Concilierea stiintei cu etica

Revista franceza Valeurs Actuelles publica un interviu cu Jean-Marie Le Méné, presedintele Fundatiei Jérôme Lejeune si autor al lucrarii „Nascituri te salutant!” La crise de conscience bioéthique (Ed. Salvator). In aceasta carte, Jean-Marie Le Méné cere parlamentarilor francezi sa concilieze stiinta si etica. Intrebat despre anuntul facut recent de o echipa de cercetatori americani care au reusit sa amelioreze capacitatile cognitive  la soarecii atinsi de trisomia 21, Jean-Marie Le Méné sustine ca „este o stire foarte imbucuratoare”. „Se recunoaste de acum incolo ca aceasta patologie nu este incurabila si ca este util sa se consacre timp si bani cercetarii trisomiei 21. Fatalismul a fost biruit!”, a adaugat el. El denunta avizul Comisiei Nationale Consultative de Etica care ia in considerare extinderea diagnosticului de preimplantare la trisomia 21.

In cartea sa, „Nascituri te salutant!”La crise de la conscience bioéthique, Jean-Marie Le Méné avertizeaza asupra aparitiei unui „eugenism de stat”. El aminteste ca profesorul Jean-Francois Mattéi, fostul ministru al Sanatatii, deja a afirmat ca „in Franta exista cu adevarat un eugenism de masa”. Profesorul Didier Sicard, fostul presedinte al CCNE, a denuntat si el consecintele procedurii de depistare, devenita aproape obligatorie, care trimite „la o perspectiva terifianta, aceea de eradicare”. Iar Jean-Marie Le Méné explica faptul ca eugenismul de masa, nascut din diagnosticul prenatal al trisomiei 21, este consecinta unei alegeri colective a statului, care antreneaza alegerile individuale, prin care parintii si copiii sunt victime.

In sfarsit, intrebat despre crearea de epiderma, plecandu-se de la celulele stem embrionare umane la soareci, Jean-Marie Le Méné precizeaza ca „nu este necesar a se recurge la celulele embrionare umane pentru progresul medicinei”. El a revenit asupra interventiilor facute la Congresul organizat la Monaco despre celulele stem si medicina regenerativa, citandu-l pe profesorul John Wagner, care a prezentat rezultatele unor tratamente incurajatoare pentru unii bolnavi atinsi de epidermoliza buloasa, plecand de la celulele stem de adult. Pe langa aceasta, Jean-Marie Le Méné aminteste de cercetarile asupra celulelor stem de adult sau cele extrase din sangele din cordonul ombilical, care au dus la terapii eficace, ceea ce nu este cazul cu privire la celulele stem embrionare umane. (Valeurs Actuelles, 3 decembrie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply