Fundația Soros analizează familia din România

Fundatia Soros Romania a lansat Barometrul de Opinie Publica pentru luna mai, cu tema „Viata in cuplu”. Cercetarea ofera informatii despre numarul de persoane care au un partener de viata, o analiza a rolurilor in familie, conditiile necesare pentru o casnicie fericita, viata sexuala si toleranta fata de minoritatile sexuale, cunoasterea  si utilizarea metodelor de contraceptie. (Romania libera, 24 iulie 2007)

Rezultatele acestuia arata ca, la romani, in casatorie conteaza: iubirea – 84%, fidelitatea – 77%, increderea reciproca – 76%. Referitor la nasterea si cresterea de copii, 85% dintre adulti isi doresc cel mult doi copii. 75% dintre respondenti au declarat ca lipsurile materiale determina controlul nasterilor in cadrul familiei, iar trei sferturi din acestia spun ca apeleaza la metode contraceptive. Cuplurile homosexuale sunt respinse de romani. 52% dintre respondenti sustin ca nu-i accepta pe homosexuali. (Romania libera, 25 iulie 2007)

Ancheta a fost realizata in perioada 21 mai-4 iunie, pe un esantion de 1.999 de persoane. Aproape doua treimi dintre romanii isi doresc relatii de lunga durata si peste 50% finalizeaza prin a se casatori, iar casatoria fara acte, cu alte cuvinte, concubinajul, este preferat doar de 6%.

Cele mai importante lucruri in viata personala a romanilor sunt familia, dar nu neaparat copiii, si sanatatea. Copiii au fost declarati drept “cel mai important lucru” doar de 8% dintre respondenti. Motivele pentru care romanii nu fac mai mult de 2 copii par a fi de natura materiala, conform respondentilor. (Curentul, 25 iulie 2007) (Adevarul, 25 iulie 2007)

About Post Author

Varia

Leave a Reply