Parlamentul Pan African și Ipas sunt de acord să promoveze avortul

Sursa: PNCI, noiembrie 2017

Parlamentul Pan African (PPA) al Uniunii Africane relatează că în cursul reuniunii sale recente din Midland, Africa de Sud, PPA „a dat un impuls pentru promovarea avorturilor în condiții de siguranță și legale, dedicând o serie de dezbateri pe subiect, și semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu Grupul activist de reproducere, Alianța Ipas Africa”.

Ca grup de activiști pentru avort, Ipas efectuează avorturi, promovează avortul și instruiește lucrătorii din domeniul sănătății în tehnicile de avort. Grupul are un angajament de mai mult timp cu oficialii din Uniunea Africană și Comisia Africană pentru a promova accesul la avort, precum și o colaborare cu diferite ministere naționale de sănătate. Comunicatul de presă al PPA detaliază că anume cu ajutorul Ipas PPA s-a angajat pentru prima dată în promovarea avortului, în iulie 2015, „când membrii Comisiilor de sănătate, de muncă și de afaceri sociale au discutat în comun mortalitatea și morbiditatea maternă din cauza avorturilor nesigure din Africa cu Comisia de gen, familie, tineri și persoane cu dizabilități, în parteneriat cu Ipas”.

În cursul reuniunii parlamentarilor, Hon Zalikatou Diallo din Guineea-Conakry, un participant frecvent la adunările parlamentarilor sponsorizate de IPPF, a prezentat utilizarea unui set de instrumente de advocacy pentru avort si a cerut parlamentarilor să urmeze o „abordare bazată pe drepturile omului” pentru a schimba legile privind avortul. Setul de instrumente de advocacy „subliniază provocările și lacunele în cadrul juridic existent și abordează rolul membrilor PPA în promovarea avorturilor sigure și legale pe plan intern” și „oferă recomandări practice cu privire la modul de a implica părțile interesate în procesul de dezincriminare a avortului și de a oferi strategii de advocacy pentru reforma sănătății reproducerii la nivel național”.

Nu toți parlamentarii au fost de acord cu agenda pro-avort. Parlamentarii ugandezi Anifa Kawooya și Jacquiline Amongin s-au opus și au apărat poziția pro-life a Ugandei.

Kawooya a informat legiuitorii PPA despre poziția Ugandei privind avortul, spunând că, în contextul african, în condiții de siguranță sau legale, practica este dezaprobată. „Sunt un avocat hotărât al drepturilor femeilor, dar când vine vorba de avort, am rezerve foarte mari. Acesta este un domeniu în care avem nevoie de o gândire profundă și vreau să mă dezasociez de acest instrument de advocacy, atât eu, cât și țara mea”, a spus ea.

About Post Author

Varia

Leave a Reply