De la mama-Rusie, la Rusia fără mamă

Autor: Joseph A. D’Agostino

Sursa: Population Research Institute, 1 ianuarie 2007

„In general, Rusia sufera din cauza unei lipse inspaimantatoare de fapte si a unei bogatii infricosatoare de tot felul de argumente”, scria Cehov intr-o scrisoare catre un prieten. In prezent, Rusia sufera din cauza unei saracii distrugatoare, una de care n-a mai avut parte intr-o lunga perioada de timp – lipsa de oameni – in vreme ce continua sa geama sub un noian de probleme sociale si interne. Cei care au incercat sa cucereasca Rusia, Napoleon si apoi Hitler, n-au reusit din cauza iernilor aspre si a resursei inepuizabile de barbati rusi.  Cei care nazuiesc sa cucereasca astazi Rusia – si acestia sunt doi, care privesc cu lacomie spre aceasta zona – se pare ca vor avea de luptat doar cu iernile.

Unii cred ca Franta va fi prima tara europeana  din timpurile noastre ce va fi cucerita de musulmani din cauza populatiei imigrante numeroase si violente de musulmani si a unei populatiei native efeminate. Altii arata spre Olanda, de unde olandezii bastinasi  incep sa plece in fata islamismului ostil al imigrantilor veniti in aceasta tara atat de dens populata. Insa Rusia – o tara uriasa cu resurse naturale bogate, cu mii de rachete nucleare si pana nu demult o superputere nucleara  –  poate fi prima victima. Acest lucru pare posibil deoarece Rusia sufera prea putin din cauza tolerantei sinucigase si a multiculturalismului, care ii nelinisteste mult pe europenii occidentali.

Cei care au incercat cucerirea Rusiei, dar si tarii sai tiranici sau comunismul funest, nu au reusit sa o distruga. Totusi, exista o forta mai puternica decat toti acestia – o forta care poate depasi factorii, comparativ minori, cum sunt bunastarea, marimea si puterea militara – si aceasta forta este problema demografica.  Problema demografica va duce Rusia spre haos, spre islamim, spre China sau chiar o combinatie a acestor trei factori.

Dintre marile tari ale lumii, Rusia se dezintegreaza cel mai rapid. Rata fertilitatii totale a Rusiei a ajuns la 1,3 copii pe femeie (pe perioada vietii), conform Diviziei de Populatie a ONU, mult sub nivelul de inlocuire de 2,1. Aceasta este cea mai scazuta rata a fertilitatii, din care nici o tara a lumii nu a reusit sa-si revina. Un procentaj urias (70%) din sarcinile din Rusia sfarsesc printr-un avort, ducand fatalismul stereotip rus spre noi abisuri. Barbatii rusi au o asteptare de viata egala cu cea a bangladezilor. Tinerii emigreaza rapid din Rusia. Populatia Rusiei scade cu 700.000 oameni anual, aceasta tara avand in prezent cu 5 milioane de oameni mai putin decat acum 15 ani. Dat fiind rata uriasa a avortului, rata foarte scazuta a natalitatii si emigrarea rapida a tinerilor, Rusia imbatraneste vertiginos. In 20 de ani, unul din patru rusi va avea 60 de ani sau mai mult. Barbatii, in special, mor ca mustele: in Rusia exista doar 86,6 barbati la 100 de femei (in SUA aceasta proportie este de 96,8 : 100).

In ultimii ani ai comunismului sovietic, rata natalitatii in Rusia era de 2,1 copii pe femeie. Oricat ar parea de ciudat, societatea rusa era mai sanatoasa atunci. Ce conteaza libertatile mai mari, daca nu exista oameni care sa se bucure de ele? Desigur, cat de libera este astazi Rusia, cu un presedinte fascist si cu un capitalism dominat in stil gangsterian de KGB, este discutabil.

Nimeni nu poate sustine ca Rusia este suprapopulata. Ea are 8 oameni pe un kilometru patrat. In viitor, cine va apara tot acest spatiu liber, dar si resursele, armele pe care le detine?

In 2015, in mai putin de 10 ani, musulmanii ar putea sa formeze marea majoritate a fortelor militare rusesti. Serviciul militar este obligatoriu pentru tinerii rusi, desi doar 10% din ei fac cu adevarat armata, caci ceilalti scapa prin mita, amanarea serviciului din cauza studiilor si alte motive de acest fel.  Dat fiind faima brutalitatii existente in armata rusa, poate evitarea serviciului militar este de iertat. Dar vor putea oare generalii sa evite o armata musulmana, daca aproape toti tinerii care n-au plecat din Rusia sunt musulmani? Va functiona eficient o asemenea armata data fiind furia pe care multi musulmani din Rusia o manifesta fata de tacticile militare rusesti in regiunea musulmana Cecenia? Ce se poate intampla daca alte regiuni din Rusia – cele care contin rezerve uriase de petrol – se revolta impotriva Moscovei? Vor lupta soldatii musulmani si vor omori pentru a putea ramane de partea mamei-Rusii?

In anul trecut, liderul religios musulman Ravil Gainutdin, presedintele Consiliului Muftiatelor din Rusia, a afirmat ca, in aceasta tara, cu o populatie de 143 milioane de oameni, locuiesc 23 de milioane de musulmani indigeni.  Rusia are aproape 4 milioane de imigranti musulmani, ridicand numarul total al musulmanilor la 27 de milioane sau aproape 20% din populatia Rusiei.  Chiar daca Gainutdin exagereaza numarul musulmanilor, nimeni nu poate tagadui faptul ca musulmanii sunt cei care fac copii, iar rusii, cei de credinta crestina, au foarte putini copii. Si, in medie, musulmanii traiesc mult mai mult decat barbatii rusi, probabil datorita structurilor de familie intacte si lipsei relative a alcoolismului in randul reprezentantilor sai.

Banii din Orientul Mijlociu curg in Rusia pentru fortificarea islamului si pentru a servi populatiei musulmane tot mai radicale de acolo, la fel ca si in toata lumea. In 1990, in Rusia erau 500 de moschei. Acum, exista 5.000.

Dat fiind ratele natalitatii, mortalitatii si emigratiei din prezent din Rusia, este foarte probabil ca aceasta tara sa devina majoritar musulmana pana in 2040. Tot petrolul, tot teritoriul, toate focoasele nucleare vor reveni islamului.

Sau poate nu. Exista si aici o competitie. Chinezii au colonizat Rusia orientala, unde exista atat de multe resurse naturale, dar locuiesc atat de putini oameni, de la prabusirea URSS. Aproximativ 5 milioane de chinezi locuiesc in Orientul Indepartat al Rusiei, populat doar de 15 milioane de rusi. Numarul chinezilor creste cu fiecare zi, in timp ce numarul rusilor descreste. Daca Rusia se va dezintegra, de ce sa nu profite China comunista de acest lucru? Aceasta zona i-a apartinut Chinei oricum.  Economia rapid in crestere a Chinei are nevoie de materie prima, China devenind un importator mare de petrol – o marfa scumpa, furnizarea careia este mereu amenintata de instabilitate. Dupa cum arata Steve Mosher, presedintele Institutului de Cercetare a Populatiei din SUA, in cartea sa Hegemon, luarea Siberiei sub control de catre China, de la o Rusie in declin, ar putea servi realizarii viselor de superputere ale Chinei.

Asa cum Rusia a participat la divizarea Poloniei, vom asista la impartirea de catre musulmani si chinezi a Rusiei sau a zonelor celor mai bogate ale ei. Si totul din cauza problemei demografice.

 

Joseph A. D’Agostino este vicepresedinte pe probleme de Comunicare a Institutului pentru Cercetarea Populatiei

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply