Pierdem si noi populatie, ca majoritatea tarilor din Europa

Interviu cu dr. Andrzej Winkler, psiholog, presedintele Societatii Parintilor Responsabili din Polonia

Dr. Winkler organizeaza si sustine cursuri de terapie individuala si in grup pentru femeile si barbatii care sufera consecinte emotionale in urma neglijarii, abuzului si avortului, utilizand terapia Hope Alive. A lucrat cu familiile dezintegrate multi ani. Impreuna cu sotia sa, Magdalena, predau consilierea in grup pentru victimele avortului si abuzului sexual. Este presedintele celei mai vechi organizatii pro-vita din Polonia, denumita Societatea Parintilor Responsabili. Familia Winkler are trei copii, Franciszek, Klara si Radoslaw.

– Domnule dr. Winkler, cat de mult este sustinuta miscarea pro-vita la nivelul societatii civile in Polonia?
– In Polonia, exista grupuri mari de oameni care ofera sustinere activitatii pro-vita. Nu e vorba de politicieni sau de medici implicati in aceasta activitate. Oamenii simpli sustin aceasta idee.

– Va avea Polonia probleme demografice in viitor?
– Facem parte din societatea globala. Pierdem si noi populatie, ca majoritatea tarilor din Europa. Cu alte cuvinte, ne inscriem in curentul general.

– Care ar fi principalele motive privind descresterea populatiei in Polonia, avand in vedere ca, prin interzicerea avortului, deja ati eliminat un motiv major in acest sens?
– Oamenii se concentreaza foarte mult asupra carierelor lor profesionale. Ei doresc sa aiba o slujba buna mai intai si apoi sa-si intemeieze o familie. In afara de aceasta, copiii nu sunt doriti extrem de mult. Acestia nu mai sunt rodul unei relatii durabile si bune. De cele mai multe ori, venirea lor pe lume este amanata, amanata…

– Este un lucru normal “sa-ti planifici un copil”? Termenul “a planifica” nu este foarte aproape de “a programa”?
– Desigur, atitudinea aceasta despre viata nu este dintre cele mai grozave. Dar oamenii vor sa faca fata nevoilor vietii, vor sa aiba slujbe, vor sa aiba bani sa-si sustina familia.

– Care este rolul contraceptiei in Polonia? Promoveaza guvernul contraceptia?
– Da. Ideile contraceptiei si ale “sexului protejat” sunt foarte mult sustinute de guvern.

– Cum se impaca aceste doua idei: pe de o parte, guvernul sustine nasterile si pe viitoarele mame, iar, pe de alta parte, sustine contraceptia.
– Cred ca e o confuzie la mijloc… In orice caz, in prezent guvernul doreste schimbarea actualei legi privind avortul. Dar presedintele este impotriva schimbarii legii. Recunoastem ca legea privind avorturile din tara noastra nu este dintre cele mai bune si ar mai fi loc pentru imbunatatirea ei, insa ea functioneaza si trebuie sa ne bucuram ca este o lege mult mai sanatoasa decat cele ale tarilor din jur. Este bine ca in prezent nu mai avem numarul mare de avorturi din trecut.

– De ce, totusi, la nivel global, nu se iau masuri, cand este evident faptul ca exista un proces de imbatranire a populatiei?
– Politicienii au propriile lor fantezii despre cum sa construiasca lumea noastra si cum ar trebui ea sa arate.

– Care credeti ca este cel mai bun mod de a te implica in miscarea pro-vita?
– Incercati sa va implicati in orice situatie puteti, facand lucruri reale in acest scop. Puteti sa va petreceti putin timp, o ora pe saptamana, jucandu-va cu copiii de la un orfelinat sau ajutand o familie cu copii, ai caror parinti muncesc din greu. Puteti sa incepeti prin a face pasi mici. Reactionati ori de cate ori puteti.

– Ce stiti despre miscarea pro-vita din Romania?
– Am auzit despre evenimentul de anul trecut de la 1 iunie care a avut loc la Cluj. O cunosc pe dna dr. Monica Campeanu, care lucreaza foarte mult in acest domeniu. Ii cunosc pe Agnes si Zoltan Konya de la Fundatia Agape din Cluj.

Interviuri realizate © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply