Interviu cu dl Denis Toma, presedintele Fundatiei PRO-FILIIS, Pitesti
Provita Media va prezenta punctul de vedere al unor organizatii pro-vita. Fundatia PRO-FILIIS din Pitesti ne-a impresionat prin energia cu care dezvolta programe ce vizeaza mai ales promovarea valorilor pro-vita in randul tinerilor.
– Cum caracterizati activitatea organizatiei pe care o conduceti?
– Viata fundatiei a inceput entuziast, dar a avut de suferit din lipsa constiintei apartenentei de grup. Faptul ca infiintarea fundatiei s-a facut numai la dorinta unei singure persoane si nu a tuturor a contat mult. Cu toate acestea, ritmul actiunilor a fost constant si pozitiv.
– Precizati cateva dintre proiectele si programele mai importante pe care le-a dezvoltat asociatia dvs. sau in colaborare cu alte organizatii. Care ar fi proiectele importante pe care doriti sa le realizati in viitor?
– Fundatia noastra are ca scop afirmarea persoanei umane in integritatea sa de credinta si a culturii crestine. Astfel am desfasurat urmatoarele activitati: curs de pictura de icoane pentru copii si tineri; pictarea cabinetului de religie al Colegiului National “I.C.Bratianu” din Pitesti; donatii de icoane la o scoala generala din comuna Stefanesti; asistenta sociala a familiilor defavorizate; program de educatie crestina la Penitenciarul Colibasi. Cel mai important proiect pe care il vom desfasura anul acesta este deschiderea unui centru maternal pentru tinerele mame aflate intr-un foarte ridicat grad de pericol social. De asemenea, vom desfasura actiuni de educatie pro-vita in scolile si liceele din orasul Pitesti.
– Cum caracterizati activitatea pro-vita din Romania sau din zona geografica de care apartineti?
– Nu cunosc actiuni pro-vita in Pitesti sau judetul Arges. Activitatea pro-vita din Romania o consider a fi la inceput si neunitara.
– Cum vedeti amplificata colaborarea organizatiilor pro-vita din Romania?
– Organizatiile pro-vita din Romania vor colabora eficient atunci cand vor simti ca alcatuiesc impreuna un trup comun de a carui viata comunitara depinde eficienta lor. Sunt necesare masuri de coordonare a programelor si de implementare a solutiilor eficiente.
– Cum vedeti promovate ideile pro-vita, la nivelul opiniei publice largi?
– Prin folosirea tuturor mijloacelor de educare in spiritul acestor valori, prin exemple concrete, vii in institutiile de invatamant si medicale, in mass-media si in institutiile guvernamentale de resort.
– Cum vedeti realizate modificari necesare ale legislatiei actuale, care permite utilizarea libera a avortului?
– Prin constientizarea opiniei publice si a clasei politice.
– Ce rol au bisericile, cultele, in mod real, in promovarea valorilor copilului si familiei?
– Au rolul fundamental, ca fiind cele mai apte sa formeze, in randul credinciosilor, o atitudine responsabila fata de viata.
– Ce idei pedagogice credeti ca ar fi folositoare pentru a promova ideea abstinentei pana la casatorie la tineri?
– Ideea majora a integritatii familiei, pe care si-o doresc, o pot avea numai daca relatia de maxima intimitate si taina a vietii sexuale va astepta. Tinerii trebuie sa astepta momentul cand dragostea lor lumeasca poate fi transformata de taina cununiei intr-o dragoste dumnezeiasca.
– Cum caracterizati colaborarile dvs. cu institutiile guvernamentale de profil, respectiv, Ministerul Educatiei si, respectiv, Ministerul Sanatatii?
– In vara anului 2003 am promovat la Ministerul Educatiei un protest referitor la unele probleme punctuale ce se regasesc in Ghidul multimedia pentru profesori pentru materia Educatia pentru sanatate, segmentul Educatia sexuala. Raspunsul Ministerului nu a fost la obiect, ocolindu-se problemele semnalate de noi.
Interviuri © Asociatia Provita Media