Biserica Ortodoxa Rusa, despre oportunitatea utilizarii metodelor de planificare naturala a familiei

Declaratia Consiliului Bisericesc si Social pe Probleme de Etica Biomedicala al Bisericii Ortodoxe Ruse despre oportunitatea utilizarii metodelor de planificare naturala a familiei

O mare parte din medicii obstetricieni si ginecologi, indiferent de caracterul nefast fiziologic si spiritual al contraceptiei, din pacate, promoveaza activ diverse metode de folosire a ei. In acelasi timp, exista alte metode eficiente, sigure si disponibile de rezolvare a problemelor privind nasterea pentru cuplurile casatorite. Printre acestea se afla metodele de planificare familiala naturala sau „metodele de recunoastere a perioadei fertile”,  in terminologia Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Aceste metode sunt folosite in peste 100 de tari si de peste 25% din populatia Europei. Eficacitatea lor (potrivit numeroaselor studii, realizate sub supravegherea OMS) este de 98-99%. Prin aplicarea acestor metode, 80% din cuplurile casatorite, cu un diagnostic indelungat de sterilitate, au conceput si au dat nastere la copii.

„Metoda de recunoastere a perioadei fertile” (MRPF) este o abordare stiintifica a problemei nasterii de copii, care se bazeaza pe cunostinte concrete de anatomie si fiziologia sistemului reproductiv al omului, pe determinarea ritmurilor ciclice ale fertilitatii si nefertilitatii cuplului casatorit. MRPF se bazeaza pe autoobservatie, care da posibilitatea sa se stabileasca cu mare precizie, chiar de catre cuplul casatorit, perioada fertila si nefertila din cadrul fiecaruli ciclu menstrual, precum si cel mai potrivit moment de concepere al unui copil sanatos.

Prin aplicarea acestei metode, nu se aplica mijloace care omoara copilul conceput. Sotii au posibilitatea morala si rezonabila a aplicarii cunostintelor lor despre procesele de zamislire a vietii omenesti. Metodele de planificare naturala a familiei sunt eficiente atat in cazul dorintei de a concepe un copil, cat si in cazul amanarii conceperii, daca, de exemplu, parintii au o boala infectioasa, au facut un examen de radiografie, au folosit anumite medicamente care ar putea fi daunatoare pentru sarcina sau ar putea duce la pierderea de sarcina, sau in cazul altor conditii si situatii, care ar putea fi pagubitoare pentru sanatatea viitorului copil.

Metoda de recunoastere a perioadei fertile da posibilitate sotilor sa continue in mod responsabil si constient familia si formeaza baza comportamentului parintesc. Transmiterea vietii devine astfel nu numai o actiune constienta, ci una care ia in calcul cerinte medicale: renuntarea la timp la fumat, reglementarea modului de viata ca sa corespunda perioadei de conceptie s.a.; participarea tatalui in realizarea planurilor, impreuna cu sotia, de continuare a familiei si alegerea perioadei conceptiei, ceea ce face posibila participarea lui reala in luarea de decizii si ii confera responsabilitate. Utilizarea MRPF nu aduce nici un rau moral sotilor. Familiile, in care sotii traiesc in acord cu legile firesti ale vietii omenesti, se caracterizeaza prin stabilitate si armonie familiala. Rezultatele cercetarilor efectuate in diverse tari (Austria, SUA) arata ca MRPF intareste legaturile conjugale, iar divorturile se intalnesc rar in aceste familii. Daca avortul si contraceptia abortiva  contravin evident aspiratiilor religioase,  MRPF nu intra in aceasta categorie, deoarece nu este legata de distrugerea vietii umane concepute.

MRPF nu este o metoda de contraceptie, ci este o metoda care se bazeaza pe atitudinea stiintifica  fata de reproducerea umana, o metoda care impleteste legile anatomiei, fiziologiei, endocrinologiei omului cu cele ale eticii.

Consiliul Bisericesc si Social considera ca medicii ginecologi si obstetricieni trebuie sa informeze, sa recomande si sa aplice aceasta metoda in baza faptului ca aplicarea ei:

  • Contribuie la diagnosticarea moderna a imbolnavirilor ginecologice, ajuta la diagnosticarea suficient de exacta a diverselor situatii patologice ale sistemului reproducator feminin (cicluri menstruale anovulatorii, insuficienta corpului galben, chisturi ovariene, imbolnaviri infectioase ale aparatului genital, pericolul pierderii sarcinii, pierderea de sarcina, diagnosticarea de hemoragii, permite determinarea exacta a varstei sarcinii etc.);
  • Nu tulbura procesele fiziologice naturale ale organismului femeiesc;
  • Ajuta familiilor in diverse conditii si situatii in functie de situatii date;
  • Poate fi folosita de femeile cu cicluri neregulate si cu durata diferita si, dupa nastere, in timpul lactatiei, in perioada de pre- si post-menopauza, precum si dupa incetarea folosirii contraceptiei;
  • Contribuie la crearea unei atmosfere de buna intelegere si respect reciproc intre soti, pastreaza stabilitatea familiei, care traieste in acord cu legile spiritual-morale si firesti;
  • Nu cere cheltuieli materiale;
  • Nu contravine aspiratiilor morale ale majoritatii popoarelor, culturilor si religiilor.

Comitetul Bisericesc si Social considera ca medicii ginecologi si obstetricieni, la recurgerea in practica lor la metoda de recunoastere a perioadei fertile, isi vor putea aduce contributia la rezolvarea problemelor de economie a populatiei si la oprirea proportiei ingrijoratoare a avorturilor, la oprirea utilizarii contraceptiei abortive si la stoparea degradarii spiritual-morale a popoarelor Rusiei”. (Sursa: www.bioethics.orthodoxy.ru)

Comentariu Provita Media: Metodele naturale de planificare familiala includ: metoda simpto-termica, denumita si metoda Roetzer, dupa numele medicului austriac care a descris aceasta metoda (1968), care se bazeaza pe autoobservarea mucusului cervical si a temperaturii bazale a corpului; metoda Billings, ce se bazeaza pe autoobservarea mucusului cervical. Interesul catre aceste metode de recunoastere a perioadei de fertilitate a femeii a crescut si din motive ecologice, din faptul ca metodele nu este pagubitoare pentru sanatate, sunt metode etice si morale, influenteaza pozitiv dezvoltarea legaturilor conjugale. Fiecare cuplu casatorit are dreptul la o cunoastere completa referitor la sanatatea sa reproductiva, are dreptul sa cunoasca totul despre fertilitatea lor individuala in fiecare zi din perioada reproductiva a vietii lor. O observare atenta asupra ciclului permite o determinare exacta a conceptiei copilului, ceea ce are o importanta enorma pentru dezvoltarea prenatala si pregatirea pentru nastere. Un ciclu menstrual neregulat nu reprezinta un obstacol in calea utilizarii acestei metode. Granitele fazei fertile ale ciclului sunt determinate dupa semne usor de observat si de interpretat. Metoda permite determinarea perioadei mai potrivite pentru conceptia unui copil, ceea ce are o importanta foarte mare in cazurile fertilitatii scazute, care, uneori este confundata cu sterilitatea.

Scopul fiecarei metode de recunoastere a fertilitatii este de a oferi informatii care ofera comfort psihologic pentru luarea unei decizii corecte, conforme cu planurile si posibilitatile familiei.

Folosirea metodelor de recunoastere a perioadei fertile nu contravine nici unei traditii culturale sau religioase. Metoda ofera doar informatii necesare fiecarei familii, iar utilizarea acestor informatii depinde de conditiile date ale unei familii date cu o anumita traditie, pe care o respecta.

In Romania, mai multe date despre metoda simpto-termica puteti afla de pe site-ul Asociatiei Programele Bunavestire Bucuresti.

About Post Author

Varia

Leave a Reply