Procrearea asistata medical in Italia: reactii dupa decizia Curtii Constitutionale

Decizia recenta a Curtii Constitutionale italiene privind procrearea asistata medical, care a anulat o dispozitie de lege din 2004 ce limita la 3 numarul emrbionilor conceputi, inainte de implantare, a generat numeroase reactii.

Monsenior Elio Sgreccia, presedintele de onoare al Academiei Pontificale pentru Viata, este ingrijorat de consecintele acestei decizii, evocand spectrul unei derive eugenice. „Fara limite, este clar ca un numar foarte important de embrioni  va fi sacrificat. Medicul ar putea fi tentat sa-i selectioneze”, a declarat Msr Sgreccia, amintind ca Biserica Catolica recomanda femeilor sa nu faca recurs la PAM.

Cotidianul l’Avvenire, publica o opinie potrivit careia anularea limitei este „ingrijoratoare”, de asemenea, autorul unui articol din acelasi cotidian se intreaba asupra soartei „embrionilor care nu vor fi implantati”.

Potrivit datelor Ministerului italian al Sanatatii, implantarea obligatorie a 3 embrioni a antrenat cresterea numarului de tripleti in Italia (2,7%), un procentaj net ridicat fata de media euopeana (0,8%) in  perioada dinainte de intrarea legii in vigoare (1,8%). (Romandie News, 2 aprilie 2009; AFP/Leader Post, 2 aprilie 2009)

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply