Spitalul „Robert Debré” de la Paris scoate in evidenta problema cazurilor de constiinta cu care se confrunta medicii, cand trebuie sa determine daca fatul pe care il examineaza prezinta o afectiune de o „particularitate grava”, care justifica avortul. Intr-un documentar realizat de catre Karim Miské, pe Canalul de televiziune France 2, a fost abordata aceasta chestiune. Filmul documentar s-a numit „Un choix pour la vie” (O alegere pentru viata), care aduce in fata mai multe intrebari legate de aceasta tema: „trebuie sa se nasca un copil care are un risc de 10% de a prezenta retard mintal? Cum este decisa gravitatea handicapului? Care sunt limitele? Relatia medic-pacient se dovedeste cruciala si trebuie sa fie permanenta.”
Karim Miské subliniaza dificultatea de a raspunde deodata cererii „celor care doresc sa primeasca un bebelus, care are toate sansele de a prezenta un retard mintal grav” si a celor carora trebuie sa li se explice ca „buza de iepure nu poate justifica un avort”. Parintii sunt confruntati „cu dilema cea mai dureroasa din viata lor” si fac fata cu greu „incercarii la care sunt supusi”, fara o limita pusa de medic.
Documentarul de 50 de minute „Un choix pour la vie” pune problema daca legea incadreaza suficient avortul „care nu este fara consecinte”, caci pragul probabilitatii riscului de-a astepta un copil atins de o patologie grava variaza de la un spital la altul. Decizia este luata in calcul de colegiile medicilor, dar „decizia finala le apartine parintilor”. Profesorul Oury, prezentat in documentar, estimeaza ca „nu ei [parintii] trebuie sa poarte greutatea deciziei mortii copilului, care genereaza un sentiment enorm de culpabilitate”.
In Franta, este posibil sa avortezi pana in luna a noua de sarcina, daca copilului ii este detectata o boala de o gravitate particulara. Aceasta intarziere permite, desigur, aprofundarea testelor si, cateodata, chiar evitarea avortarii unui copil sanatos. Insa „e ingrozitor pentru toata lumea sa intrerupi o sarcina avansata”. Printre altele, fatul nu este considerat persoana in legea franceza: „mai intai se face o injectie de Penthotal in inima fatului, apoi se procedeaza la declansarea nasterii. Altfel, e vorba de infanticid.” (TeleObs, 23 mai 2009)