67 avorturi la 100 de nasteri in Rusia

Sursa: Ria Novosti, 8 iulie 2010

Anumiti specialisti in demografie si-au exprimat, recent, ingrijorarea ca, la o suta de nasteri vii, in Rusia, se fac 67 de avorturi. O tara atat de mare ca Federatia Rusa are in prezent are doar 26 de milioane de copii. Peste 20% din cuplurile din Rusia nu au copii deloc. Aproximativ 2 milioane de avorturi au loc in fiecare an in aceasta tara. Avorturile se fac adesea femeilor foarte tinere: in 2009, aproape 90 de mii de avorturi au fost facute tinerelor sub 19 ani, sustine Pavel Astahov, delegat pentru drepturile copilului de pe langa Presedintia rusa. Statul pastreaza tacerea asupra acestei probleme, observa Elena Mizulina, presedintele Comisiei pentru problemele familiei, femeii si copilului din Duma de Stat.

In perioada sovietica, statisticile aratau ca femeile „faceau, in medie, cel putin 5 avorturi in stadiul initial al sarcinii”. Astazi, motivele care explica numarul ridicat al avorturilor nu sunt neaparat socio-economice, sustine jurnalista Olga Sobolevskaya. In anul 2009, s-a inregistrat, totusi, rata cea mai mare a natalitatii (1 764 000), incepand cu 1991. Cu toate acestea, demografii sunt ingrijorati. Desi asistenta financiara si sociala din partea statului incurajeaza familiile sa aiba copii, conjunctura economica nu este determinanta in materie de planificare familiala decat pentru 8% din familii, spune Serghei Saharov, director adjunct la Institutul de Demografie de la Scoala Superioara de Economie.

Exista apoi motive „ideologice”, care, deja de peste 20 de ani stau la baza refuzului numeroaselor cupluri de a avea copii. Urmare a importului de „valori occidentale”, in Rusia, explica Serghei Saharov, persoanele de varsta reproductiva au alte prioritati, precum definitivarea carierei profesionale si nevoia de a se realiza. Transmiterea de „stereotipuri familiale” ar explica, de asemenea, declinul natalitatii: fosti copii unici, adica majoritatea adultilor de astazi, nu mai doresc, probabil, sa aiba mai multi copii. In mod general, nasterea a celui de-al treilea copil este considerata ca fiind indezirabila.

Pentru prevenirea avortului, anumiti experti doresc ca psihologii, medicii si asistentii sociali sa investeasca activ in instruirea tinerelor din scoli, apoi in serviciile de obstetrica si ginecologie si in serviciile de sprijin psihologic. In diferite regiuni din Rusia lucreaza asociatii de sprijin pentru femeile insarcinate, in situatie de criza.

Astazi, in clinicile private de avort, avortul se practica „fara incetare”, 24 de ore din 24, iar publicitatea acestor uzine este supraabundenta in majoritatea mijloacelor de media. Se poate spune atunci ca avorturile in stadiul initial al sarcinii continua sa fie mijlocul principal al planificarii familiale in Rusia.

Elena Mizulina considera drept inacceptabila posibilitatea „de-a avorta aproape fara restrictii pana in saptamana a 12-a de sarcina”. Ea evoca mijloacele concrete care ar putea ajuta la reducerea avorturilor, printre care ascultarea de catre mama a batailor inimii la ecograf. Actualmente, un grup interministerial lucreaza la un astfel de proiect de lege.

Stiri © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply