Riscul cancerului indus de pilula

 

Autor: dr. Chris Kahlenborn

Dr. Chris Kahlenborn este medic-terapeut la o clinica privata din Altoona, SUA. El este autorul studiului Breast Cancer, Its Link to Abortion and Birth Control Pill (Cancerul mamar, legatura sa cu avortul si pilula de control al nasterii), pe baza caruia a fost scris textul care urmeaza.

Cum poate cauza pilula cancer mamar ?

Doua dintre cele mai importante tipuri de hormoni care controleaza reproducerea sunt estrogenii si progesteronii. Pilulele de control al nasterii sunt compuse din estrogeni si/sau progesteroni sintetici. Experimentele au aratat ca acesti hormoni fac ca celulele sanului femeilor sa se divida mai rapid, ceea ce le face sa fie afectate mai usor de carcinogeni agentii care cauzeaza cancerul.

A fost dovedit acest lucru ?

Da. Optsprezece din douazeci de studii realizate, incepand cu 1980, privind legatura dintre pilula de control al nasterii si cancerul mamar au aratat ca utilizatoarele pilulei au un risc mai mare de a face cancer mamar decat neutilizatoarele pilulei. O analiza a cercetarilor facute din 1990 pana in acel moment [1], a aratat ca femeile care utilizau pilula de 4 ani sau mai mult, inainte de prima lor sarcina dusa la termen, aveau un risc crescut cu 72% de a dezvolta cancer mamar.

Ce inseamna faptul de a avea un risc crescut cu 72% de a dezvolta cancer mamar ?

Un risc crescut cu 72% inseamna un risc crescut cu 72%, fata de situatia anterioara. De exemplu, daca o persoana are un risc de 10% de a face cancer, o crestere cu 72% inseamna un risc de pana la 17,2%.

Cat de grava este problema cancerului mamar ?

Cancerul mamar este o forma care ocupa primul loc printre tipurile de cancer la femei si constituie cauza principala a decesului de cancer printre femeile din SUA, in varsta de 20-59 de ani. Tot in SUA, in fiecare an, aproximativ 175.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san si peste 43.000 de femei mor din aceasta boala [2]. Aceasta inseamna ca o femeie din opt, din SUA, va face cancer mamar, la un moment dat, in timpul vietii, si o patrime din aceste femei vor muri din aceasta cauza. Utilizarea pilulelor de control al nasterii, in special la o varsta foarte tanara, creste simtitor riscul acestora de a face cancer mamar. Acest risc creste chiar mai mult cand este combinat cu alti factori de risc ai acestui tip de cancer cum ar fi avortul provocat, tratament hormonal (suplimentarea cantitatii de estrogen), existenta cancerului mamar in familie si alti factori.

Exista anumite grupuri de femei expuse unui pericol mai mare decat altele ?

Cercetarile arata ca pilula creste riscul cancerului mamar mai mult la anumite grupuri de femei decat la altele. Grupurile de femei cu un risc mare sunt in special tinerele, femeile tinere care nu au nascut, femeile care au un caz de cancer in familie, cele care au luat pilule de control al nasterii o perioada indelungata (patru ani sau mai mult) si tinerele femei de culoare.

De ce sunt expuse unui pericol mai mar femeile de culoare ?

Cancerul mamar, in SUA, este prevalent la tinerele de culoare mai degraba decat la femeile albe de aceeasi varsta (de exemplu, 45,6 in comparatie cu 40,3 de noi cazuri la 100.000 de femei [3]) aceasta fiind cea de-a doua cauza de deces din cauza cancerului (prima fiind cancerul de plamani) printre femeile de culoare. Aceasta ar putea fi si o consecinta a utilizarii mai frecvente a contraceptivelor hormonale si/sau a unei frecvente mai mari a avortului in randul acestora. Femeile de culoare care dezvolta cancer mamar de obicei au o forma mai agresiva a bolii, fapt care duce la o speranta mai mica de viata [4].

Ce se intampla daca am avut un caz de cancer mamar in familie ?

Femeile care au avut cu caz de cancer mamar in familie si utilizeaza contraceptive orale au un risc crescut ce provine din ambii factori. De exemplu, daca mama sau sora unei femei au avut cancer mamar, riscul acesteia din alti factori, cum ar fi avort si/sau contraceptive orale este cu atat mai mare.

Anumite contraceptive au un risc mai mare decat altele ?

Da. Studiile stiintifice au aratat ca riscul cancerului mamar se tripleaza in cazul femeilor care au utilizat Depo-Provera timp de doi ani sau mai mult, inainte de varsta de 25 de ani [5]. Norplant, care utilizeaza acelasi tip de substante ca si Depo-Provera, ar putea comporta acelasi risc.

Alte tipuri de cancer sunt influentate de contraceptivele orale ?

Contraceptivele orale scad riscul cancerului ovarian si uterin, insa cresc riscul cancerului mamar, cervical si de ficat. Se estimeaza ca alte 40.000 pana la 80.000 de noi cazuri de cancer vor aparea in SUA anual, cand se va lua in considerare si efectul contraceptivelor orale asupra tuturor tipurilor de cancer.

Exista si alte riscuri din cauza contraceptivelor ?

Desigur. Binecunoscutele efecte colaterale ale pilulei includ o frecventa crescuta a cheagurilor de sange, tensiune mare, atac de cord, migrene, depresie, pierderea libidoului si o serie de alte dereglari. Mai putin cunoscut este faptul ca contraceptivele orale si progesteronii injectabili (cum ar fi Depo-Provera) cresc foarte mult riscul contractarii si transmiterii bolii HIV/SIDA [6,7]. In plus, contraceptivele moderne orale cauzeaza avorturi precoce [8].

Cum ma pot proteja ?

Multi dintre factorii de risc cunoscuti pot fi evitati: expunerea la hormoni (inclusiv contraceptivele hormonale), avortul, abuzul de alcool, obezitatea si expunerea la radiatii. In plus, exista o reducere semnificativa a riscului cu fiecare copil pe care o femeie il naste. Fiecare luna de alaptat reduce riscul cancerului mamar, precum si nasterea de copii la o varsta tanara. Vitamina A (care nu trebuie luata in doze mari de catre femeile care ar putea ramane insarcinate) si unele medicamente cu anti-estrogen ar putea oferi o oarecare protectie. Orice femeie, in special daca are unul dintre factorii de risc amintiti, trebuie sa consulte in mod regulat medicul si sa-si examineze frecvent sanii.

Referinte bibliografice

1.      Romieu I, Belin J et al., Oral Constraceptives and Breast Cancer Review and Meta-Analysis, Cancer, 1990; 66: 2253-2263

2.    Landis SH et al., Cancer Statistics, 1999, CA Cancer J Clin., 1999; 49:12-23

3.    National Cancer Institute, SEER Cancer Statistics Review, 1973-1992: Tables and Graphs. Bethesda, Maryland.

4.    Olsson H, Ranstam J et al., Proliferation and DNA ploidy in malignant breast tumors in relation to early contraceptive use and early abortions, Cancer, 1991; 11: 2043-2046

5.     Skegg DCG, Noonan EA et al., Depot medroxyprogesterone acetate and breast cancer (A pooled analysis of the World Health Organisation and New Zealand Studies), JAMA, 1995: 799-804.

6.    Ungchusak et al., Determinants of HIV infection among female commercial sex workers in northern Thailand: results from a longitudinal study, J Ac Immun Defic SynHum Retro, 1996, 12: 500-507.

7.     Mostad SB et al., Hormonal contraception, Vitamin A defficiency and other risc factors for shedding HIV-1 infected cells from the cervix and vagina, The Lancet, 1997. 350: 922-927

8.    Larimore WL, Stanford J., Postfertilization effects of oral contraceptives and their relationship to inform consent, Arch Fam Med, 9; 2000: 126-133.

9.    Hilgers, TW, Stanford, JB., Creighton Model NaProEducation Technology for Avoiding Pregnancy, Journal of Reproductive Medicine, 1998; 495-502 vezi si Naprotechnology.

Pericolele contraceptiei © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply