Sunt donatorii de organe morți cu adevărat?

Sursa: BioEdge, autor: Xavier Symons, 5 mai 2018

 

Când se poate spune că cineva este mort? În spatele simplității aparente a întrebării se află preocuparea etică esențială pentru donarea de organe. Într-adevăr, există un dezacord semnificativ cu privire la criteriile la care ar trebui să ne raportăm pentru a evalua moartea unei persoane.

Referința standard pentru câteva decenii a fost criteriul „morții cerebrale”, conform căruia un pacient poate fi declarat mort după ce a avut loc „moartea totală a creierului”. Moartea cerebrală  totală se referă la întreruperea completă și ireversibilă a funcției cerebrale, de obicei cauzată de traume, anoxie sau tumori.

Cu toate acestea, în ultimii ani, chirurgii de transplant de organe au recurs la o altă definiție a morții, mai contestată din punct de vedere etic, numită „criteriul circulator al morții”. „Decesul circulator” se referă la sfârșitul definitiv al funcției cardio-pulmonare, după care țesutul cerebral începe să se deterioreze rapid (dacă asta nu s-a întâmplat deja).

Potrivit partizanilor criteriului circulator, inima unui pacient nu va reîncepe niciodată să bată spontan după aproximativ 2 minute de absență a pulsului. Se consideră că este acceptabil din punct de vedere etic să se înceapă recoltarea de organe, odată ce această perioadă scurtă de timp a trecut.
(Există, în practică, diferite perioade de timp, specificate de autoritățile de reglementare în domeniul sănătății pentru a determina momentul în care achizițiile de organe pot începe, de obicei între 75 de secunde și 5 minute).

Cu toate acestea, mulți cercetători au contestat acest criteriu mortal cardio-pulmonar, spunând că el nu indică neapărat că a avut loc moartea. Ei subliniază că resuscitarea cardio-pulmonară ar putea să reînvie inima unei persoane chiar și atunci când auto-resuscitarea a devenit imposibilă.

Bioeticianul Robert Veatch de la Institutul Kennedy pentru Etică, a luat recent această poziție, subliniind irelevanța conceptului de auto-resuscitare. El recomandă așteptarea ireversibilității fiziologice și afirmă că „moartea trebuie declarată ori de câte ori este fiziologic imposibil să se restabilească funcția creierului”.

About Post Author

Varia

Leave a Reply