In articolul „Contraceptivele pe lista medicamentelor compensate” („Cronica romana”,17 martie 2003), autoarea Mirela Predan ofera cateva date privind activitatea organizatiei non-guvernamentale Population Services International Romania. Sunt oferite foarte multe date privind programele pe care le-a desfasurat in Romania si este prezentat un nou produs lansat de aceasta companie de marketing, afiliata la o organizatie similara internationala, ce activeaza in 50 de tari din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia si Africa.
Am dori sa amintim autoarei articolului ca in Romania „nu exista reglementari directe privind publicitatea contraceptivelor sau a informatiilor privind metodele de planificare familiala si a publicitatii privind disponibilitatea serviciilor din aceasta gama.”( Dr. Mihai Horga, „Contraception and Abortion in Romania, Backround paper for the strategic assessment of policy, programme and research issues related to pregnancy in Romania” (oct. 2001, p.8) De aici, putem trage concluzia ca promovarea produselor de contraceptie nu are un suport legal, neexistand nici o lege si nici o norma care sa conduca la controlul acestei activitati in Romania.
In articolul din „Cronica romana” sunt prezentate si alte organizatii internationale care promoveaza si finanteaza programele de distribuire gratuita a contraceptivelor in Romania, care sunt: USAID, Programul Natiunilor Unite pentru SIDA (UNAIDS), UNICEF.