Ziarul „Curentul” arata ca Romania ocupa in continuare locul I la rata avorturilor din Europa. Din doua sarcini, una este avortata. Un studiu al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala arata ca 43 % din femeile intervievate au facut cel putin un avort in decursul vietii si ca 29 % au facut doua avorturi. Peste 20 % din femei au facut 4 avorturi.
Potrivit ziarului „Curentul”, cauzele apelarii la avort ar fi „mentalitatile gresite, lipsa de informatii sau lipsa mijloacelor pentru procurarea contraceptivelor”. Autorul articolului subliniaza: „dupa opt saptamani de la conceptia pruncului, acesta are deja toate organele formate. Mai mult, poate simti durerea. Bebelusilor le bate inima, dar se va opri cand va fi rupta in bucati prin chiuretaj sau prin aspiratie. Oare nu se poate numi aceasta o crima? Religia spune ca da.”
Aflam din acest articol ca, in Romania, se desfasoara un program national de planificare familiala, coordonat de Ministerul Sanatatii, cu sprijinul organizatiilor nonguvernamentale, inca din 2002. In cadrul acestui program, femeile din mediul rural beneficiaza de contraceptive gratuite, distribuite prin intermediul medicilor de familie. Cu toate acestea, conform unui studiu efectuat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), 48% din romance nu folosesc nicio metoda contraceptiva, iar o romanca din cinci foloseste metodele naturale: metoda calendarului, coitus interruptus, spalaturile vaginale. SECS sustine ca astazi, pe piata romaneasca, exista aproape toate contraceptivele folosite in lume: peste 20 de tipuri de pilule contraceptive, trei produse contraceptive injectabile, prezervative de toate felurile, sterilete cu cupru si cu hormoni. In Romania exista 200 de cabinete de planificare familiala si peste 2000 de medici ginecologi, care ofera consiliere pe probleme de planificare familiala. (Curentul, 12 mai 2007)