Cine se teme de suprapopularea globului ?

Articol publicat in ziarul Tverskaia, 13, nr. 41 (366), 13 octombrie 1999,

Autor: Svetlana Kolosovskaya

O privire generala asupra situatiei demografice actuale a Rusiei

Are planeta suficiente resurse sa hraneasca populatia care se inmulteste continuu? Politica Fondului Natiunilor Unite pentru populatie (UNFPA), initiata acum 30 de ani, orienteaza constant guvernele in directia reducerii cresterii populatiei. Numai astfel, spune aceasta politica, ar putea fi evitata o catastrofa planetara. Neluand in seama faptul ca 95% din aceasta crestere a populatiei are loc in statele Asiei, Africii, Americii Latine si a Bazinului Caraibean, sloganul Reduceti cresterea populatiiei!” este adresat tuturor. Trebuie sa ne aducem aminte ca toate crizele de panica in fata asa-numitei cresteri tumultuoase ale populatiei globului au avut loc si mai devreme e suficient sa ne amintim de Tertulian (secolul II d. Ch.). Mai recent, Malthus venea cu o teorie stiintifica a asa-numitului miliard de aur (pana la care este nevoie sa reducem populatia planetei), teorie preluata acum ca arma de atac de catre Natiunile Unite.

Este necesar sa tratam aceasta problema cu multa seriozitate. Anumiti cercetatori presupun, si nu fara temei, ca Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie nu este decat un instrument pentru rezolvarea problemelor globale politice, in acest caz se are in vedere scaderea si slabirea concurentilor politici. Nu trebuie sa neglijam faptul ca pe vremea existentei imperiului sovietic in acest spatiu nu exista nici urma de planificare familiala…

Cum se poate caracteriza situatia actuala demografica a Rusiei? Noua oameni din zece, inclusiv politicienii de toate rangurile, vor spune ca este un haos si au dreptate. Marturie a acestui lucru stau caderea economiei, o criza permanenta de guvernare, cresterea datoriei externe, preturile pe piata interna si inceperea pe acest fond a unui razboi masiv in Caucaz. Pe fondul unui haos economic, politic si social total, in Rusia, sunt puse in aplicare strategii care vizeaza reducerea populatiei in conditii pasnice. Voi aduce drept exemplu cateva cifre. In anii perestroikai, Rusia a pierdut aproximativ 10 milioane de oameni. Aceasta cifra este in crestere. In acest an (1999 – n.trad.), in scoli au intrat de doua ori mai putini copii decat in anul precedent. Corespunzator, peste 10 ani, aproximativ, jumatate de milion de locuri in institutiile postliceale si superioare de invatamant vor deveni vacante. Mortalitatea precoce in Rusia are unul dintre cei mai inalti indici din lume si 30% din numarul total al decedatilor sunt persoane de varsta apta de munca. In ce priveste natalitatea, doar 57% din familii au copii pana in 18 ani. Daca este sa luam in calcul dinamica mortalitatii precoce, o treime din acestia nu vor trai pana la nasterea propriilor copii. 20% din familii sunt infertile. Multe familii, din cauza dificultatilor materiale, nu doresc sa aiba copii. Desigur, acesti factori ar putea fi pusi in legatura cu perioada de tranzitie. Totusi, activitatile organizatiilor de planificare a familiei nu le vom include aici. Intrati in orice maternitate sau cabinet medical de obstetrica si ginecologie. Dupa sloganurile si reclama care te inconjoara la intrare intelegeti ca aici domina ideologia planificarii familiare. Dupa cum arata un raport al Dumei de Stat, in toate regiunile Rusiei, politica planificarii familiale este din ce in ce mai agresiva. Au crescut presiunile asupra tineretului si copiilor in ceea ce priveste educatia lor sexuala deoarece se stie foarte bine ca tinerii, care aleg amorul liber, nu-si fac o familie si nu fac copii. Recent, proiectul international Educatia sexuala pentru elevii rusi a fost dublat de alte doua proiecte ale Natiunilor Unite. In Sankt Petersburg, in prezent, are loc un proces juridic fara precedent, legat de prezentarea in scoli a unui film cu desene animate care propaga onanismul in randul copiilor. Prin urmare, impotriva tineretului si a copiilor nostri s-a dezlantuit un adevarat razboi psihologic. Asemenea ideologii incearca sa-i desparta de familii si sa-i impiedice sa nasca pe tinerii actuali copiii generatiilor de dupa razboi.

Rezultatele activitatilor celor care activeaza in domeniul planificarii familiale vor aparea peste 10 ani. In aceasta perioada, Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, asteapta schimbari hotaratoare in politica statului in acest domeniu: vor alege oamenii ideologia propusa sau se vor lasa calauziti de ratiune? Pe ce drum va merge Rusia in mare parte depinde de alegerile parlamentare si prezidentiale. Actualele guverne care s-au tot schimbat unul dupa altul duc din pacate o politica unica dezarmarea pe timp de razboi.

 

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply