Autor: Margaret Datiles, Sursa: Headlines Bistro
Noi cercetari confirma pericolele fertilizarii in vitro
Noi cercetari si studii care analizeaza riscurile si efectele potrivnice sanatatii ale fertilizarii in vitro ne arata ceea ce stiam deja: atunci cand este vorba de crearea noilor fiinte umane, Dumnezeu isi face treaba foarte bine.
Injectarea introcitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI), un tip de fertilizare in vitro, in care un singur spermatozoid este injectat direct in ovul, a fost asociata cu riscuri crescute de copii nascuti morti, precum si cu infertilitate sau cu alte tulburari grave de sanatate la generatiile care apar pe lume printr-o astfel de metoda. Metoda ICSI este folosita pe larg – cam doua treimi din conceptiile asistate medical din Europa apeleaza la ea -, din momentul in care a fost creata, in 1992, la Bruxelles.
Dr. Andre Van Steirteghem, unul dintre primii inventatori ai ICSI, a vorbit despre pericolele metodei la Conferinta Advancing Science Serving Society (Stiinta avansata in slujba societatii) din 2010. El a declarat ca procedura poate transmite mai departe, generatiilor viitoare, boli genetice, precum infertilitatea, diabetul, bolile de inima si obezitatea. Alte studii au legat ICSI de tulburari precum sindromul Beckwith-Wiedmann si sindromul Angelman.
De ce metoda ICSI prezinta riscuri crescute pentru sanatatea generatiei viitoare? Un motiv major il constituzie faptul ca ICSI „ocoleste” procesul selectiei naturale a spermatozoizilor, care apare automat in organismul femeii in timpul reproducerii naturale.
Cand un copil este conceput natural, el este rezultatul procesului de fecundare in care spermatozoizii sanatosi sunt selectati in defavoarea celor defectuosi, pentru fecundarea ovulului. In timpul actului sexual, un barbat fertil elibereaza in medie 400 de milioane de spermatozoizi, din care doar 1% supravietuiesc si-si fac drum spre ovul. Mucoasa cervicala ingrosata, aciditatea uterului si fortele fizice fac calatoria spermatozoidului spre ovul destul de dificila. Aceste dificultati functioneaza ca un proces de selectie naturala, care elimina milioane de spermatozoizi defectuosi genetic si creste sansele unui copil sanatos.
Luand in considerare aceste fapte biologice, este limpede ca reproducerea naturala umana se intampla astfel pentru un motiv anume si inca unul foarte bun. Aristotel a recunoscut acest principiu, spunand faimosul dicton: „Natura nu face nimic in van”.
In timpul discursului la conferinta amintita, dr. Van Seirteghem s-a referit la dezavantajele ICSI si in special a avertizat ca procedura poate permite si favoriza fecundarea ovulului cu un spermatozoid defectuos din punct de vedere genetic. El a subliniat, de asemenea, faptul ca metoda ICSI este supralicitata, in prezent. Dr. Allan Pacey, de la Universitatea din Sheffield (Marea Britanie) a fost de acord, subliniind ca avand in vedere aceste riscuri ale metodei, „chestiunea sensibila este ca ICSI sa se foloseasca doar atunci cand este absolut necesara”.
Un studiu din 2010, publicat in luna trecuta in revista Universitatii Oxford, Human Reproduction, avea concluzii asemanatoare privitor la riscurile de sanatate ale ICSI. Lucrarea „IVF and stillbirth: a prospective follow-up study”, avandu-i ca autori pe dr. K. Wisborg, dr. H.J. Ingerslev si dr. T.B. Henricksen, aducea in fata urmatoarele concluzii: „Comparativ cu femeile fertile, femeile care concepeau prin FIV/ICSI aveau un risc crescut de a naste un fat mort. Rezultatele noastre arata ca riscul crescut de fat mort la nastere observat in tratamentul de fertilitate este rezultatul acestui tratament sau al unor factori necunoscuti ce se refera la cuplurile care sunt supuse tratamentului FIV/ICSI.”
Studiul de asemenea arata ca FIV/ICSI are un risc crescut de patru ori mai mare al fatului mort la nastere in comparatie cu alte forme de tehnici ale reproducerii artificiale. Statutul reproducerii naturale ca cea mai sigura si desavarsita metoda a reproducerii umane este un exemplu de prim rang al relatiei complimentare dintre credinta si ratiune.
In documentul Dignitas Personae, Papa Benedict al XVI-lea scria: „Originea vietii umane are contextul sau autentic in casatorie si familie, unde este generata printr-un act care exprima iubirea reciproca dintre un barbat si o femeie”. El a specificat ca ICSI este o procedura ilicita din punct de vedere moral deoarece ea cauzeaza „o separare completa intre procreare si actul conjugal”.
Papa Benedict al XVI-lea a mai declarat, de asemenea, ca ICSI „incredinteaza viata si identitatea embrionului autoritatii medicilor si biologilor si stabileste dominatia tehnologiilor asupra originii si destinului persoanei umane”. ICSI nu este doar o procedura contrara credintei catolice, este, de asemenea, periculoasa din punct de vedere fizic, si dezaprobata de stiinta.
Pe scurt, noile studii stiintifice despre fertilizarea in vitro ne ajuta sa apreciem adevarul despre credinta noastra in ceea ce priveste tehnologiile de reproducere artificiala. Ele ne dau posibilitate, de asemenea, sa reflectam asupra bunatatii si minunatiei planului lui Dumnezeu si scopului Sau pentru tot ce a creat.
Fertilizarea in vitro © Asociatia Provita Media