un posibil raspuns este ca prietena dvs a avut ceea ce se numeste „ovulatie spontana”. Dupa cum sugereaza numele, o femeie are ovulatie chiar daca isi ia pilula regulat, nu este bolnava si nu ia alte medicamente.

Dovada ca ovulatia spontana (uneori numita si ovulatie scapata) apare chiar in conditii de sanatate perfecta a fost pentru prima data demonstrata de catre dr. Nine Van der Vange, de la Universitatea de Stat din Utrecht, Olanda, Departamentul de Obstetrica si Ginecologie, in 1984.

Dr. Van de Vange a folosit un ecograf cu o rezolutie mare, care a aratat vizual ca femeile aveau ovulatie, atunci cand luau pilula cu doza mica de hormoni prescrisa pe larg femeilor. Testul de sange a aratat ca ovulatia se produce totusi. Pilula poate avea o rata a ovulatiei spontane de 17 ovulatii la 100 de femei care folosesc pilula intr-un an de zile.

Alti cercetatori au aratat ca pilula cu doza mica de hormoni da chiar o rata mai mare a ovulatiei spontane de aproximativ 27 de ovulatii la 100 de femei pe an.

Intrebare: Unii oameni spun ca pilula este abortiva. Ce inseamna aceasta si, in general, este acest lucru adevarat ?

Raspuns: inainte de a raspunde la aceasta intrebare, este foarte important sa avem o intelegere corecta a termenilor-cheie biologici legati de sarcina. Urmatoarele definitii au fost acceptate in textele fundamentale medicale timp de decenii.

„Conceptia” se refera la momentul in care spermatozoidul penetreaza si fecundeaza ovulul, care ia forma unui zigot viabil. Conceptia nu se refera la procesul de implantare a noului embrion uman creat, care este un eveniment separat, ce apare intr-a 7-a sau a 8-a zi dupa conceptie. O femeie devine insarcinata datorita faptului ca s-a produs conceptia, nu deoarece s-a produs implantarea. Aceasta distinctie este importanta.

In momentul exact si unic al conceptiei, o femeie este „insarcinata” cu un „nou individ uman”. Aceasta este o descriere medicala informata si precisa. Aceeasi terminologie o utilizeaza si prof. John Dwyer, medic specialist in SIDA si cercetator, cunoscut in Australia, care a descris momentul in care spermatozoidul penetreaza ovulul ca fiind momentul crearii „unui individ nou si unic”. Un scriitor pe teme medicale bine cunoscut, prof. Derek Llewellyn-Jones, autor al volumului Everywoman (Fiecare femeie), a scris, de asemenea, ca atunci cand materialul genetic masculin din spermatozoid se uneste cu materialul genetic feminin din ovul, „se formeaza un nou individ”.

Impiedicarea aparitiei conceptiei, adica impiedicarea spermatozoidului de a se uni cu un ovul, se numeste contraceptie. Prezervativele, diafragmele, spermicidele, vasectomia, ligatura tubara sunt descrise exact ca metode de contraceptie. Evident, orice medicament sau mecanism folosit dupa ce conceptia a aparut, nu poate fi numit „contraceptiv”.

Termenul corect pentru descrierea oricarei interferente in cursul sarcinii, dupa ce conceptia s-a produs, este „abortiv”. Aceasta e descrierea biologica exacta pentru orice medicament sau mecanism care pune capat sarcinii, o data ce conceptia s-a produs.

Este bine de stiut ca multe dictionare medicale importante definesc termenii de „conceptie”, „sarcina” si „contraceptie” ca in modurile descrise mai sus.

Este necinstit din punct de vedere medical sa deviezi de la aceste definitii. Si totusi, exact acest lucru au inceput sa-l faca recent unii oameni de stiinta. Ei incearca sa spuna ca inceputul sarcinii are loc la implantare, nu la fecundare. Dar, asa cum am spus mai inainte, implantarea apare la 7-8 zile dupa ce noua persoana umana si-a inceput deja existenta. Sarcina si noua viata umana au deja cateva zile, in momentul in care apare implantarea.

Prin urmare, ceea ce incearca acesti medici sa sugereze este sa-i faca pe acesti oameni sa creada ca medicamentele abortive, cum este pilula, sunt doar medicamente contraceptive. Ati observat schimbarea ingenioasa a definitiilor pe care doresc sa o impuna acesti oameni de stiinta ? Redefinind momentul sarcinii si al inceperii vietii umane, redefinim caracteristica-cheie a medicamentului, a modului lui de functionare!

Evident, multi oameni sunt impotriva medicamentelor abortive, deoarece sunt constienti ca astfel provoaca pierderea vietii umane. Nu atat de multi oameni au obiectii la metodele de contraceptie (prezervative, diafragme etc.), deoarece aceste metode impiedica crearea noii vieti umane. Prin urmare, daca oamenii de stiinta reusesc sa convinga populatia ca viata umana incepe dupa implantare, probabil ca majoritatea oamenilor nu va avea nici o obiectie la pilula. Ei vor fi pacaliti si facuti sa creada ca viata umana inca nu a inceput in momentul in care pilula si-a exercitat efectul sau anti-implantare.

Intrebare: Dar cum dovediti ca pilula actioneaza ca un medicament abortiv ?

Raspuns: Raspunsul la aceasta intrebare poate fi gasit comparand rata ovulatiei spontane si rata sarcinilor la femeile care iau pilula. Rata ovulatiei spontane a fost raportata ca fiind egala cu 27 de ovulatii la 100 de femei care iau pilula pe an. Dar rata sarcinii detectate este mult mai mica, de aproximativ 4 sarcini la 100 de femei care iau pilula pe an.

Dupa cum puteti vedea, exista o mare diferenta intre numarul de femei cu ovulatie (27) si numarul sarcinilor detectate (4). Ce s-a intamplat in organismul femeii in scopul reducerii ratei mari a ovulatiei la un numar atat de mic de sarcini ? Sugerez ca un raspuns la aceasta intrebare importanta este ca sarcinile s-au produs, deoarece s-a produs ovulatia si fecundarea, dar unele dintre ele au fost eliminate din cauza ca implantarea nu a putut avea loc. Pilula a deteriorat invelisul uterului, stopand implantarea.

Intrebare: Vorbiti despre pilula care deterioreaza invelisul uterului, dar ce inseamna aceasta de fapt ?

Raspuns: Acest proces de implantare a embrionului uman in invelisul uterului este un proces foarte complex si delicat. Atasarea adecvata si implantarea reusita a embrionului se afla sub observatia si controlul unei game largi de „factori de implantare”. Acesti factori chimici, pe numele lor interleukine, PAF si LIF, produc de fapt ceea ce se numeste in limbajul medical „inter-comunicarea” intre embrion si celulele care acopera interiorul uterului. Adica, celulele noului embrion uman si celulele invelisului uterin comunica chimic intre ele. Scopul acestei comunicari chimice este ca uterul sa fie complet pregatit si gata sa se lege cu embrionul uman, cand acesta incearca sa se implanteze.

Rolul pilulei in tot acest proces este sa modifice nivelele acestor factori de implantare. O cantitate prea mare de estrogen si progesteron din pilula provoaca schimbari periculoase pentru nivelele factorilor de implantare. Cercetari recente au aratat ca implantarea esueaza daca nivelele de estrogen si progesteron sunt prea mari.

Din cauza nivelelor marite ale acestor doi hormoni, embrionul in varsta de o saptamana nu se poate prinde de uter. Comunicarea dintre celule esueaza, dezvoltarea propice a uterului nu se produce, iar embrionul moare din cauza lipsei de hrana, care ii este in mod normal furnizata de invelisul uterului. De fapt, s-a demonstrat ca nivelele gresite de progesteron artificial provoaca subtierea foarte mult a uterului, facand implantarea imposibila.

Puteti intelege acest concept mai bine gandindu-va la exemplul unei navete spatiale careia i se sfarsesc rezervele de combustibil si oxigen, si care are nevoie urgenta sa se intoarca la statia orbitala sa se alimenteze. Statia-mama si naveta comunica una cu alta asa incat naveta stie spre ce platforma de cuplare sa se indrepte. Important este ca statia-mama stie ce platforma sa pregateasca. Daca aceasta comunicare electronica esueaza – asemenea „inter-comunicarii” intrerupte de pilula – naveta se poate cupla la o platforma gresita, se poate detasa de statia-mama, iar echipajul poate muri din cauza lipsei de hrana si oxigen. Sau poate ajunge la platforma corecta, dar acolo sa nu gaseasca aparatul de cuplare la locul sau. Din nou, cuplarea celor doua navete esueaza din cauza comunicarii gresite, iar echipajul moare.

La fel, atat in invelisul uterului cat si in embrionul uman de 7-8 zile, exista un grup special de molecule care se numesc integrine (proteine integrative ale membranei celulare). Integrinele sunt numite si „molecule de aderare”. Cercetatorii au aratat ca aceste molecule de aderare ajuta in mod semnificativ procesului de implantare. Intorcandu-ne inapoi la exemplul cu procesul de cuplare intre naveta spatiala si statia-mama, integrinele pot fi asemanate cu o ancora cu gheare care „tine” embrionul uman lipit de uter, pana cand procesul de implantare este complet. S-a demonstrat ca hormonii artificiali din pilula deterioreaza abilitatea integrinelor – „ghearele” care ajuta embrionul sa se implanteze – de a functiona adecvat. Din cauza periclitarii functionarii propice a integrinelor, perioada limitata de timp in care embrionul uman se implanteaza, cunoscuta sub numele de „fereastra de implantare”, este redusa sau putem intelege ca „fereastra de implantare se inchide”. Ca rezultat, persoana umana, in stadiu embrionar, moare.

Dupa cum vedeti, pilula actioneaza ca un mare distrugator al comunicarii dintre embrion si endometru.

Intrebare: Bine, dar cred ca toata aceasta discutie despre inceputul vietii umane cand se uneste spermatozoidul cu ovulul pare un pic ciudata. Nu e vorba aici doar de un ghem de celule?

Raspuns: Aceasta este o chestiune extrem de importanta. Ganditi-va la urmatoarea problema: Sa presupunem ca spermatozoidul si ovulul uman s-au unit si veti fi de acord ca rezultatul este ceva uman. Dar ce este acel „ceva” ? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, ganditi-va ce i se mai adauga acelui ghem de celule, care se prinde de invelisul uterului si creste timp de 40 de saptamani, pana cand devine bebelusul care se naste ? Aceasta ingramadire de celule primeste trei lucruri importante de la mama: un loc unde sa stea (uterul), hrana si oxigen. Daca spunem ca ingramadirea de celule nu este umana la inceput, atunci trebuie sa demonstram ca exista ceva magic, in legatura cu locul unde embrionul se dezvolta, cu ce se hraneste si ce bea, fapt care-l face sa se transforme dintr-o fiinta neumana in una umana. Dar cred ca veti fi de acord ca nu exista nici o magie la mijloc.

Prin urmare, singura concluzie logica poate fi ca omul este uman de la conceptie deoarece provine de la doi parinti umani. E foarte usor sa fii indus in eroare de aparenta embrionului („arata ca un ghem de celule”) sau „domiciliul” – flotant sau recent prins de invelisul uterului. Dar aceste caracteristici superficiale sunt nerelevante. Trebuie sa ne uitam la ceea ce este el in esenta, nu la modul in care arata. Este o persoana umana la fel ca si noi, singura diferenta este ca inca nu s-a dezvoltat complet.

Intrebare: Ce puteti spune despre pilula de-a doua zi ? Nu-i asa ca functionarea sa impiedica aparitia sarcinii ?

Raspuns: Pilula de-a doua zi contine o doza foarte mare de hormoni feminini, estrogen si progesteron. Doza de progesteron dintr-o pilula de-a doua zi este de 10-20 de ori mai mare decat cantitatea de progesteron din pilula zilnica. Doza de estrogen din pilula de-a doua zi este si ea foarte mare: aproximativ de 5 ori mai mare decat doza pilulelor zilnice. Dupa cum vedeti aceste doze sunt mult mai mari decat pilula zilnica pentru controlul nasterilor. Acum, daca pilula zilnica poate actiona ca un abortiv chimic in doze mici, ar fi rezonabil sa ne gandim ca pilula de-a doua zi actioneaza la fel ca o substanta abortiva.

Contraceptia © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply