Problema consilierii post-avort in Romania

Autor: Larisa Iftime, 2 februarie 2007

Schimbarile din Romania, dupa 1989, nu si-au intrerupt ritmul metamorfozarilor prognozate si de sociologi, metamorfozari, care scot la iveala fetele unor monstri ce sperie pe majoritatea oamenilor.

Nu vom discuta aici despre problemele financiare si despre cortegiul consecintelor sociale. De fapt, poate pe acest palier lucrurile incep sa capete o anumita coerenta. Vom incerca sa punctam, insa, ce fantasme a declansat fenomenul avorturilor.

O greseala pe care au facut-o liderii politici ai anilor 90 a fost aceea de a lega democratia de liberalizarea avorturilor, considerandu-le lucruri complementare. Ideea avortului a fost insuflata prin diferite campanii mai ales de folosire a contraceptivelor si, apoi, a conceptelor din ideologia feminismului ca fiind una comuna unei societati democratice si de neclintit. Avortul a devenit si pentru varstnici, si pentru tineri, o procedura medicala. Iar pilulele hormonale abortive, o necesitate zilnica. Aceeasi situatie se intalneste si in multe tari occidentale.

Numarul avorturilor, pentru majoritatea oamenilor, nu reprezinta decat o cifra oarecare din coloanele statisticilor cu care ii bombardeaza presa. Sociologii si chiar psihologii considera problema avortului una tabu, dar discuta cu dezinvoltura despre liberalizarea moravurilor din jurul vietii sexuale. Din datele pe care le-am monitorizat in ultimii trei ani am remarcat niste corelatii care ar putea da raspunsuri la cateva probleme ce se contureaza amenintator in anii care vin.

Constatam ca, din 2005, rata imbolnavirilor de cancer de col uterin a crescut brusc, astfel incat, in Romania, apar cele mai multe cazuri noi (peste 30) la 100.000 de locuitori, nu din Europa de Est, ci de la nivelul intregii Europe. Situatia este asemanatoare la cancerul mamar (locul 3). In ambele cazuri, medicii de specialitate numesc drept cauze generale: avortul cu consecintele sale, numarul mare de parteneri sexuali, coborarea varstei inceperii vietii sexuale si cea a efectuarii primului avort, cresterea infectiilor sexuale etc. Am luat in calcul doar realitati fizice, care sunt monitorizate de institutiile Ministerului Sanatatii. In aceste statistici, se observa corelari clare intre avort, liberalizarea avortului si situatia sanatatii populatiei feminine, in general. Luate pe rand, datele sunt de necontestat: avorturile au crescut, varsta inceperii vietii sexuale si a avortului a coborat mult sub 18 ani, iar infectiile cu transmitere sexuala pur si simplu nu mai pot fi controlate.

Unii sustinatori ai sexului liber ar putea sa aduca in discutie vechi slogane: adica, numarul mare de cazuri de cancer reprezinta consecinte ale vremurilor de dinainte de 1989. Insa, daca punem cap la cap date din statisticile actuale, vedem ca numarul mare de cazuri de cancer a crescut alarmant la tinerele femei (in jur de 35 de ani).

Pana acum am adus in discutie date despre realitatea fizica ce este vizibila.

Vedem, insa, ca tot mai multe tragedii se desfasoara si in lumea care, in aparenta, nu se vede. Date statistice recente arata o inrautatire a sufletului, implicit, a psihicului oamenilor. Un sondaj CURS, ca si analizele Centrului de Diagnostic si Tratament al Depresiei, ce functioneaza pe langa Spitalul Central din Bucuresti, anunta o adevarata epidemie (daca se poate spune asa) a depresiei in randul romanilor. In prezent sunt inregistrati aproape 2 milioane de depresivi, in randul carora ponderea femeilor e cea mai mare. Specialistii estimeaza ca, in 2010, aceasta boala va fi cea mai intalnita, devansand bolile cardiovasculare.

Literatura clasica din domeniul psihologiei arata ca o trauma (fizica sau sufleteasca) produce o suferinta cu o amploare necunoscuta, suferinta care se cuibareste in sufletul celui suferind. Ea se poate manifesta ca o boala psihica, imediat dupa producerea evenimentului nefericit sau, daca nu are toate conditiile, ramane nestinsa acolo. Ca un dusman, ea asteapta un prilej sa atace, cand apar alte dureri.

Am facut aceasta descriere, mult simplificata, a suferintei post-avort, facand analogie cu psihozele post-traumatice din literatura medicala, ca sa intelegem ca drama femeilor care sufera psihic din cauza avortului este mare.

Sa ne inchipuim ca numarul tinerelor si adolescentelor care fac avort creste. Dupa ce li se insufla ca avortul este o simpla procedura medicala, ce trauma si ce chinuri sufletesti trebuie sa sufere ele mai tarziu! Daca durerile fizice se pot vindeca mai usor, emotiile si sentimentele raman rani iritabile, ce pot sa nu se vindece ani intregi. Sufletul si psihicul acestor tinere femei si al tuturor femeilor care au facut avort are nevoie de vindecare.

Pe de alta parte, mediul social in care domina o stare atat de nelinistitoare, cu multe femei suferinde psihic, asa cum arata statisticile, constituie o cauza de amplificare a durerilor vechi, produse inevitabil de numarul mare de avorturi. Statisticile arata ca, in medie, o romanca a facut dou-trei avorturi.

Am incercat sa prezentam cateva idei pe care ni le-am format pornind de la datele despre avort si contraceptie, date pe care Asociatia Provita Media le-a monitorizat de-a lungul a peste trei ani. Mult mai multe detalii cititorii pot gasi in arhiva buletinelor noastre. Pe aceasta cale, anuntam cititorii ca Asociatia Provita Media isi propune sa dezvolte activitati de informare cu privire la traumele sufletesti produse de avort. Sa incercam sa ajutam femeile care sufera si care sunt lipsite de sprijinul de care au nevoie.

Editoriale © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply