Publicat in Dosar Provita Media nr. 34, 15 octombrie 2003
In Romania, exista aproape 6,5 milioane de pensionari si putin mai mult de 3 milioane de persoane care activeaza, muncesc. Iar recensamantul din 2002 a scos in evidenta scaderea numarului copiilor in varsta de pana la 15 ani, de la un sfert din populatie, cat constituia inainte de 1990, la 18%. Populatia cu varste de peste 60 de ani a depasit, in aceasta perioada, pe cea a copiilor de pana la 15 ani. Aceste date arata existenta unui dezechilibru intre generatii, dezechilibru care se adanceste. Zi de zi, ziarele vorbesc de greutatile mari cu care se confrunta batranii. Pentru specialisti, este previzibil ca imbatranirea va afecta si mai mult sistemul de asigurari sociale.
Se intelege astfel ca viata batranilor se va deteriora si mai mult din punct de vedere economic. O asemenea situatie creeaza premizele maririi vulnerabilitatilor morale. Se contureaza din ce in ce mai mult imaginea unei generatii masive de batrani, care atarna de gatul societatii, ca un pietroi. Omul contemporan, dominat mai mult de valorile materiale, devine din ce in ce mai deschis unor asemenea aprecieri gresite. Mai trebuie sa adaugam ca un asemenea punct de vedere incepe sa prinda contur in tarile occidentale, tari care constituie sursa principalelor influente, care vor marca si evolutia societatii romanesti. in tot mai multe tari occidentale, eutanasia a devenit o problema de dezbatere publica, ceea ce arata ca numarul celor care accepta o asemenea interpretare a sfarsitului fizic al omului se mareste. Cu siguranta ca, mergand dupa felul cum functioneaza transferurile culturale, in conditiile globalizarii, a institutionalizarii gen UE sau NATO, si mai ales in perspectiva secularizarii societatii, se va ajunge la rabufnirea la suprafata a acestor idei, care vor impune pana la urma institutionalizarea eutanasiei.
Revenind la imaginea publica a generatiei batranilor, ca o povara, sa mai scoatem la lumina cateva realitati, care sustin acest curent favorabil culturii mortii. Presa semnaleaza tot mai multe cazuri de batrani, pe care medicii refuza sa-i interneze sau sa-i trateze. Cazul batranului bolnav psihic de la Iasi, aruncat in strada, in plina noapte, a dezvaluit un fragment al unei asemenea realitati concrete si crude. Pornind de aici, ne putem inchipui ca exista foarte multi batrani, care au sfarsit sau vor sfarsi astfel, in vazul lumii, fara sa se manifeste o minima intelegere pentru ei. Mergand mai departe pe urmele unei asemenea aprecieri, generalizand, tragem o concluzie ce sperie: moartea incepe sa fie acceptata, ea se insinueaza, in sufletele noastre, in conditiile bulversarii valorilor, a schimbarilor sociale ametitoare, ceea ce arata ca nu peste prea multa vreme se vor crea si la noi legi favorabile eutanasiei.
Eutanasia © Asociatia Provita Media