Zece mituri despre contraceptia hormonala

Autor: Maxim Obuhov, farmacist. Sursa: Aborti.ru

1) Contraceptia hormonala (CH) nu este periculoasa

Din pacate, orice produs farmaceutic are efecte colaterale. Efectele colaterale ale contraceptivelor hormonale (CH) sunt descrise in literatura medicala, insa nu sunt cunoscute de publicul larg. Aceste preparate au instructiuni de utilizare, iar in reclama care li se face se amintesc doar beneficiile lor, multe din care sunt indoielnice. Printre altele, CH utilizata timp indelungat duce la diverse complicatii, ceea ce face ca o femeie sanatoasa sa devina sterila si bolnava. Astazi, exista o multime de publicatii in care sunt detaliate dovezi despre consecintele reale ale utilizarii CH, ca rezultat al experientelor stiintifice. In unele tari, s-au intentat procese legale impotriva producatorilor de contraceptive hormonale. Formula din reclame de genul Medicul va va ajuta sa va alegeti produsul cel mai adecvat pentru dvs., actioneaza in chip magic, exploatand increderea dvs. In medic. Este bine sa intelegem ca CH nu este un medicament, ci un mijloc care mutileaza organismul femeilor, care deregleaza in mod brutal procesele fiziologice firesti. CH nu are nici o legatura cu medicina, care trateaza, vindeca sau amelioreaza suferintele. Din pacate, din motive economice si politice, medicina a devenit creditoare sistemului industriei farmaceutice internationale, scopurile caruia sunt departe de a ocroti sanatatea.

2) CH se foloseste in doze mici

Sa ne gandim la expresia doza mica. Ce inseamna ea? O doza mica referitor la ce? in farmaceutica exista termeni ca doza letala, doza terapeutica etc., iar asemenea termeni medicali ca doza mica, doza slaba, doza foarte mica, nu exista si nici pot exista. De exemplu, cea mai mare doza zilnica de dioxina este de 0,0015 g, iar de vitamina C este de 0,1 g, adica de o suta de ori mai mare. O doza mortala de alcool se masoara in sute de grame, iar de cianura, in grame, astfel o doza letala de cianura este de 0,2 g. Aceasta nu inseamna ca este doza mare sau mica. Doza letala arata doar cate grame de substanta sunt necesare pentru un organism ca sa-l omori si nimic altceva.

Doza inseamna masa unei substante biologice active suficienta pentru a produce in organism un efect sau altul. Masa se masoara in grame, si nu in aprecieri de felul mare sau mica. Chiar si atunci cand punem compost pe camp sau intr-o jardiniera, nu punem mult sau putin, il masuram cu lopata sau cu galeata etc. Cu atat mai mult farmacologia este o stiinta exacta, care foloseste unitati acceptate in mod general. Ce inseamna termenul doza mica in legatura cu CH? in primul rand, nu este nimic altceva decat o evaluare emotionala, iar, in al doilea rand, o metoda perfida a producatorilor acestor otravuri de a face reclama produselor lor. In cazul CH, doza mica inseamna suficienta ca sa opreasca functionarea normala a unui intreg sistem de organe. Luand in calcul faptul ca utilizarea CH se face zilnic si este prevazuta pentru mai multe luni sau ani, rezultatul final va fi acelasi ca si in cazul utilizarii unei doze mici: sterilizare artificiala si complicatii multiple.

3) CH sunt nepericuloase, dovada ca sunt utilizate de 120 milioane de femei de pe Glob

Este posibil, dar aceasta afirmatie nu reprezinta totusi dovada ca CH este folosita cu adevarat de 120 milioane de femei din toata lumea. Diverse surse dau diverse cifre. Dar femeile de varsta reproductiva, care nu doresc sa foloseasca aceste produse, sunt in numar de cel putin un miliard. Manipularea cifrelor este o metoda tipica a celor din publicitate. Sa presupunem ca 120 de milioane de femei folosesc contraceptia hormonala, si, totusi, nu se stie cate dintre ele sunt sanatoase si fericite ca o folosesc. In tot cazul, este dreptul lor, dar, in acelasi timp dreptul lor de a risca.

O multime de oameni isi risca viata si sanatatea in diverse moduri: fumeaza, beau, se drogheaza, traverseaza pe rosu, intra in relatii sexuale intamplatoare, fac avorturi, incalca regulile de protectie impotriva incendiilor etc. Poti sa tragi o concluzie despre siguranta nicotinei, a alcoolului, a narcoticelor doar afirmand ca cei care consuma aceste produse sunt milioane si poate miliarde de oameni? Chiar daca majoritatea femeilor lumii ar folosi CH, aceasta tot nu ar fi un argument care sa sustina nepericulozitatea CH. Majoritatea nu poate fi un criteriu pentru adevar. Iar apelul la un astfel de argument nesemnificativ nu inseamna decat o reclama necinstita. Nu are nici o legatura cu nepericulozitatea produsului.

4) CH sunt naturale si reprezinta analogii sintetici ai hormonilor naturali ai oamenilor

Un exemplu de analog sintetic al hormonului natural este prednisonul – copia structurii hormonului natural al glandei suprarenale. Acest lucru nu impiedica medicamentul sa aiba un numar de efecte colaterale si de aceea se recomanda a se lua numai in cazuri speciale si strict sub supravegherea medicului. CH moderne sunt obtinute total pe cale sintetica si nu au analogi in natura. Utilizarea lor inseamna o implicare brutala, artificiala in functia organismului. Hormonii sunt substante chimice, emise intr-o cantitate anumita de glandele secretiei interne ale organismului. Ei asigura functionarea normala a organismului, fiind purtatorii de informatie, care se transmite prin presiunea sangelui in sistemul de reglare a organelor si a functiilor lor. Hormonii artificiali din contraceptive introduc in organism o informatie falsa, artificiala. Insusi acest fapt vorbeste despre nefirescul hormonilor sintetici, in special daca ei sunt introdusi pentru a deregla functia sistemului reproductiv. Manipularea sensului natural e posibila doar in cazul in care cineva nu intelege deloc fiziologia elementara a omului.

5) CH nu au efect abortiv si nu duc la omorarea copilului deja conceput

Sa spunem direct ce inseamna efect abortiv si omorarea copilului conceput. Exista diverse puncte de vedere asupra inceputului vietii omului, totusi, din punct de vedere stiintific, este limpede ca viata omului incepe in momentul unirii celulei sexuale a mamei cu celula tatalui. Prin urmare, omorarea constienta a organismului unic, nou-conceput, din momentul unirii celor doua celule se numeste ucidere.

Producatorii contraceptivelor sustin ca principiul functionarii CH se bazeaza pe impiedicarea ovulatiei si urmare a acesteia, a imposibilitatii conceptiei. Asa este oare? Se stie ca nici unul dintre mijloacele de contraceptie nu ofera o impiedicare 100% a conceptiei, chiar cu respectarea exacta a recomandarilor si regulilor de folosire. Iar particularitatile individuale ale femeilor, pauza utilizarii lor, dereglarea functiilor tractului gastrointestinal, interactiunea CH cu hrana si alte medicamente si din alte motive creste probabilitatea conceptiei. Ce se petrece in asemenea caz? Oul fecundat (o viata noua si unica!) poate muri chiar in trompa uterina, deoarece CH impiedica conditiile de motilitate a trompelor uterine. Daca, totusi, reuseste sa intre in uter, noua fiinta deja formata va muri din cauza schimbarilor degenerative din endometru, care ar fi trebuit sa-i asigure hrana si conditii de viata copilului. Anume prin aceasta actiune, contraceptiva si abortiva, se explica eficacitatea pilulelor anti-baby. Din cauza acestui efect ucigator, in multe tari oamenii se opun campaniilor de raspandire a CH.

6) CH sunt in folosul sanatatii dvs si se recomanda pentru profilactica diferitor boli

Daca CH ar fi in folosul sanatatii, in asemenea caz, dupa o verificare farmaceutica corespunzatoare, ele ar fi trebuit emise sub o noua denumire: mijloace profilactice pentru mentinerea sanatatii, iar efectul contraceptiv ar trebui mentionat ca un efect colateral. Totusi, nimeni nu face acest lucru, mai mult, companiile farmaceutice le fac acestor produse reclama mincinoasa, pentru care nu-si asuma nici o responsabilitate.

Se stie ca orice minciuna, ca sa-si atinga scopul, trebuie sa contina doar o parte din adevar. Un adevar spus pe jumatate este o minciuna. Iar adevarul adevarat nu poate fi dat decat integru. Adevarul in aceasta iluzie este ca CH intr-adevar scade riscul de imbolnavire cu cancer uterin. Dar tot adevarat este si faptul ca utilizarea CH creste riscul imbolnavirilor cu cancer de col uterin si cancer mamar, la fel cum produce schimbari ireversibile in sistemul cardiovascular si duce la multe alte complicatii. De aceea, daca medicul recomanda aceste pilule pentru profilaxia cancerului uterin si a altor boli, el trebuie neaparat sa avertizeze pacienta cu ce riscuri face aceasta profilaxie. Pacienta are dreptul sa aleaga individual ce este mai bine pentru ea: sa traiasca sau – daca e sa moara – din cauza carui tip de cancer sa moara. Pentru tratarea si profilaxia bolilor pentru care medicii recomanda CH, exista multe alte tratamente fara efect contraceptiv si fara alte actiuni colaterale si complicatii.

7) Autoritatile medicale promoveaza activ CH, deoarece se ingrijesc de sanatatea reproducerii si de bunastarea femeilor

Preocuparea autoritatilor medicale fata de sanatatea reproductiva a femeilor este foarte originala, in acest caz. in unele izvoare medicale exista date conform carora primele CH, cele de prima generatie cu doze mari, dadeau complicatii multiple. Dar acest fapt e trecut sub tacere, inclusiv si faptul ca ele au fost folosite in special in tarile din lumea a treia, zeci de ani. Iar primele procese intentate in SUA de catre victimele acestor progrese ale medicinii, au avut loc la 2-3 ani de la intrarea in vigoare a utilizarii lor. Astazi, pericolul acestor mijloace constituie un fapt medical. Cei care promoveaza CH recunosc ca pilulele de generatie veche, asa-numitele pilule cu doze mari, mutilau femeile, cu toate acestea, le promoveaza si le recomanda pentru utilizare.

In prezent, urmarile negative ale CH au capatat o alta intorsatura, s-a schimbat si sistemul de aparare al producatorilor si promotorilor CH in procesele juridice. Astazi, reclama la CH este facuta de catre Federatia Internationala de Planificare Familiala (eng. International Planned Parenthood Federation) si de catre organizatiile care o reprezinta in toate tarile lumii. In spatele pilulelor anti-baby stau doua lucruri: politica si banii. Sanatatea reproducerii si bunastarea femeilor nu este decat o cortina in spatele careia se afla un plan grandios de marketing, elaborat in vederea scaderii natalitatii in tarile din lumea a treia. Comanda politica privind scaderea natalitatii in lume nu are legatura cu medicina, ci este legata de politica tarilor bogate, care folosesc cea mai mare parte a resurselor naturale ale lumii si elibereaza in atmosfera 90% din poluarea mediului inconjurator. Pentru controlul resurselor naturale ale altor tari, ei au nevoie neaparat de controlul natalitatii. Iar acest lucru se realizeaza cu ajutorul medicilor bine intentionati sau cinstiti, dar rataciti, care propun utilizarea CH in masa.

In societatea noastra exista destule probleme: tuberculoza, traumatismele, imbolnavirile psihice, orfanii. Nu exista mijloace pentru cele mai elementare echipamente si medicamente in spitalele pentru copii si maternitati. Insa se pare ca exista bani indeajuns pentru planificatorii familiei in toata tara, pentru a li se plati salarii, pentru reclama si publicitate, chipurile pentru bunastarea noastra. Insa in aceasta bunastare nu este loc pentru copiii nostri.

8) CH sunt la moda, moderne si in stilul vremii

Crearea unei minime mode este o tehnica a reclamei. Cu ajutorul unor astfel de tehnici, omul poate fi facut sa plateasca pentru produse sau servicii de care nu are nevoie. De aceea ar fi mult mai bine sa cream o alta moda pentru noi: este la moda, stilat si modern sa fii sanatos si de succes, inclusiv in viata personala si de familie. E la moda sa ai copii. E la moda sa te ingrijesti de batrani si nu e la moda, nu e in stilul vremii si nu e modern ca batranii sa moara la azil. Nu e la moda sa nu ai copii, nu e la moda sa incepi viata sexuala in afara casatoriei. Nu e la moda sa te imbolnavesti de boli venerice. E la moda sa gandesti cu propriul tau cap, e la moda sa fii independent si capabil, sa nu te pacaleasca nici o reclama. E la moda sa nu lasi sa ti se spele creierul.

9) CH te ajuta sa-ti gasesti fericirea in viata personala, sa-ti gasesti drepturile, sa fii libera

Cei care spun ca CH iti aduce fericire in viata ta personala, te elibereaza de teama de a ramane insarcinata, uita ca anume teama de sarcina ii fac sa foloseasca CH. Iar teama in fata conceptiei propriilor copii se pare ca este mai mare decat teama din fata posibilelor consecinte ale refuzului nasterii de copii. Putem spune ca este vorba despre dragoste si fericire, daca barbatul permite ca sotia sa iubita sa ia zilnic o doza de otrava, care ii deregleaza functia fireasca a organismului? CH da dreptul la o asemenea dragoste si fericire. CH iti da dreptul ca cumperi regulat de la farmacie blistere de pilule, imbogatindu-i pe producatori si promotori. Iti da dreptul sa nu ai copii, fapt pentru care poti plati cu o batranete in singuratate. CH iti da dreptul sa uiti ca ai dreptul la un ajutor medical demn, caci banii statului care se cheltuie pentru promovarea CH, ar ajunge pentru protejarea vietii si sanatatii oamenilor, care au nevoie cu adevarat tratamente scumpe. CH iti da dreptul sa uiti despre existenta statului suveran, despre dreptul natiunii de a-si hotari de una singura politica sa demografica. Nu este oare ciudat ca cineva din afara vine cu bani ca sa se implice in viata dvs personala si sa ajute la crearea pe larg a sterilitatii artificiale? Nu e ciudat ca cineva va face sa platiti ca sa nu faceti copii? Fiecare om are dreptul la informare, la o alegere constienta si argumentata. Este dreptul nostru personal. Anume la acest drept, adica la libertatea noastra atenteaza companiile farmaceutice, ascunzand adevarul despre toate urmarile utilizarii CH.

10) Mijlocul cel mai bun de profilaxie impotriva sarcinii si a avortului

In medicina contemporana, a aparut o noua tendinta: sarcina este considerata boala, care trebuie tratata. Daca este boala, trebuie sa faci profilaxia ei. Nasterea de copii si avortul sarcinii sunt intelese ca pe o alegere cu valori egale. Dar chiar termenul profilaxia sarcinii dezvaluie gandul promotorilor contraceptiei hormonale, indreptat impotriva vietii omului.

Contraceptia © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply