Povestea lui Alfie Pattern, un tanar din Anglia, care a devenit tata la 13 ani, a relansat dezbaterile privind sexualitatea minorilor. In 2007, in Anglia si Tara Galilor, au fost inregistrate 8.196 de adolescente sub 16 ani insarcinate. Rata conceptiei la tinerele de 15-17 ani a ajuns de la 40,9 la mia de femei, in 2006, la 41,9 la mie, in 2007. Cea a tinerelor de 12-15 ani a depasit 7,8 la mie, in 2006, si 8,1 la mie, in 2007. In Franta, in 2007, 32 de adolescenti de 15 ani si 2 de 14 ani au devenit tati; 15 adolescente de 13 ani si 49 de 14 ani au devenit mame.
Pubertate prea precoce
Conform unui studiu efectuat de INSERM, publicat in februarie 2008, varsta pubertatii populatiilor occidentale s-a diminuat simtitor: astazi, in Franta, varsta medie a primei menstruatii este la 12,6 ani, situatie in care aceasta era de 17 ani, la mijlocul sec. XIX si de 14 ani, la mijlocul sec. XX. Primele semne de pubertate masculina survin in jur de 11,6 ani.
Esecul politicilor de prevenire
Aflate in continua crestere, cifrele sarcinilor precoce releva esecurile numeroaselor programe de educatie sexuala aplicate, in timp ce multiple decizii si programe faciliteaza accesul la contraceptie. Desi rata contraceptiei utilizate, in Franta, este cea mai mare din Europa, creste anual numarul sarcinilor la adolescente care avorteaza. Aceasta in contextul in care deputatul Bérangère Poletti a depus amendamente pentru un proiect de lege al spitalelor prin care se cere o mai buna informare asupra contraceptiei si o mai buna formare a medicilor. La 3 martie 2009, deputatii francezi au adoptat amendamentul ce stabileste in studiile de medicina un element specific privind contraceptia si intreruperea voluntara de sarcina (IVS). La doua zile dupa aprobarea acestuia, au fost adoptate amendamentul 453, care viza extinderea competentelor moaselor in domeniul prescrierii de contraceptive, si amendamentul nr. 455, conform caruia serviciile de medicina universitara trebuie sa poata elibera contraceptia de urgenta.
Avortul pentru confort
Publicatia Le Figaro a publicat un articol despre avorturile pentru confort. Responsabil al Laboratorului de etica medicala de la Universitatea Paris-Descartes, dr. Grégoire Moutel explica: „la origine, indicatiile unui avort implicau lipsurile materiale sau psihologice ale femeii, iar astazi avorturile tin mai degraba de confortul mamei, ceea ce nu este chiar in spiritul legii”. Dovada este aceasta: astazi, in Franta doua femei din 10 au doua si chiar trei avorturi. (Genethique.org, 3 aprilie 2009)