Suferinta de dupa avort

Sursa: Life News, 28 noiembrie 2010

O serie de psihiatri spun ca nu au intalnit femei care sa nu sufere consecinte psihice dupa avort. In perioada 1980-1990, dr. Vincent Rue a folosit pentru prima data termenul de sindrom post-avort, pentru a descrie dificultatile emotionale ale femeilor dupa un avort. Aceasta tulburare este similara cu sindromul de stres post-traumatic si se manifesta prin incapacitatea unor femei de a-si exprima furia si sentimentele de vinovatie. Femeile nu fac intotdeauna legatura dintre avort si suferinta lor, caci avortul duce adesea la anchilozare emotionala, mecanism de aparare prin care femeia se protejeaza de tulburari.

Suferinta femeilor dupa avort este refuzata sa fie recunoscuta si de societate insasi, care este favorabila avortului, avand in vedere legile de legalizare a acestuia. Atat societatea, in general, cat si corpul medical, adesea ignora sindromul post-avort. Medicii care practica avortul nu abordeaza acest subiect cu pacientele lor, probabil pentru ca ei insisi sunt prinsi in propriile sentimente de vinovatie. Atiunci cand prietenii nu critica alegerea avortului, ei tind sa nege suferinta rezultata din avort. Politicul este, de asemenea, orb la suferinta,daca ne gandim ca putine legi privind avortul nu prevad prevenirea acestuia sau tratamentul unei atare tulburari. Chiar daca mai multi factori influenteaza experienta avortului, nu este o exagerare sa spunem ca fiecare femeie va avea de suferit, mai mult sau mai putin intens si mai mult sau mai putin constient, in urma unui avort. Prin urmare, este necesar sa se recunoasca suferinta. Indiferent de stadiul sarcinii, realitatea psihica a copilului este de netagaduit pentru mama si de aceea este esential doliul. LifeNews citeaza treizeci de studii, publicate in ultimii cinci ani, care arata modul in care un avort pune in pericol sanatatea mintala a femeilor.

Comentariu Provita Media: incercarile de a face consilierea pre-avort obligatorie prin lege in Romania au fost respinse de fiecare data.

Suferinta psihica post-avort © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply