Din nou despre traficul de ovule si embrioni din Romania

Ultimul caz de trafic de ovule din Romania

Presa romaneasca a comentat, in termeni de mare scandal, descoperirea unui grup de medici israelieni si romani care faceau la scara industriala trafic de ovule. Clinica Sabyc, unde se desfasurau asemenea activitati, se afla chiar in centrul Bucurestiului, langa Palatul Victoria, sediul guvernului. Judecatoria Tribunalului Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile, a medicilor Harry Mironescu, seful clinicii, Yair Miron si Cecilia Borza, sub acuzatia de constituire de grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana, in scopul obtinerii de foloase materiale. Conform legislatiei actuale, cei trei risca o pedeapsa cu inchisoarea de 7 ani. altor doi medici israelieni, Natan Levit si Zeskind Genia, li s-a interzis sa paraseasca Romania. Profesorul N. Levit este specialist in ginecologie, binecunoscut in Israel.

In momentul descinderii politistilor romani, in clinica, erau 30 de femei din Israel, care faceau tratamente sau se pregateau de fertilizare. Conform site-ului clinicii, in ultimii ani, aici au fost realizate 1.200 de fertilizari in vitro. Clinica Sabyc functioneaza din 1999, desi, dupa cum confirma seful agentiei Nationale de Transplant a obtinuse autorizatia de functionare cu o saptamana in urma controalelor politiei.

La perchezitie, au mai fost descoperite o banca de sperma, de ovule si embrioni, care nu fusesera declarate autoritatilor sanitare. Ziaristii romani sustin ca, timp de 10 ani, aceasta clinica a oferit astfel de servicii medicale, contra unor sume cuprinse intre 10.000 si 15.000 de euro, la cateva sute de cupluri, mai ales din Israel si Germania.

Donatoarele de ovocite, dupa cum precizeaza raportul procurorilor, erau femei sarace, majoritatea de etnie rroma, cu varste cuprinse intre 15 si 30 ani. Ele primeau, pentru fiecare stimulare ovariana, o suma cuprinsa intre 800 si 1.000 de lei. De asemenea, li se oferea un comision de 100 de dolari, daca convingeau si alte femei sa doneze ovule.

Colegiul Medicilor din Romania acuza de complicitate toate institutiile medicale care ar fi putut cere inchiderea acestei clinici, cel putin din 2006, cand in Romania s-a inasprit legislatia privind transplantul de celule umane.

In acest sens, presedintele Colegiului Medicilor, profesorul Vasile Astarastoae, medic, specialist binecunoscut in bioetica, a facut declaratii disperate: „Medicii de acolo pot fi comparati cu cei de la auschwitz. S-au folosit de oameni vulnerabili, au tranzactionat parti din organe contra cost si au aratat un total dispret fata de fiinta umana. De ce n-au curajul sa faca asta in Israel?” (Evenimentul Zilei, 21 iulie 2009) Domnia sa a mai mentionat ca “Medicii din Israel care lucrau la Sabyc nu aveau drept de libera practica pe teritoriul Romaniei. acolo s-au incalcat cele mai elementare norme de etica medicala”.(Ziua, 21 iulie 2009) Pozitia transanta a medicului Vasile astarastoaie este mai veche. In anul 2005, domnia sa declara presei: Nicaieri in lume nu s-au facut recoltari de ovule, ca in Romania… Cei care ar incalca acest capitol ar plati o amenda penala, a carei valoare este foarte mica. Suma pe care ar plati-o, in asemenea caz, cel vinovat si-ar recupera-o dintr-o singura recoltare de ovule. (Interviu Dosar Provita Media nr. 101, aprilie 2005)

La acea data, dupa cum afirma dr Vasile Astatastoae, centrele FIV au functionat fara control. Ele erau acreditate in strainatate, dar in Romania au operat sub un alt regim. Dr. Victor Zotta confirma aceasta situatie, adaugand ca, pana in 2006, nu exista lege care sa ceara acest lucru.

La Clinica Sabyc, cel putin, activitatea era mascata de un program de cercetare, colaborare culturala si stiintifica, semnat intre Republica Socialista Romania si Israel, in 1979.

Colegiul Medicilor din Romania a sesizat public ilegalitatea si imoralitatea activitatilor acestei clinici, iar printr-o decizie (nr.32 din 2008) a cerut inchiderea ei. Decizia s-a blocat la nivelul Directiei de Sanatate Publica din Bucuresti.

Procurorii au consemnat in raportul lor ca nu au gasit nicio evidenta a procedurilor medicale. Lipsa evidentelor din centrele FIV a fost semnalata de multa vreme. In Romania, de exemplu, spune medicul Vasile astarastoaie, nu exista o statistica a femeilor fertilizate dupa varsta de 50 de ani. (Adevarul, 22 ianuarie 2005)

Traficul de ovule si embrioni risca sa cuprinda toate tarile sarace

am prezentat acest ultim caz de trafic de ovule pentru ca el contine aproape toate detaliile fenomenului de trafic de ovule si embrioni, fenomen specific nu numai Romaniei, dar si multor altor tari, mai ales din Europa de Est. Din investigatiile cotidianului israelian �Maariv�, reiese ca mai mult de 3.000 de israelience au facut tratament de fertilizare in vitro, in ultimii 10 ani, in tarile din Est inclusiv. In 2005, BBC News Online a dezvaluit o alta retea de trafic de embrioni, din Romania, catre Israel si SUa. Clinica Global art SRL, care functiona ilegal, platea 200-300 de dolari americani donatoarelor de ovule.

Fenomenul este extins la nivelul mai multor tari. In 2008, un roman a fost arestat in Creta, pentru trafic si vanzare de ovule. acesta sechestrase doua tinere, carora, in urma tratamentelor hormonale, li s-a prelevat ovule, vandute apoi cu sume cuprinse intre 600 si 2.000 euro.

De altfel, titlurile ziarelor care vorbesc in Romania despre acest fenomen, au devenit obisnuite. Iata cateva:

Pana in 2006, activitatile FIV din Romania s-au desfasurat in lipsa cadrului legislativ. Reglementarea legala a centrelor FIV merge foarte greu. Dupa cum s-a vazut in cazul Clinicii Sabyc, laboratoarele nu erau autorizate, unii medici nu aveau libera practica in Romania, nu exista un control al modului cum erau aplicate tratamentele si nici al bancilor de sperma si ovule. asa cum spunea jurnalistul Val Valcu (adevarul, 8 ianuarie 2005), exista „grupuri de presiune la nivelul medicilor care blocheaza intrarea in legalitate a acestor activitati”. Mai mult, informarea femeilor asupra riscurilor tratamentelor de stimulare ovariana si ale manipularii de embrioni lipsesc cu desavarsire.

Situatia este similara si in Ucraina, unde exista o lege destul de relaxata a fertilizarii in vitro, determinata si de sterilitatea a numeroase femei, ca urmare a avortului. La fel se intampla si in Rusia. In Croatia, exista o adevarata piata a embrionilor congelati, situatie invfluentata de extinderea prea mult a centrelor FIV (La Croix, 17 martie 2009).

Intensificarea procedurilor FIV, la nivel international, va crea in continuare conditii pentru fenomenul traficului de ovule si embrioni. Pe langa FIV, cresc presiunile si dinspre cercetarea pe embrioni, mai ales in legatura cu tratamentele cu celule embrionare stem. Medicul american John C. Willke face previziuni sumbre: Pentru obtinerea [ovulelor], femeia urmeaza un tratament pentru stimularea de ovulatii multiple. apoi este supusa anesteziei generale si laparoscopiei. Dupa care medicul preleveaza ovulele de pe suprafata ovarelor. De unde vor fi luate femei pentru asta? Cu siguranta ca femeile din lumea a treia vor fi exploatate ca niste cobai. (Dr. John C. Willke, Barbara H. Willke, “Avortul. Intrebari si Raspunsuri”, Editura Provita Media, Bucuresti 2007, p.127)

Aceleasi pericole au fost identificate si de un seminar european pe problema comercializarii de ovule feminine si a exploatarii femeilor. Lucrarile lui, desfasurate la 30 iunie 2005, la Bruxelles, au fost deschise de anna Zaborska, parlamentar din Slovacia, presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului si Egalitate de Sanse (Partidul Popular European si a Democratilor Europeni).

Reprezentantii acestei coalitii largite de organizatii considerau ca cererea de ovule pentru reproducere si cercetare devine tot mai mare. Presiunile financiare determina scaparea de sub control a prelevarii de ovule. In special femeile cu venituri modeste sunt vulnerabile la exploatare.

Pe ansamblu, in tarile din Estul Europei, tari marcate de lipsa unui cadru legal si institutional bine pus la punct, situatia este favorabila diferitelor fenomene situate la limita atat a legalitatii, cat si a normalitatii. La golul legislativ si la presiunile financiare a acestui tip de trafic, se adauga saracia care afecteaza majoritatea acestor tari, fapt care contribuie, in egala masura, la predispunerea la mari compromisuri morale.

©Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply