Ministerul Sanatatii si Familiei cheltuie milioane de dolari pentru achizitionarea de mijloace contraceptive

Publicat in Dosar Provita Media nr.7, martie 2003

Este regretabil ca medicii romani nu avertizeaza populatia asupra consecintelor contraceptivelor, mai ales ale celor hormonale.

Ziarul „Ziua” (18 martie 2003), in articolul „Prezervativul la tara”, anunta lansarea de catre Ministerul Sanatatii si Familiei programul de planificare a familiei. Reamintim ca, incepand cu 2002, functioneaza o strategie nationala pe termen lung, programata pana in 2006. Strategia MSF are ca idee centrala largirea utilizarii contraceptiei in Romania. Conform declaratiei dnei Daniela Bartos, ministrul Sanatatii si Familiei, se vizeaza cuprinderea in acest program a 6.400 de medici de familie. Vor fi acordate contraceptive gratuite femeilor din mediul rural si celor care efectueaza un avort in sistemul public. Din bugetul total al acestui program de 11 milioane de euro, pentru distribuirea gratuita a contraceptivelor vor fi alocati in acest an, 18 miliarde de lei. In acest an, este programata achizitionarea masiva de contraceptive orale, DIU si prezervative, in valoare de 14 miliarde de lei.

Ministerul Sanatatii si Familiei, conform informatiilor din „Curierul National” (18 martie 2003), justifica aceste masuri prin perpetuarea situatiei grele in domeniul avorturilor. Aproape 10% din totalul celor 230 de mii de avorturi din 2001, au fost tinere sub 19 ani. De asemenea, a crescut numarul gravidelor mai mici de 16 ani, numar care, in 2001, a fost aproximativ de 700. Costul unui avort, conform datelor oficiale, oferite de MSF, este de 200.000 lei.

Nici un ziar care a furnizat  informatii despre campania lansata de MSF nu a precizat cateva dintre posibilele riscuri ale contraceptivelor, in mod special, ale celor hormonale, in special asupra adolescentelor. Contraceptia hormonala capata tot mai mult teren in Romania, fiind utilizata de aproximativ 30% din femeile din Romania („Ziua”, 18 martie, 2003).  Pe de alta parte, acelasi minister transmite semnale ingrijoratoare cu privire la scaderea fertilitatii, implicit a natalitatii in Romania, in timp ce lanseaza programe atat de costisitoare pentru promovarea contraceptivelor. In editorialul acestui numar, este prezentata date privind situatia demografica din Romania, care va conduce la un gol demografic in urmatorii ani.

In Statele Unite, majoritatea avorturilor sunt determinate de „esecul anticonceptionalelor”

Campaniile de promovare a anticonceptionalelor, sustinute cu multa insistenta de Ministerul Sanatatii, ar putea mari numarul de avorturi determinate de sarcini nedorite. Prestigioasa publicatie Wall Street Journal (26 aprilie 1991) arata ca in SUA doua treimi din cele trei milioane de sarcini „neplanificate”, inregistrate in aceasta tara, se datoreaza esecului anticonceptionalelor. In acelasi timp, cotidianul Telegraph, Marea Britanie, 12 decembrie 2002, apreciaza ca „femeile implicate in controlul nasterilor sunt mult mai tentate sa faca un avort, decat cele care nu utilizeaza metodele de control al nasterilor”.

In Argentina, pilulele de-a doua zi (contraceptive hormonale) au fost interzise

In Argentina,  Curtea Suprema a interzis pilulele de-a doua zi, considerandu-le de natura abortiva, „fiind impotriva protectiei constitutionale a vietii umane, de la conceptie”. Organizatia provita Portal de Belen (conform LifeSite Daily News, 7 martie 2002), a convins Curtea Suprema sa revoce aprobarea de catre Ministerul Sanatatii a acestor anticonceptionale.

FNUAP furnizeaza gratuit tone de contraceptive tarilor din lumea a treia

Ziarul New York Times (12 decembrie 2002) anunta ca organizatii ca Fondul Natiunilor Unite pentru Activitatile Populatiei (din engleza UNFPA, United Nation Fund for Population Activities) trimit tone de contraceptive in tarile din lumea a treia. „Va fi nevoie de luni de zile sau chiar de ani ca aceste depozite de anticonceptionale sa fie utilizate”. In acelasi timp, FNUAP, in mod secret, sustine  in China un program de 20 milioane de dolari, pentru reducerea numarului de nasteri, prin avort si sterilizare fortata. Politica FNUAP a starnit controverse mari in Congresul SUA, care, in 2001, a sistat finantarea acestor programe, in valoare de 20 milioane de dolari. Comentand politicile FNUAP, ziarul New York Times (12 decembrie 2002) comentand politicile FNUAP, sustine ca „raspandirea contraceptiei in toate tarile din lumea a treia, deseori sunt insotite de campanii de „sex protejat”, care incurajeaza activitatea sexuala inainte si dupa casatorie”. Rezultatul: creste si mai mult numarul de sarcini nedorite, ceea ce conduce la cresterea numarului de avorturi.

In viziunea jurnalistului american de la New York Times, FNUAP, prin programele pe care le promoveaza in China, este responsabila pentru „complicatiile survenite dupa avortul fortat si sterilizare si chiar de soarta sutelor de copii de sex feminin, omorati la nastere sau lasati sa moara imediat dupa nastere”.

Ca alternativa la furnizarea de tone de materiale contraceptive, autorul articolului din New York Times propune initierea de campanii pentru promovarea abstinentei ca „o metoda mult mai temeinica decat metodele moderne”.

About Post Author

Varia

Leave a Reply