De la avortul chirurgical, la avortul hormonal

Autor: Larisa Iftime, publicat in Dosar Provita Media nr. 25, august 2003

Contraceptia a devenit un concept fara de care societatea de astazi, in aspectele ei negative, nu poate fi inteleasa. Printr-o logica anume, ideea isi mentine o incarcatura pozitiva, la nivelul imaginii publice. Cu cat cresc ororile avortului, cu atat contraceptia se arata ca o solutie acceptata de o majoritate larga. Raul cel mare, care este avortul, poate fi atenuat printr-un rau mai mic. O asemenea logica pare a fi propulsata mai ales de breasla medicilor.

Acest mod de a gandi vine si in sprijinul unor strategii de manipulare. Sub amenintarea raului mare, avortul, care creste in dimensiuni mai ales in tarile sarace, nu mai exista rabdare pentru a cerceta ce se ascunde sub paravanul contraceptiei. Schimbarile tehnologice, formulele noi de produse, care sunt rezultatul unei industrii profitabile, nu sunt analizate cu atentie. Cuvantul “contraceptie”, in asemenea conditii, a devenit impropriu. El semnifica produse care au ca efect real avortul. Medicii, care sunt cei autorizati, ar trebui sa-si spuna cuvantul. in mod paradoxal, aceste voci nu se aud.

Lucrurile, se pare, au evoluat peste asteptarile tuturor. Este greu sa explici oamenilor ca avortul creste si pentru ca a crescut gradul de folosire a contraceptivelor. Vocea organizatiilor pro-vita, care spune raspicat: contraceptivele dezleaga total piedicile vietii sexuale, nu este auzita. A devenit deja un fenomen acceptat de toti inceperea vietii sexuale cu mult inaintea casatoriei si, mai mult, la varsta celei mai fragede adolescente. Argumentele sociologilor sau ale unor ginecologi de buna credinta au fost turtite de forta contraceptivelor. Contraceptivele au impus un mod de viata la tineri. Avorturile chirurgicale sunt inlocuite, in mare parte, cu avorturile spontane, cele determinate de pilulele hormonale. Acest fapt este inregistrat ca o realitate pozitiva. Nu mai conteaza ca exista un numar, care creste mereu, de adolescente care apeleaza tot mai des la cabinetele de obstetrica si ginecologie, pentru a face avort, ca exista tot mai multi copii in afara casatoriei, ca se inregistreaza tot mai multe cazuri de cancer mamar si genital.

In Romania, toate aceste realitati cresc in amploare. Efectele contraceptivelor se vad si se simt. Toate au incarcatura negativa. Doar imaginea contraceptivelor vazute ca o solutie la avort creste. Este, cred, momentul ca acest fenomen al utilizarii contraceptivelor sa fie analizat cu toata rigoarea.

Editoriale © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply