Senatorul Iulian Urban vine cu o nouă iniţiativă legislativă, de data aceasta, în domeniul reproducerii umane asistate. În expunerea de motive, senatorul PD-L ia în calcul două chestiuni: sterilitatea a 20% din cuplurile la vârsta procreării din România şi factorul demografic. Proiectul de lege prevede legalizarea statutului de mamă purtătoare. Proiectul de lege mai prevede ca „bărbatul şi femeia trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să fie vii, inseminarea artificială a femeii, cu sperma soţului decedat, fiind interzisă; să aibă vârsta biologică necesară pentru a procrea; să indeplinească criteriile medicale privind starea de sănătate fizică şi mintală; să fie căsătoriţi sau în măsură să probeze o viaţă comună de cel puţin 2 ani; să consimtă, în prealabil, la transferul de embrioni sau la inseminarea artificială.”
Sunt interzise: producerea abuzivă de embrioni, manipulările genetice pe embrioni, inseminarea post-mortem, comerţul cu embrioni, donarea ilicită de embrioni, traficul de gameţi, prelevarea de gameţi fără consimţământ, amestecul de gameţi, nedepistarea eventualelor boli transmisibile sau infecţioase, avortul selectiv al embrionilor de un anumit sex, prevăzut în reglementările internaţionale de bioetică ş.a. (UrbanIulian.ro, 9 mai 2009)
Comentariu Provita Media: Este binevenită iniţiativa dlui senator Iulian Urban, având în vedere că domeniul reproducerii asistate din România funcţionează deja de ani buni fără un cadru legal, timp în care au avut loc şi multe abuzuri, precum cazurile de trafic de ovule din 2005. Provita Media este împotriva legalizării statutului de mamă-purtătoare, care ar însemna, de fapt, o legalizare a exploatării femeii. De asemenea, este o falsă speranţă ideea că reproducerea asistată medical ar putea ameliora situaţia demografică din România. Pe de altă parte, un factor hotărâtor, care contribuie la scăderea natalităţii în România este numărul mare de avorturi, care, de ani buni, se menţine în jurul cifrei de 200.000 anual. Se ştie că una din consecinţele avortului, mai ales la vârste tinere, este sterilitatea. Dacă analizăm problema din punct de vedere al costurilor, statul ar putea mai degrabă să consilieze femeile sa nu faca avort şi sa încurajeze metodele de planificare naturală a familiei, care ar necesita costuri mult mai mici, decât reproducerea asistată. Proiectul senatorului Iulian Urban ar putea încadra din punct de vedere legislativ activităţile de reproducere umană asistată medical, pentru a se evita abuzurile. Remarcăm că legislaţia actuală reglementează reproducerea umană asistată medical prin Legea transplantului. O altă încercare de a introduce noi prevederi legislative privind acest domeniu este cea inclusă în proiectul noului Cod civil, care se referă la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator. (Asociaţia Provita Media)
Asociaţia Provita Media a trimis o scrisoare senatorului Iulian Urban: Observaţiile şi propunerile Asociaţiei Provita Media la proiectul de lege privind reproducerea umană asistată medical.