Franta: Raportul Consiliului de Stat din Franta privind revizuirea Legii bioeticii

Consiliul de Stat din Franta a dat recent publicitatii recomandarile sale privind revizuirea Legii bioeticii. Instanta suprema se pronunta in favoarea unui regim permanent de autorizare incadrata a cercetarii pe embrion si celulele embrionare.

In raportul sau, Consiliul de Stat aminteste ca cercetarea pe embrionul uman „ridica opozitii etice deoarece ea poate atenta (…) asupra [vietii] unei potentiale persoane umane si n-ar trebui sa faca loc transformarii persoanei in instrument.” In ciuda acestui fapt, Consiliul de Stat propune substituirea regimului actual de interzicere, combinat cu derogarea, pentru o perioada de 5 ani, cu un regim permanent de autorizare „incadrata in conditii stricte”. Aceste conditii „stricte” sunt urmatoarele: ca cercetarile sa fie „susceptibile de a permite progresul terapeutic important” si sa existe „imposibilitatea, in situatia cunostintelor stiintifice, de a face o cercetare identica cu ajutorul altor celule stem embrionare umane”.  Pe de alta parte, pertinenta cercetarilor autorizate ar trebui sa fie stabilita in prealabil: ea ar trebui sa respecte principiile etice si sa fie  facute pe embrionii numiti „supranumerari”, ce nu mai sunt obiectul unui „proiect parental”.

Privitor la diagnosticul prenatal (DPN), Consiliul de Stat estimeaza ca conditiile de acces se limiteaza la acesta si preconizeaza sa nu se impiedice si sa nu se intarzie accesul la tehnicile de depistare. De asemenea, acest organism  mai are in vederea intarirea informarii si sustinerii femeii insarcinate. In ceea ce priveste diagnosticul de preimplantare, Consiliul de Stat se pronunta pentru mentinerea actualei legislatii. Se preconizeaza in schimb reconsiderarea dublului diagnostic de preimplantare (bebelusul-medicament), prin faptul ca acesta pune problema riscului transformarii copilului intr-un instrument – si propune ca Agentia pentru Biomedicina sa reevalueze aceasta practica in 2016.

Referitor la conditiile de acces la procreare medicala asistata, Consiliul de Stat propune sa nu se modifice actualul status quo si sa se indeparteze posibilitatea deschiderii accesului la procrearea asistata medical femeilor singure sau cuplurilor de femei (lesbiene). Consiliul preconizeaza, de asemenea, sa nu se autorizeze transferul de embrioni post-mortem.

Consiliul de Stat propune ridicarea partiala a anonimatului donatorului de gameti si instaurarea unui regim, care sa combine accesul la anumiti donatori neidentificati si la posibilitatea ridicarii anonimatului, daca copilul o cere si daca donatorul consimte. Consiliul se pronunta pentru mentinerea principiului gratuitatii pentru donatorul de gameti, dorindu-se insa neutralitatea costului financiar pentru donator.

Consiliul de Stat estimeaza ca interdictia actuala a gestatiei pentru altul este justificata din considerente etice esentiale si se pronunta impotriva autorizarii acestei practici. Fara a modifica legislatia privind filiatia, Consiliul avanseaza cateva solutii punctuale pentru a diminua dificultatile practice ale familiilor in care acesti copii se nasc ilegal prin gestatie pentru altul.

Confruntat cu generalizarea si comercializarea testelor genetice, Consiliul de Stat spera sa incadreze aceasta piata noua si insista, in special, pe informare, cand aceste servicii sunt livrate „consumatorilor”.

Raportul Consilului de Stat consacra un capitol dezvoltarii bancilor de sange si sange din cordonul ombilical, aratand intarzierea Frantei in acest domeniu.

Privind chestiunea donarii de organe, Consiliul de Stat preconizeaza intarirea cadrului reglementativ privind aceasta practica „pentru a exclude toate indoielile existente in randul opiniei publice”.

Referitor la sfarsitul vietii, Consiliul de Stat se pronunta contra legalizarii eutanasiei, membrii acestui consiliu nedorind sa fie aplicat suicidul asistat si estimand ca acele putine cereri de eutanasiere existente vor disparea o data cu existenta unei ingrijiri paliative corespunzatoare.

Consiliul de Stat recomanda in sfarsit legiuitorului de a nu reinnoi obligatia reexaminarii legii in urmatorii 5 ani. (La Croix, 6 mai 2009, Le Monde.fr, 6 mai 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply