Comisia pentru populatie si dezvoltare a ONU aminteste de obiectivele Conferintei de la Cairo

Cea de-a 42-a sesiune a Comisiei pentru Populatie si Dezvoltare a ONU, deschisa la 30 martie a.c., a amintit obiectivele Conferintei de la Cairo din 1994. Textul rezolutiei adoptate la finalul sesiunii, pe 3 aprilie, cere guvernelor sa-si intensifice actiunile pentru a atinge obiectivele fixate, in 1994, la Conferinta Internationala pentru Populatie si Dezvoltare (CIPD).

Comisia cere guvernelor „sa dea prioritate accesului universal la informare si la serviciile sexuale si reproductive, intelegandu-se prin aceasta «planificare familiala»” si sa recunoasca faptul ca „sanatatea sexuala si reproductiva, precum si dreptuile sexuale si reproductive (…) merita o atentie crescuta in ajutorul international si restabilirea de dupa criza economica”.

In cursul negocierilor, reprezentantii statelor Comores, Peru si Polonia au subliniat ca avortul ramane interzis in tarile lor. Mai multe delegatii, printre care cea ale Poloniei si Irlandei, au precizat ca toate referirile la „drepturile procreative” si la „serviciile de sanatate sexuala si reproductiva” trebuie sa se inscrie in cadrul CPID si sa nu promoveze avortul. Reprezentantul Norvegiei a regretat ca referirea la „serviciile sexuale si de avort” a fost retrasa din textul adoptat.

Directoarea executiva adjuncta a Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA), Purnima Mane, a declarat ca „UNFPA va continua sa sustina eforturile guvernelor si ale societatii civile in domeniul populatiei si al dezvoltarii, al sanatatii si al drepturilor reproductive, al promovarii femeii si al egalitatii dintre sexe”. (UN.org, 3 aprilie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply