Fata nevazuta a contraceptivelor

Autor: Larisa Iftime, publicat in Dosar Provita Media nr.8, martie 2003

Este regretabil ca toate ziarele din ultima perioada au difuzat informatiile oferite de Ministerul Sanatatii si Familiei, referitoare la promovarea politicilor de contraceptie in Romania, fara a proceda la o minima documentare prealabila. Toata lumea este de acord ca in Romania situatia avortului si cea referitoare la evolutia bolilor cu transmitere sexuala au atins un nivel de gravitate nemaiintalnit. Lucrurile, privite din orice pozitie, respectand o informare corecta, sunt scapate de sub control. Strategiile ministerului au fost alcatuite pe picior, daca luam in calcul cel putin ultimele programe referitoare la promovarea asa-zisei contraceptii moderne, in mod special a contraceptiei hormonale abortive. Au fost nesocotite cateva lucruri importante, care tin de efectele nocive ale contraceptiei hormonale.

Promovarea contraceptiei nu reduce numarul de avorturi. Studii efectuate in Statele Unite, in anii ”90, au aratat ca o treime din avorturile inregistrate in statele americane erau determinate de “esecurile contraceptivelor”. Daca corelam aceasta constatare cu faptul ca in Romania organizatii guvernamentale si non-guvernamentale distribuie saci de contraceptive, mai ales prezervative, in licee si scoli, vom ajunge la tristul adevar in care ne aflam astazi. Numarul avorturilor in Romania, raportat la numarul populatiei, este de trei ori mai mare decat in Marea Britanie. Asa stau lucrurile doar daca pornim de la datele oficiale. Este ciudat ca nici o institutie din Romania nu impune conditii pentru informarea femeilor asupra pericolelor medicale, emotionale si psihice ale avorturilor.

Facand asemenea observatii, remarcam ca strategiile MSF, cel putin la acest capitol, se bat cap in cap. Cum sa reduci numarul de avorturi, prin utilizarea contraceptivelor, daca foarte multe avorturi sunt determinate tocmai de esecul contraceptivelor?

Presedintele Ion Iliescu, intr-o declaratie recenta, s-a aratat contrariat de cresterea numarului de tinere insarcinate din Romania. Pornind cel putin de la aceasta declaratie, ne dam seama ca starea dezastruoasa in care se afla sanatatea femeilor din Romania este cunoscuta la nivelul tuturor institutiilor importante, lipsind in mod ciudat propunerile concrete de imbunatatire a tristei realitati.

Editoriale © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply