Québec in pragul adoptarii unui nou proiect de lege privind procrearea asistata medical

Un proiect de lege prind procrearea asistata medical se asteapta sa fie votat de provincia canadiana Québec, in aceasta primavara. Ministrul Sanatatii, Yves Bolduc, a declarat intr-un interviu acordat publicatiei La Presse, ca tratamentul va fi rambursat pentru toate femeile la varsta procrearii, aici intrand si celibatarele, si cuplurile de acelasi sex, si ca numarul embrionilor transplantati ar putea fi limitat la 2 sau la 3, in functie de pronosticul medical stabilit.  Acest nou mod de rambursare, conform ministrului Bolduc, ar putea creste natalitatea cu 1.400 de nasteri pe an. Rambursarea va insemna echivalentul a 35 de milioane de dolari canadieni pe an.

Principala preocupare a ministrului Sanatatii este sa se diminueze numarul nasterilor multiple si, deci, costurile ingrijirii sanatatii ulterioare legate de aceasta. Potrivit unui studiu realizat in 25 de clinici canadiene de fertilitate, in 2005, si publicat in revista Fertility and Sterility, in 89% din cazuri, s-a transferat cu un embrion mai mult (in 57% din cazuri s-au transferat 2 embrioni, in 23%, 3 embrioni si in 9% din cazuri, 4 embrioni). Presedintele Asociatiei Canadiene de Fertilitate, dr. François Bissonnette, estimeaza ca 5% din sarcini, care fac obicetul procrearii asistate medical, se termina prin nastere de tripleti. El evoca, de asemenea, reavointa medicilor care practica adesea „reductia embrionara” (avortarea unuia sau a mai multor embrioni), interventie care risca „pierderea tuturor embrionilor”, estimata la 10%.

Profesorul de etica de la Universitatea Laval si membru al Consiliului pentru Medicamente din Québec, Bernard Keating, estimeaza ca „prea des parintii sunt pusi in situatii imposibile: pe de o parte, avortarea copilului, cand acesta nu este dorit sau planificat, e un lucru. Insa distrugerea embrionilor transplantati, in totala cunostinta de cauza,  o pune pe femeie intr-o dilema imposibil de rezolvat”.

Pe de alta parte, intr-un articol recent publicat intr-o revista stiintifica, dr. Barrington estimeaza ca ingrijirea medicala imediata acordata bebelusilor nascuti prematur, in Canada, urmare a procrearii asistate medical, se ridica la costuri anuale de 40 de milioane de dolari canadieni. (Cyberpresse.ca, 6 aprilie 2009)

Ministrul Sanatatii Bolduc a declarat recent la un post de radio canadian ca, daca proiectul de lege propus de guvern va trece, guvernul va finanta trei incercari de fertilizare in vitro, in loc de doua, pe cuplu, cum se face in prezent. In 2005, au avut loc 1.700 de proceduri de procreare asistata medical in Québec, la un pret unitar estimat intre 10.000 si 15.000 de dolari canadieni. Potrivit Societatii Canadiene de Fertilitate si Andrologie, rata sarcinilor obtinute prin FIV  era de 35% din 2007. (Radio-canada.ca, 9 aprilie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply