Un nouă carte despre pilulă și urmările ei, apărută în Anglia

Ziarul britanic Daily Mail publica, la sfarsitul lunii august a.c., un articol de prezentare a cartii „The Pill: Are You Sure It’s For You?” („Pilula – esti sigura ca-i pentru tine?”), autori Jane Bennett si Alexandra Pope. Articolul este unul dintre cele mai oneste si mai deschise aparute in presa britanica despre pericolele acestui medicament.

Asa cum se anuntase la inceputul anilor ’60, pilula urma sa-i permita femeii controlul total vietii sexuale si al fertilitatii. N-a fost deloc asa, avand in vedere inmutirea vertiginoasa a bolilor cu transmitere sexuala si aparitia bolii HIV-SIDA, care au urmat introducerii ei pe piata. Autoarea articolului, Sophie Morris, in varsta de 29 de ani, se mira de usurinta cu care este prescris acest medicament si de priza pe care o are mai ales la tinerele femei (in Marea Britanie, 64% din femeile utilizatoare de pilule au varste cuprinse intre 20 si 24 de ani). Este cunoscut faptul ca medicii prescriu pilula cu usurinta, nu numai pentru controlul nasterilor, ci si pentru acnee, dureri menstruale, cicluri menstruale neregulate, sindromul polichstic ovarian s.a. In articol se mai mentioneaza ca, recent, in revista medicala, British Medical Journal, a fost publicat un studiu pe 26 de contraceptive orale, care asociaza pilula cu dezvoltarea de tromboza venoasa profunda. Studiul vine in sprijinul a numeroase studii anterioare pe aceasta tema. Tot recent, un ziar britanic anunta moartea unei tinere din cauza cheagurilor de sange provocate de pilula hormonala. Cu toate aceste cazuri evidente, reactiile adverse ale pilulelor hormonale – cresterea in greutate, iritabilitate si depresie, anxiextate, migrene si, mai nou, riscul de a induce cancerul mamar si a cheagurilor de sange mortale – nu sunt foarte mult subliniate sau macar luate in seama.

Cartea, aparuta in luna septembrie la Editura Orion Books, insumeaza raspunsurile mai multor femei, care ilustreaza consecintele negative ale pilulei. Potrivit autoarelor cartii, majoritatea femeilor iau pilula, neintrebandu-se foarte mult daca e bine sa blochezi hormonii naturali cu ajutorul hormonilor sintetici. Totusi „pilula, prin actiunea ei hormonala, mai inainte de a ne influenta fertilitatea, are un impact profund asupra tuturor organelor si a sistemelor organismului nostru”.

Bennett si Pope  prevad un viitor sumbru impactului pilulei asupra organismului nostru. Cel mai ingrijorator este faptul ca aceasta actioneaza asupra fertilitatii. Dupa cum sustin ele, „Metodele de contraceptie, care se bazeaza pe ideea ca ciclurile menstruale si fertilitatea reprezinta o problema cu exceptia momentului cand concepi, prin definitie, vor ataca fertilitatea permanent”.

Sophie Morris face referire atat la exemplele din carte, dar si la experienta personala si a prietenelor sale, cand se intreaba daca pilula poate produce si sterilitate: „Aproape toate prietenele mele, din adolescenta si pana in jurul varstei de 20 de ani, au folosit pilula. La zece ani, dupa aceasta, toate avem o poveste de spus despre experienta noastra vizavi de cel mai popular tip de contraceptie din lume.” (In Marea Britanie, pilula este folosita de 3,7 milioane de femei, iar la nivel global, se estimeaza ca ar fi utilizata de 100 de milioane de femei). Concluzia lui Morris este ca a venit vremea ca, dupa 50 de ani de utilizare a pilulei, sa renuntam la ea.

Potrivit autoarelor, utilizarea contrceptivelor poate induce tromboza, depresie, disfunctii ale ficatului, crestere in greutate, pierderea libidoului, migrene, tromboza venoasa profunda, oase fragile, embolism pulmonar si chiar compromiterea sanatatii copilului nenascut, in cazul in care ai conceput imediat dupa ce ai incetat sa iei pilula.

Solutia propusa de Bennett si Pope este intoarcerea la metodele naturale, care inseamna monitorizarea ciclului menstrual si determinarea perioadei fertile. (Daily Mail, 24 august 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply